Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

April underbar månad

April med sitt randiga skinn, lurar barnen att springa både ut och in. Jo, så sa man förr när vädret under april skulle beskrivas. Ena stunden skiner solen och den andra regnar det, det är vårväder. April är en underbar månad, våren är på gång och barnen plockar tussilago och blåsippor, gjorde i alla fall, numera får vi ju inte plocka blåsipporna längre, de är ju fridlysta och ska stå där i fred.

Jag minns hur vi som barn i slutet på 1950-talet spelade brännboll på gamla lekplatsen på Gränsgatan ända till mörkret föll. Var det lite fukt i luften hördes våra skrik och skratt över hela gatan, och den är lång. Gränsgatan som är den som är längst ut mot norr och gärdena mot Kumla. Vi var nog ett hundratal ungar i olika åldrar i kvarteret och det var aldrig problem med lekkamrater.

Karlarna i kvarteret hade rensat i trädgårdarna, krattat löv och alla grenar och kvistar som legat kvar i snön från det att fruktträden hade ansats i februari. Nu tände de vårbrasorna och rökdoften kilade fram mellan husen och viskade att nu är det vår. I rabatterna knoppades vårlökarna och lärkan hade kommit och hängde som i en tråd från himlen och lät sina drillar falla som vattendroppar över oss, vårens drillar som berättade om en kommande årstid.

Vi hade en granne som hyrde ut rummet mot gatan i sitt hus, det var vanligt på den här tiden att man hade inneboende för att ha råd med nybyggt hus. Han spelade dragspel och just den här kvällen hade han öppnat fönstret och den fuktiga luften förde ut tonerna ut över hela kvarteret. Efter en stund kom flera par promenerande i kvällen efter att ungarna kommit i säng. De stod där och lyssnade till musiken.

Allteftersom skymningen föll kom fler kvälls-promenerande par som stannade och lyssnade. Det var en vanlig villagata med grus och sand, lyktstolpar och halvmörker när en av männen tog sin fru i famn och började dansa i vårkvällen. Till och med våra föräldrar gick ut för att lyssna, men dansa nej, pappa var ingen dansör och mamma ansåg att dans var synd och sådant skulle man inte ägna sig åt. Men det brydde sig inte grannarna om. Fler och fler par började dansa och musiken flödade ut i kvällningen och vinden tog tonerna och bredde ut dem över hela kvarteret.

När musiken tog en paus kunde vi höra storspoven drilla där ute någonstans på åkern och några kajor fladdrade förbi för att leta nattkvist. Dragspelaren annonserade sista dansen och efter den fick han en varm applåd av både dem som lyssnat till musiken och dem som dansat.

Det doftade vår och vi hörde ett godståg på väg in mot stationen, bommarna som fällde och mörkret som svepte in över hela kvarteret som en mörk filt. Den vårkvällen är ett underbart minne som jag tar fram och njuter av den här tiden i slutet av mars och början av april. Det är inget lurendrejeri, det är ett minne av våren då, för länge sedan.

I dag sitter folk inne och kollar aktuellt eller mästarnas mästare och dricker kaffe eller te och pratar om våren och vad som ska hända nästa vecka, men något så här underbart är det nog ingen som har upplevt nu för tiden.

2015-04-01 7:36
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.