Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Gunnar skulle spela
snödriva och somnade

Det blötsnöar ute och våren är inte långt borta. Februari är snart slut och sen så kommer våren, tror jag i alla fall. Vi har inte haft så mycket snö de senaste vintrarna och trots att det snöar i dag, ligger ingen snö kvar, den omvandlas på en gång till vatten.

Annat var det förr, det vill säga när vi var barn och fick åka spark eller skidor till skolan. Skolvägen var lång och inte särskilt rolig för oss som bodde på Farmen, vi gick eller åkte spark hela Bangatan förbi SJ stora bostadshus ett långt rödmålat hus i två våningar som inrymde lägenheter för dem som hade sitt arbete vid Statens Järnvägar. Huset gick under namnet Svartsjö och där bodde flera skolkamrater som vi ofta hade sällskap med till Västra Skolan.

Västra bommarna, där fick vi vänta på tåg som skulle passera, och det hände många gånger under en vecka. Väl över på södra sidan om järnvägen fick vi åka på vägen som gick mellan kyrkan och järnvägen – förbi bårhuset, och det var otäckt, för där inne låg det döingar, som en av klasskompisarna sa.

Det var nästan alltid halt på skolvägen, spårigt i snön då kommunen inte var så noga med att ploga, ungarna kunde ju ta sig till skolan ändå. Vi åkte förbi det stora tegelhuset som var överliggning för lokförare och förbi lokstallet, och nästan alltid så stod där några ånglok med rykande skorstenar, det var alltså i slutet av 1940-talet.

Det var veckan innan påsklovet och vi skulle spela teater för några klasser och berätta om kung Bore och gumman Tö som skulle jaga bort vintern. Jag skulle vara en gumma som frös och till det behövdes inga mer förberedelser än att försöka se frusen ut i kappa, skinnmössa och med stora vantar. Inga repliker och inget skådespel, bara vara.

Gunnar som jag var lite kär i skulle vara snödriva, ligga på golvet med ett lakan över sig och sen skulle gumman Tö komma och låtsas vattna på honom och han skulle krypa ut och sedan skulle fröken Vår komma in. Stackars Gunnar, han kunde inte sova natten innan vi skulle spela vårt spel och var trött och rosig i ansiktet och jättenervös. Han lade sig på golvet fick lakanet över sig och jag stod intill snödrivan och låtsades frysa med alla varma kläder på mig, det var inte så lätt eftersom det var varmt i skolsalen.

Kung Bore satt i en fåtölj och var klädd i en päls, med en stor vit fårskinnsmössa på huvudet. Jag låtsades frysa och Gunnar somnade av utmattning där under lakanet. När det var dags kom gumman Tö, gestaltad av Birgitta, med sin vattenkanna och låtsades vattna på snödrivan Gunnar som sov så gott där på golvet. När han inte rörde på sig knuffade hon på honom och han satte sig upp och tittade sig förvånat runt i klassrummet. Det blev succé och stackars Gunnar blev så ledsen att han började gråta och tog lakanet och sprang ut i korridoren.

Hur det gick sedan, det minns jag inte men det spelade mindre roll, vi åkte hem med våra sparkar och kunde fira Påsklov. Det var ju i alla fall huvudsaken.

2015-02-28 23:30
Christer Folkesson
Det är så roligt att läsa dina inslag här på Sydnärkenytt Ann-Marie. Fortsätt att delge oss läsare på sydnärkenytt.se dina härliga upplevelser!
2015-03-01 22:45
Christer Folkesson
Det är så roligt att läsa dina inslag här på Sydnärkenytt Ann-Marie. Fortsätt att delge oss läsare på sydnärkenytt.se dina härliga upplevelser!
2015-03-01 22:45
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.