Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Räven stal steken
i sommaridyllen

Vilken underbar sommar, det är länge sedan vi hade så soligt, varmt och vackert sommarväder som i år. Jag kan bara minnas 1955, 1959 och kanske något mer år som kom i närheten av det vi upplevt nu. Det är så här en svensk sommar ska vara, och så får vi hoppas att det fortsätter. Är det den globala uppvärmningen kanske? Eller något annat som vi inte heller förstår oss på.

Sommaren 1959 cyklade vi som var tonåringar då, till Tisaren och Kvarsätter varje kväll för att bada. Vattnet sjönk undan vid badplatsen vartefter värmen och torkan höll i sig och vi upptäckte stenar som vi aldrig sett tidigare och gav oss en hel arkipelag av grund och mindre öar. Och så vi badade, och njöt av det vackra vädret.

Där lär ha varit ännu varmare och torrare  år 1919. Per Zamselius som kunde mycket om Hallsbergs historia, berättade att detta år fanns det lite vatten i Tisaren och att det gick att gå torrskodd ut till flera av öarna på norra sidan i sjön där det i dag finns gott om sommarstugor och båtbryggor.

Vid Östra Å fanns då en masugn där man inte kunde ”blåsa”, som det hette när järnmalmen smältes under högt tryck till järn, ty vattnet nådde inte ens upp till vattenhjulet som stod still till dess att vattnet kom tillbaka till sjön under kommande år.

När jag jobbade som reporter på gamla Örebro-Kuriren skulle jag göra ett sommarreportage med bad och sol under mitten av 1980-talet. Jag fick vänta i flera veckor på vackert väder och det kom en onsdag i juli. Jag for upp till Kvarsätter där det var fullt med folk som solade och fikade och hade det trevligt. Det var inte så många som badade, det var kallt i vattnet trots att det var mitt i sommaren. Det blev ett fint reportage om den sommaronsdagen, sen var sommaren över för den gången.

Ett år gick vi och väntade på sommaren som aldrig kom, det var inte så roligt. Våra barn hade vantar och sticketröjor på sig till midsommarafton och vi frös när snålblåsten kröp in under kläderna. När vi kom hem fick vi sitta med tröjor på oss och titta på midsommaren i TV i stället.

Vi har vårt sommarviste i Östergötland på en gammal bondgård med närhet till skog och sjö och med plats för barn och barnbarn som står i kö för att få boka sina semesterveckor hos morfar/farfar. Minsta barnbarnet älskar gäststugan på gården och för henne heter den Lekstugan i stället för det vanliga namnet Ekbacken. Är det en regnig dag gör det ingenting, då finns det spel och tv i stugan och vid sköna kvällar blir det fotbollsspel på planen ute mellan stora huset och Lekstugan.

I år kom kantarellerna redan vid midsommar, men sen gick de och gömde sig i värmen och väntade med att komma tillbaka efter en regnperiod nu i augusti. Nu finns det gott om blåbär och lingonen börjar mogna också, och svampen tittar fram och lyser gula bland mossa och stenar.

Det finns gott om djur omkring oss i skogen. De flesta är små, det vill säga myggor och getingar och annat otyg, men vi står ut och beväpnar oss med flugsmälla. Räven ser vi ibland och vid några tillfällen har vi sett en älg som kommit i närheten av gården.

En av de sista semesterdagarna skulle maken bjuda på en god middag och hämtade en rejäl älgstek i frysboxen. Han är en baddare på att fixa stek med underbar sås och vi var flera som slickade oss förväntansfullt om munnen. Det doftade från köket och den stora järnspisen där han ordnade med söndagsmiddagen. En stek ska behandlas väl och länge så den blir mör och fin. På kvällen ställde han ut den stora järngrytan på farstubron för att den skulle svalna under natten.

På morgonen skulle vår dotter in i stugan i ett ärende. Hon ropade till maken och undrade vem som tagit älgsteken ur grytan och släpat ut den på gräsmattan. Räven hade känt doften och lyckats peta av det stora locket från grytan och hämtat mat åt sig och sin familj. Den rackaren tog vår söndagsmiddag och där stod vi med lång näsa. Det fanns mer i boxen som tur var, men det blev något helt annat än vi hade tänkt oss.

Nu är sommaren slut, nästan. Vi har firat kräftkalas, surströmming och annat som hör sommaren till. Vi kan njuta ännu några dagar av värme och se hur augustimånen tittar på oss under kvällarna. Sen dröjer det till nästa sommar innan allt underbart kommer tillbaka, hoppas att den blir som i år, hoppas kan vi ju alltid.

2013-08-21 23:43
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.