Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Anne-Maries krönika

Gravljusen kom på 50-talet

Allhelgonatid, gravsmyckningshelg. Det är ingen gammal tradition om ni nu trodde det. Det var under 1950-talet som man började tända ljus på kyrkogårdarna, och det var när ett radioprogram gick på gamla ångradion om Hällebecks gård, som seden uppmärksammades. Det var en radioserie som skrevs av Sigge Stark och den var mycket omtyckt, särskilt av de äldre radiolyssnarna. Somliga ansåg att det var en katolsk tradition som letat sig in i Sverige, och det var de som ansåg att den skulle förbjudas. Men det var då det. Nu glimmar ljusen på alla kyrkogårdar i början av november och ger oss tröst i den mörkaste månaden på året. Jo, november är mörk och tråkig, men ljusen gör i alla fall att vi står ut. Sen kommer december och jul och då orkar vi med vintern ett tag till.

När vi började med den ljustraditionen fanns inte så mycket ljus att välja på. Nu skyltas det med många olika sorters ljus i butikerna och det finns till och med ljus som kan brinna i flera dygn. Senast såg jag ljus som sköter sig själva, tänds när mörkret faller och slocknar när ljuset kommer tillbaka på morgonen, det vill säga om det inte är gråväder hela dagen. Vi var på kyrkogården ute vid Sockenkyrkan här om dagen, och redan nu har många skött om sina gravar och ”nattat” dem inför helgen och vintern. Jo, det känns nästan som att vi säger god natt till dem vi har där ute och som vi minns med både glädje och vemod.

Min far gick bort för närmare tjugo år sedan. Hela släkten var med på begravningen utom vår dotter och hennes familj. Barnen låg sjuka och mågen också, och dottern fick gallsten just den dagen. Det var mitt i sommaren men det dröjde innan familjen kunde åka ut och tända ljus tillsammans på kyrkogården. Det var först till Allhelgonatiden och det hade snöat, en blek vintersol glimtade bland molnen och skuggorna blev långa och många ljus brann redan på gravarna. Familjen tände ett ljus för morfar när yngsta pojken i familjen frågade om han fick sjunga för morfar.

Han borstade noga undan snön i gräset framför gravstenen, tog av sig vantar och mössa och föll på knä och knäppte sina händer. Sedan sjöng han det finaste han hade på repertoaren, ”Mors lilla Olle i skogen gick”. Han såg ut som en liten ängel där han låg på knä och en dam lite längre bort måste vända sig om och torka en tår.

Barn gör ibland saker som vi inte har väntat oss, och framför allt är det helt äkta det som sker. Mormor blev både rörd och tacksam och sa till pojken att nu blev morfar glad, ”jag kan sjunga mera där ute om du vill”, sa pojken och klappade mormor på kinden. Jag hoppas att morfar lyssnade där han befann sig. Vem av oss vuxna skulle kunna göra något liknande? Vi är alldeles för noga med hur vi beter oss.

Oktober försvinner och med den hösten, vintern står för dörren och i mitten av november brukar den första snön falla, och i vårt område i Södra Närke brukar den första snön komma i mitten av november. Det ljusnar lite i alla fall och omkring den tjugonde kommer ljusgirlangerna upp över gatan och julgranen och torget, adventsstakarna tänds i fönstren. Och sen går det undan med jul, nyår, trettonhelgen och sen är det bara att vänta på fastan och påsk. Och hugaligen vad fort tiden går. Ännu fortare sen jag blev pensionär, jag som trodde att jag skulle få så gott om tid. Ha!

2012-10-30 12:54
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.