Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Om särskrivningar
och tyrkfelsnisse

Röd hårig sjuk sköterska söker jobb som natt sköterska! Ja, just det! Vad står det egentligen? Det har blivit som en epidemi med särskrivningar och ingen vet egentligen vad det beror på. Slarv eller att man inte längre läser det svenska språket i skolan som det gjordes för ett par generationer sedan. Då fick vi gamlingar lära oss avstavningar, hur man skriver genom att öva rättskrivningslära. Och framför allt vad ett bindestreck är för något. Vi fick lära oss att undvika syftningsfel och framför allt hur man avstavar meningar i en uppsats. Undrar om det finns på schemat fortfarande?

Särskrivningar har blivit allt vanligare, och nu kan man till och med läsa konstiga annonstexter och spaltformuleringar där journalisten inte sett att fingrarna har slirat bland databordets tangenter. Det kan bli roligt värre ibland, men också stora missförstånd, som Grillad kyckling lever. Stackars kycklingen som tydligen undkommit döden i stekpannan och i stället blir grillad i ugnen, undrar bara hur den ser ut.

Glad packad räkmacka. Jo, så stod det i en annons från en matkedja. Vad är det? För den som är drabbad av dyslexi kan det inte vara särskilt humoristiskt att läsa knepiga anslag i matbutiken. Eller en annons om att det finns sprätt ägg i butiken. Hittar man inte äggen går det bra att vänta sig till vår kassa personal.

Och än värre blir det på matserveringen när man kan beställa Grillad kyckling med kul potatis. Eller i vilken frysdisk man han hitta mat för en paj älskare.

Att skriva sitt cv är inte så enkelt. Det gäller att visa upp hur duglig man är på alla områden. Då är det läge att tänka på särskrivningar som kan göra ett cv till något helt annat än vad det var tänkt från början:

Jag är inte rädd för att visa fram fötterna. Jag har bra grund utbildning men ingen vidare utbildning. Just nu skriver jag på min doktors avhandling och till våren kommer jag att känna mig helt färdig. Min dröm är att bli sjuk gymnast.

Våra hjärnor tycker om att leka med ord, att hitta kluriga dubbeltydningar. Det ger Aha-upplevelser och drag på smilbanden. Men det kan också ställa till problem både för oss själva och för andra.

Flickan som varit på skolresa i Eskilstuna skrev om sin upplevelse. ”Där köpte jag en sockerdricka som jag drack ur, sen minns jag inget mer”. Eller den värnpliktige soldaten vars hustru väntade barn. ”Ansöker om ledighet en vecka för att vistas under min hustrus barnsäng”. Gossen som skrev en uppsats om sjukdom och död: Förr i tiden dog folk i mycket hög ålder, läkarna hade inte kommit så långt som nu.

Sedan finns det något som kallas tryckfelsnisse. Ibland blir texterna helt oavsiktligt utan sans och mening och kan ge upphov till många glada skratt. Som den stora festen som slutade med allmän förblödning, herrarna hade ju lagt bort titlarna med varandra och blivit du och bror. Eller där en trädgårdsamatör skulle förklara hur underbart en berså kunde dofta, fylld av doftande kaminer, det skulle ha berättats att det var jasminer.

En redaktör beklagade att tyrkfelsnisse hade varit i farten, tryckfelet berodde nog troligen på att redaktören hade slirat med fingrarna i skrivmaskinen.

Tidningsankor är något helt annat, en lögn som kan se ut som en sanning eller en sanning som verkar vara lögnaktig.

För ganska många år sedan läste jag en rubrik i den stora tidningen. Jordbävning i Västergötland, landshövdingen orsak. Det tog en stund för mig att fundera ut vilken landshövding vi hade i Västergötland och vilken stad som är residensstad. Det här var på Harald Aronssons tid och jag funderade på om han varit i Västergötland och ställt till det hela. Jag läste rubriken gång på gång och begrep ingenting. Jag var inte ensam om att fundera över jordbävningen. Så småningom fick jag sätta mig ner och läsa rubriken ord för ord. Då såg jag det jag inte sett innan, det handlade om att landhöjningen var orsaken till jordbävningen. Det blev mycket roligt sur i telefonen den morgonen, vi var flera som läste slarvigt. Så kan det gå.

AnneMarie Hellström

2013-10-30 16:46
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.