Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vår med nybyggen

och saknade affärer

Äntligen är våren på gång. Stararna har kommit och börjar leta hus och hem, snödropparna blommar och vintergäck spirar i rabatterna. Om ett par dagar kommer sädesärlorna om de bara håller tidtabellen. Änderna i bäcken vid Allégatan har bytt till vårskruden och nu kan man se vilka som är hanar och honor. Snart ger de sig iväg till sina häckningsplatser och kommer tillbaka först när ungarna är utflugna. Nässelfjärilar fladdrar lite här och där och det är varmt och skönt i solen. Det här måste bara vara våren som är på gång.

Utmed Allégatan har bygget startat för de två större husen som ska bli en intressant upplevelse för alla som promenerar utmed trottoaren. Numera är inte byggarbetsplatserna dolda för oss som vill se hur arbetet pågår, skillnad mot förr då det sattes upp stadiga plank för att förhindra insyn. Att se hur ett bygge tar form är något av det mest spännande man kan tänka sig.

Anne-Marie Hellström - nu och då.

Det är många år sedan det byggdes senast. Norgehusen utmed Allégatan växte upp 1991 och likaså terrasshusen, samma år, och senaste bygget stod klart förra året och gav ny vy över Södra Allén. Fem flerfamiljshus med fin gårdsmiljö, nyplanterade träd och bra parkeringsplatser.

För oss som har varit med i Hallsberg under många år kan vi se hur Storgatan förändrats från att ha varit en gata med en samling gamla hus, många byggda före förra sekelskiftet. Hus som klamrat sig fast på åsen med bakgårdar och utedass. Det mesta är borta i dag, de två återstående husen är Tripp, Trapp och lilla Trull som numera bara finns i minnet, det revs 1996.

Då, för femtio år sedan, fanns det många affärer utmed Västra och Östra Storgatan. Vi behövde inte åka till Örebro och handla, det mesta vi behövde fanns här. AB OA Ohlsson hade både dam- och herrekipering, och en hel avdelning med tyger och sybehör. Det var då de flesta sydde sina egna kläder, i dag kostar tyger mer, om de över huvud taget finns några att köpa, än då när vi sydde själva.

Det fanns många livsmedelsbutiker, charkuteriaffärer, mjölkaffärer, ja allt vi behövde fanns på hemmaplan.  Vi hade skoaffärer och färghandlare, men i dag har vi ingen skoaffär kvar. Möjligheten att köpa herrkläder på hemorten försvann när Dressman slog igen och frågan är bara vilka butiker som ska försvinna härnäst.

Nytorget skulle bli Hallsbergs nya centrum, det hade politikerna bestämt. Det skulle bli livsmedelsbutiker och postkontor, blomsteraffär och jag vet inte allt. I dag är det inte så många butiker kvar, men torget finns där i alla fall. Och blomsteruppsättningarna under sommaren gör Nytorget till en mycket vacker plats på norr i Hallsberg.

I dag åker vi till Marieberg och handlar. Där finns allt som vi behöver i alla fall nu för tiden, men vad händer sedan? När bensinen blir för dyr, när det kostar för mycket att åka bil, vad ska vi göra då?

Året var 1962 och Västra stambanan fyllde 100. Hästarna fick hålla till vänster.

När jag berättar för mina barnbarn om att vi hade en liten 17-tums tv när jag var tonåring ser de mycket förvånade ut. Det var stort med tv då, för femtio år sedan. Grynig bild, bild som rullade om en kråka råkade sätta sig på antennen eller om en mopedist körde fort förbi ute på gatan. Jo, det är sant. Vi tittade på Sigges Cirkus och Andy Pandy och tyckte det var så fantastiskt.

Så det där med högertrafiken, det var ingen som ville ha den här i Sverige. Det anordnades en folkomröstning där de flesta sade nej till högertrafiken och ändå infördes den fastän vi tackat nej. Minns ni vilket år det var. Jo det är 45 år sedan, tänk så fort tiden går. De flesta som sade nej den gången, de har nog slutat köra bil, och de unga, de vet ju ingenting annat. I dag är det fullständigt normalt att hålla till höger. Och jag tror inte att någon vill byta tillbaka till vänstertrafik.

2013-04-09 23:18
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.