Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En duktig arbetare
skulle ha valkar

Hallsberg förändras i centrum och det går rasande fort. Två nya höghus är på gång och dessutom husen som blir granne med Konsum. Plats för många som vill ha nya lägenheter och förändra sitt boende.

Det var 1991 som det byggdes i den här omfattningen senast. Jo, vi fick ju fem hus utmed Södra Allén förra sommaren och gamla Östra Skolan blev en tjusig bostadsrätt för några år sedan, men annars har det varit lugnt och stilla. 

AnneMarie Hellström, krönikör

Det är roligt att stå och titta på bygget hur det växer upp för varje vecka. Förändringen går snabbt och med mycket maskiner på gång, och en hög byggkran som står där som ett stort pekfinger och pekar söder eller österut. Våning efter våning byggs på och vi väntar med spänning på att få se hur höga husen blir.

Nu byggs det med färdiga väggar som kommer med en stor lastbil, lyfts elegant upp med hjälp av kranen och läggs på varv efter varv och snart är det dags för taklagsfesten. Allt är så mycket enklare i dag än som det var för sextio år sedan. 

Jag minns hur det var när Västra Skolan byggdes till, det var före 1950. Det är förfärligt länge sedan vid det här laget. Där fanns den gamla skolan som var gammal redan då, rött tegel i tre våningar, med en sidobyggnad där flera av lärarna bodde. Och på andra sidan skolgården stod den nya delen av skolan. Den var en gul byggnad med gymnastiksal och två våningar med klassrum.

Det kändes spännande att få börja i gymnastiken i det nya huset. När de två huskropparna byggdes blev en stor skola och det var också sista gången byggnadsarbetarna grävde grunden för hand med skyfflar och skottkärra här i Hallsberg. Vi ungar stod i rad utmed staketet och tittade på när arbetarna vinglade fram med sina skottkärror med jord och sand på långa spångar där nere i gropen.

På den tiden var det inga gula eller blå arbetskläder och hjälmar, arbetarna hade sina egna vardagskläder som hade degraderats till arbetskläder och en del av dem hade till och med sin gamla hatt på sig, annars hade de flesta någon en keps på huvudet. Det var ingen som hade arbetshandskar, men jobbarna hade stora grova nävar och en duktig arbetare skulle ha valkar i händerna. 

Varje gång skolklockan ringde sprang vi ut för att se hur mycket de hade hunnit med under en lektionstimme. Det gick ganska fort ändå och sedan när de gjöt betongvalvet över källarvåningen var det också spännande. Drygt sextio år senare minns jag fortfarande lukten av murbruket, känslan att stå vid sidan om och titta på, se hur bygget växte upp utan att vi ungar kunde göra något. Bara stå där och glo, det var härligt.

När bygget var klart och överläraren invigde den nya skolan, då var det högtidligt värre. Det talades till och med om att vi skulle få en matsal och vi skulle få skolmat. Men som så mycket annat, det sköts på framtiden och någon skolmat fick aldrig vi som var födda i början av 1940-talet.

Under några år under 1950-talet växte det fram nya stora hus på Nytorgsgatan, och till och med ett höghus där små lägenheter på rum och kök skapades för alla ungkarlar som behövde någonstans att bo som nyanställda vid järnvägen i Hallsberg. Sedan kom Korven som till och med visades upp för landshövdingen i Örebro. Harven, det stora cirkelrunda huset längst ut mot gränsen till Kumla, det stod färdigt i slutet på 1900-talet. Alla såg fram emot ett centrum på Nytorget, nu skulle Hallsberg bli en större stad, det trodde man i alla fall. Till och med det dåvarande kommunalrådet. 

Nu byggs det alltså på tätortens framsida, Östra Storgatan. Nära till tåget, nära till affärerna, de som finns kvar. Hoppas det händer något mera så vi inte dör sotdöden här när all service försvinner. Folkets Hus håller på att försvinna, guldsmeden flyttade till Askersund, skohandlaren sålde ut lagret och slog igen. Modebutiken i järnvägsstation stängde på försommaren, allt fler handlare knorrar över att köpenskapen i Hallsberg inte är den bästa. Det gapar tomma skyltfönster både på Östra och Västra Storgatan. 

Men hav tröst, det kanske vänder. Det blir bättre tider igen runt om i världen och konjunkturen lyfter och vi får nya affärer här i centrum. Vi får tro på det bästa. Det här kanske bara är början på det nya.

2013-09-04 17:50
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.