Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Barnen och fåglar
låter inte som förr

Det är vårväder och jag fryser och svettas om vartannat. Det är vårens signaturvisa, alla sorts väder om vartannat hela tiden. I dag skiner solen, en stund i sänder, sedan regnar det några tunga droppar och rätt som det är kommer en hagelskur eller runda snöflingor. Just nu när jag skriver det här sitter jag med två tröjor på mig och fryser i alla fall. Men jag vet att det blir bättre, bara vi kommer in i maj månad så brukar vädret räta upp sig.

Vi har varit med om många sådana här vårar och ändå glömmer vi vad aprilväder innebär. Förr då som barn sprang vi ute och lekte, hoppade hage och spelade kula, sprang på gärdet utanför Farmen-området och plockade tussilago så mamma hade alla äggkoppar upptagna med de gula vårblommorna som växte och slingrade sig ur äggkopparna och gjorde gula fläckar på bordduken i köket.

Vi räknade fåglar och hur många olika vi kunde se. Då fanns det massor med gråsparvar och pilfinkar, stararna kom i flockar och på gärdet vinglade tofsviporna omkring och slogs om de bästa boplatserna. Storspoven drillade och vi kunde hälsa lärkan välkommen där den hängde som i en osynlig tråd över fälten. Var finns de fåglarna i dag? Gråsparvarna är få och jag ser sällan pilfinkar, och stararna som kom i flockar och letade ätbara larver och maskar, de kommer ibland men börjar bli sällsynta.

Att jag inte hör lärkan, kan ju beror på att jag av åldersskäl hör sämre, men nog borde jag kunna höra den. Men det är väl som med barnen som spelade kula och hoppade hage, de hörs inte heller, allt förändras. I dag är det mobiltelefoner och läsplattor som gäller och barnen sitter var för sig och pillar på sina nymodiga leksaker. De hörs inte som förr.

En vårdag för något år sedan var vi på en sammankomst i kyrkans hägn. Där satt konfirmanderna vid ett bord och vi andra vid mindre bord närmare den som pratade om konfirmanderna och deras aktiviteter. Jo, de som satt där vid konfirmandernas bord var väldigt aktiva, de skickade sms till varandra men sa inte ett ord, log lite snett ibland, annars var det helt tyst. I dag hör jag inga barn som ropar till varandra, eller cyklar i kapp utmed Allégatan och skrattar och skriker. Har de slutat prata, sjunga och skratta, eller vadå?

Fågelsången består av fiskmåsar som flyger i kapp över vårt område och skränar åt varandra, skatorna som skrattar åt mig där jag sitter på balkongen. Jag har inte ens sett sädesärlan ännu och hon brukar komma omkring den sjunde april. Får se nu om svalorna kommer den 12 maj som de alltid har gjort förr om åren. Kanske är det som min gamla farmor sa, ”att vi lever i de yttersta tiderna och det här är tecknet på att slutet är nära”. Hon var baptist och frikyrklig och trodde på vartenda ord i Bibeln fastän den är skriven för mer än tusen år tillbaka.

Oj, nu ser jag genom fönstret att regnet öser ner över Kumla. Molnen är blåsvarta och det ser inte något roligt ut, stackars kumla-borna. Här skiner solen så det är en fröjd, en liten stund till. Och innan jag hinner tänka färdigt slår haglen mot norrfönstret och säger åt mig att jag inte ska lita på vårvädret, det är som en randig, hemvävd trasmatta. Ljust och mörkt om vartannat.

Och mitt humör blir som vårvädret, blandad kompott. Ena stunden ser jag framåt och hoppas på trevliga nyheter och rätt som det är gnäller jag om det som hände i går eller drömmer om hur det ska bli i morgon.

Jag tänker på hur vi ser på tiden, som den gamle på hemmet sa, dagarna går så sakta här hos oss gamlingar, men åren går så fort.

2015-04-18 1:11
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.