Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Blir som barn igen

Äntligen blir det advent och november månad går till historien. Nu tänder vi det första ljuset och kören i tv-gudstjänsten sjunger ”Bereden väg för herran” och vi kan andas ut. Hösten har varit mörk och regnet har strilat ner, men nu vänder det! Jo visst, det tar tid innan ljuset kommer åter och då hinner vi njuta av Lucia som kommer elva nätter före jul. Vi kan baka pepparkakor, lussebullar och stryka nytvättade julgardiner. Det är den här tiden som vi glömmer mörkret när vi ser kommunens julgran resa sig på stortorget och i rondellen på södra sidan om viadukten och den stora ljusstaken tändas vid höghusen intill Nytorget när det är skyltsöndag.

Jag har så lätt för att se tillbaka och minnas ljusstaken på bänklocket i skolan och hur vi alla fick tända våra adventsljus på lördagsmorgonen innan första advent. Sådant går inte för sig i dag, då går brandlarmet och barnen får springa ut på skolgården, visserligen redan på fredagsmorgonen då skolorna numera har femdagarsvecka. Det är inte som förr, men traditioner förändras och vi med dem.

Förr hade vi märkesdagar som den 9 december, Anna med kanna. Den dagen skulle skinkan läggas i saltlake och julölet bryggas. Sen kom Lucia och väckte oss i ottan och julen var på gång. Vi fick jullov i skolan och tänk att då snöade det alltid! Så minns jag det i alla fall. Mamma tog en liten granbuske hos mormor och satte i en pytteliten julgransfot som pappa gjort i ordning. Sen fick vi ha tårtljus i små ljushållare som bara fick brinna i mammas närvaro. Det var stort.

Idag tittar vi på julkalendern och hjälper barnbarnen öppna luckorna i julkalendern, om vi får. Den minsta är så stor nu så hon kan själv! Vi blir som barn igen fast det vill vi ju inte hålla med om, men innerst inne är vi tillbaka till den tid som var. Mörkret sluter sig kring oss, men nu står vi ut och klagar inte som vi gjorde i november. Vi vet ju att efter jul så kommer påska, och redan i mellandagarna kan vi köpa semlor. Tiderna förändras och vi med dem.

Har ni tänkt på hur gott julen doftar? Hur vackert det är med nyutslagen amaryllis och att få se den första snön? Jo, då är det jul! God Jul på er alla i Hallsberg!

2014-11-28 13:55
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.