Logotyp Sydnärkenytt
17 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

​Moderna tider i Svennevad

24:e spelet med spa i ladugården

Så är det dags igen för Svennevadsspelet som har premiär i somras. Den här gången heter pjäsen ”Dopp i spa´t”, och är skriven av Micke Andersson, Högsjö Kultur- och Teatergrupp. För regin står som vanligt Timo Parker.

Det är 24:e gången som det spelas teater på Svennevads hembygdsgård Sörberg. Den här gången har man ingen direkt anknytning till något som hänt i Svennevad, men som kanske skulle kunna hända. 

Det händer så mycket nu för tiden. 

 Det är i alla fall en familj som tröttnat på bondelivet, sålt korna och byggt om ladugården till ett spa och fittnesscenter. Hit ska man locka rika storstadsbor att komma för att träna musklerna och betala dyrt för att äta grönt och träna yoga, eller yoghurt, som instruktören Mia säger. 

 Inget vilohem 

Det är ett roligt manus och duktiga aktörer som gör sitt bästa för att allt ska gå vägen. De flesta av aktörerna har varit med under många år, någon är med för första gången. Det är ett glatt gäng som går in för att roa publiken. 

Scenen är nymålad och den här gången får man se den gamla bondgården från utsidan, men kan ändå ana vad som kan finnas innanför väggarna. Rummen som gästerna har till sitt förfogande finns i den gamla drängstugan, trångt och eländigt. Men det är för att gästerna ska känna att de inte är på ett vilohem, här ska det tränas. 

Antirynksalva

Och hur köket kan se ut där husmor kokar grönsaker och bakar barkbröd kan man bara tänka sig. Det är ”pittureskt”, som gamle bonden Bertil säger. Han som kokar sin egen antirynksalva och det är sådant som rika stockholmare betalar för. 

I årets uppsättning är det nio aktörer som jobbar hårt för att få historien att rulla fram. Två musikanter, Mats och Åke Edengren spelar dragspel och gitarr och fyller den funktionen mycket väl. Ljudet fixar Dag Stranneby med den äran, det är ingen som missar en enda replik i spelet. 

Text: Annemarie Hellström Foto: Lennart Österberg

2012-06-27 11:36
Anders Bergman
Hur får man tag i biljetter?
2016-06-09 8:54
Anders Bergman
Hur får man tag i biljetter?
2016-06-09 8:54
Kommentera
Anne-Marie Hellströms blogg

Anne-Marie Hellström

AnneMarie Hellström, journalist och författare, är uppväxt i en lokförarfamilj i Hallsberg. Hon har perspektiv på förr och nu i bygden, som gärna förmedlas med lämplig knorr.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.