Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kroatien bäst i VM än så länge

Vid förra VM, i Brasililen 2014, talade man både under och efter turneringen om ett av tidernas bästa mästerskap. Detsamma kan inte sägas om VM i Ryssland när drygt halva gruppspelet avverkats i det 21:a världsmästerskapet.

Förvisso beror det på vad som associeras med orden “tidernas bästa mästerskap”, men sett till matchernas underhållningsvärde och den offensivlusta som presterats är VM i Ryssland långt efter 2014 års upplaga.

Det som sticker ut än så länge är försvarsspelet, massor med matcher har slutat 1-0 och även om det kan vara underhållande att se lag försvara sig på bästa sätt med (ex Kroatien igår mot Argentina) föredrar merparten ett offensivt än defensivt VM.

Nu ska direkt tilläggas att just Kroatien är ett av få länder som bjudit på såväl defensiv som offensiv fotboll i världsklass så här långt, mer om dem kommer! Mina favoritlag är redan utslagna, Marocko och Peru har varit de lag som varit roligast att kolla på.

Två lag som inte spelat försiktigt utan hela tiden försökt skapa framåt, och det genom fantasi, teknik och en hunger som nästan lyser genom rutan. Tyvärr har de båda även haft en gemensam nämnare i att de är fullständigt ofarliga framför mål.

Peru spelade långa stunder ut Portugal, men saknade killerinstikt i boxen, och det duger inte på den här nivån. Ingen av de stora drakarna har imponerat överdrivet än så länge, ändå har exempelvis Frankrike två raka vinster.

Och det är väl det som skiljer de allra största fotbollsnationerna från de i rangordningen under. Även utan att spela på topp och imponera tar de sig oftast framåt på ett eller annat sätt. Men visst har det gått knackigt även för några av de stora.

Argentina står på en poäng efter 3-0 baken mot Kroatien igår och kan mycket väl missa avancemang. Brasilien fick “bara” 1-1 i sin öppningsmatch, Tyskland torskade mot Mexiko och sågades i hemlandet som “helt utan den kraft och vilja vi vant oss vid att se”.

Det lag som imponerat mest är Kroatien. De verkar ha en ramstark och samspelt backlinje, på mitten har de Modric, Rakitic och Perisic som både är grovjobbare och lirare och framåt har de en målskytt i världsklass i Mandzukic.

Även Mexiko och Serbien såg starka ut i sina första matcher, återstår att se om de kan fortsätta hålla samma nivå framöver, då kan de gå riktigt långt. Spanien har smygit lite under radarn och bör ses som en av favoriterna med.

Portugal? Nja, i Ronaldo har de nåt alldeles extra, men tror han är för ensam framåt i längden. England ser intressantare ut än på länge, men till längre än kvartsfinal tror jag inte de når och blir det straffar vet alla hur det brukar gå.

Sverige då? Tror tyvärr inte de tar sig vidare från gruppen, även om jag hoppas att jag har fel. De har gjort det riktigt bra som tog sig till VM med det material de har, men Tyskland och Mexiko är för bra mot ett av VM:s offensivt blekaste lag.

Jag måste även ta upp domarnas nya kompis, VAR! För första gången har nu domare chans att blåsa av spelet och vid sidlinjen granska om det ska vara straff eller inte. Jag var tveksam till en början, men det tycker det funkat jättebra!

Det viktigaste är väl att situationerna bedöms rätt och att klara straffar inte missas, eller att dömda straffar (som Neymars idag) går att ta bort om det är fel. Det går så snabbt i dagens fotboll, och filmas till höger och vänster, så att vara domare och ta avgörande straffbeslut på en milllisekund är ibland mission impossible.

En farhåga var att spelet skulle bli sönderryckt med straffsituationer som granskas för ofta av nervösa domare som till för stor del tar hjälp av tekniken istället för att lita till sin intution, men det har hållits på en bra nivå och de sedvanliga “domarskandalerna” har uteblivit.

Med det sagt, VM har en historik av att de stora lagen vinner till slut, men i år känns det öppnare än vanligt. Jag håller tummarna för en skräll, att resterande VM bjuder på mer offensiv fotboll, och att jag har fel i mitt tips om Sverige.

2018-06-22 12:49
mats
Jag hoppas oxå du har fel!!!
2018-06-22 22:17
mats
Jag hoppas oxå du har fel!!!
2018-06-22 22:17
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.