Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Johan Olsson har bragdguldet i en liten ask

Äntligen! Det är så det känns. Äntligen! Efter ett halvt dussin silvermedaljer fixade idag Johan Olsson det efterlängtade guldet i skid-VM i Val Di Fiemme under mästerskapets sista dag. Och han gjorde det på den mest prestigefyllda sträckan, femmilen, skidornas Rolls Royce.

Och inte nog med att han vann guld, det var sättet Johan Olsson vann på som var än mer imponerande. I stort sett alla såg framför sig ännu ett typiskt femillslopp, med lallartempo i 48 kilometer där alla åker och tittar på varann, för att sen se norske Northug gasa ifrån på slutet.

För att gå ifrån i tidigt skede och soloköra mot segern det är extremt svårt, nästintill omöjligt, men det var precis vad Johan Olsson gjorde och som han gjorde det! Till en början hade han sällskap av schweizaren Dario Cologna i sin utbrytning, men Cologna föll i en utförsbacke och Olsson tvingades då göra allt jobb själv.

Expertkommentatorn och forne skidkungen Per Elofsson suckade tungt i direktsändning och konstaterade att nu skulle det bli än tuffare för Olsson att hålla undan när han fick göra jobbet helt ensam, samtidigt som klungan kunde samarbeta bakifrån.

Men luckan Olsson hade krympte inte den växte och växte och växte. Som mest ledde han med 51 sekunder och många i tv-sofforna började nog inse att här är nånting riktigt stort på gång. På sista varvet närmade sig klungan, men Olsson höll hela tiden farten uppe och det var aldrig någon som kom riktigt nära.

På upploppet hade han tid att glida fram i långsamt tempo och fira med både en och två segergester. Det är så här en femmil ska se ut! Inte för att det blev svensk seger (jo, lite kanske då!) men det kändes som väldigt många är trötta på att se händelselösa masstarter i femmilen. Till och med många norrmän som jag såg kommenterade på Aftonbladet tyckte loppet var roligare att se på än normalt, trots att det inte blev nån medalj till dem.

Jag brukar vara väldigt försiktig med att kalla idrottsprestationer för bragder. Ni som läst mina tidigare krönikor vet att jag anser att ordet bragd förlorat sitt värde då det används alldeles för ofta inom idrottssammanhang. Men nu är det absolut läge att plocka fram det ordet för det här var en riktig bragd!

Även om det är mycket kvar på året så ska det till något riktigt speciellt för att kunna utmana Johan Olsson om Bragdguldet nu. Och det kom i helt rätt läge med. Sverige behövde verkligen en stor seger, det har varit alldeles för mycket stolpe ut och silver och brons det senaste året och de senaste veckorna.

I OS i höstas blev det bara ett enda guld och skidskytte-VM nyligen gick inget vidare det heller samtidigt som Norge mosade in guld efter guld. Och visst har vi plockat på oss en hel del medaljer ifrån skid-VM, men det har handlat om sex silver och inget guld inför dagens lopp. Därför var det så skönt att höra Johan Olsson säga efter loppet att “det var bara guld som gällde, jag var inte ett dugg sugen på silver eller brons, då kunde jag kunde lika gärna hamnat på 20:e plats”.

Sverige har tappat många stora namn som lagt av de senaste åren, exempelvis Carolina Klüft, Anja Pärson, Stefan Holm, Christian Olsson och Niklas Lidström. Vi behöver dessa stora namn för att skapa vinnarkultur och visa resterande idrottsmän från landet att det går att vinna.

Det känns annars som Sverige blivit en idrottsnation där många nöjt sig med att komma tvåa och trea den senaste tiden och att det där sista lilla extra saknats. De tjuriga vinnarskallarna behövs! Johan Olssons fenomenala insats kan absolut skapa ringar på vattnet och ge mer segrar i framtiden för andra som såg honom och inspirerades.

Det här var ett sånt lopp man kommer minnas länge och fyllas med värme så fort tv-bilder från det plockas fram. Johan Olsson har Bragdguldet i en liten ask.

2013-03-02 23:00
Erik
Jag håller helt med dig Anders! Det enda som skulle kunna hota är om vi skulle få en svensk världsmästare i professionell tungviktsboxning under året.
2013-03-26 14:18
Erik
Jag håller helt med dig Anders! Det enda som skulle kunna hota är om vi skulle få en svensk världsmästare i professionell tungviktsboxning under året.
2013-03-26 14:18
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.