Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kan Europa bryta förbannelsen?

VM pågår för fullt, ett mästerskap som framstår som ett av tidernas bästa. Det har varit offensiv fotboll, stjärnor som glänst, publikfester på läktaren och ja det känns lite som att fotbollen kommit hem. När England anordnade EM 1996 fixade de en låt med texten “Fotball"s coming home” som blev ganska känd. Händer faktiskt jag går och nynnar på den refrängen än idag enstaka stunder. Dock så skulle det passat bättre om låten spelats in och släppts nu istället.

För Brasilien känns verkligen som fotbollens stora hemland och VM verkar vara en enda stor jättesfest. Stämningen har inte undgått en ens genom tv-rutan. Det känns som hela Sydamerikas VM så här långt, det är inte bara brassar utan även colombianer, argentinare, chilenare och you name it har visat upp en läktarkultur som är annorlunda än den man är van vid från Europa. Jag tycker det varit häftigt att se även om man bara får en liten bild av att följa det genom TV.

Och det är nånting med VM som går i Sydamerika som gör att lagen därifrån verkligen presterar på topp och de europeiska (inte alltid, men ofta) inte får till det. Genom historien har det anordnats sju VM med ett sydamerikanskt eller nordamerikanskt land som värd (USA 1994). Och samtliga dessa sju har slutat med att ett sydamerikanskt lag vunnit. Brasilien tre gånger, Uruguay två och Argentina två. Tänker kanske främst här på många “mindre” syd eller latinamerikanska lag som varit bättre än många trodde, Costa Rica, Chile, Mexiko, USA till exempel.

Vissa hävdar att det som hänt har hänt och varje ny match/turnering/händelse är helt nya förutsättningar, så bara för att sydamerikanska lag vunnit allt tidigare kommer de inte göra det igen. Och visst kan det ligga nåt i det. Men personligen har jag alltid kollat mycket på statistik, historik och tidigare resultat. Några europeiska giganter har redan fallit tungt, tänker på Spanien, England och Portugal. Portugal är förvisso inte ute än, men de hänger på repen och England ska man kanske inte kalla för giganter, men nog hade de större förhoppningar än så här alla fall.

Dock är det tre europeiska lag som kanske imponerat mest av alla så här långt. Såväl Tyskland, Holland som Frankrike känns tillräckligt bra för att vinna turneringen och bryta den sydamerikanska förbannelsen som hänger över europeiska lag. Kommer de att lyckas? Omöjligt svara på, men här är alla fall de fem lag jag tror mest på i nuläget.

1. Tyskland: Tyskland är Tyskland och går alltid långt i VM. Har nog det mest balanserade laget i hela VM och framåt kryllar det av matchvinnare. En stor del av laget var med i VM 2010 och de känns redo gå hela vägen nu. Imponerade stort mot Portugal i öppningsmatchen.

2. Brasilien: Hemmaplan har alltid betytt mycket i VM. Dessutom har de ju Neymar som varit strålande så här långt. Allt annat än guld är en besvikelse för hemmanationen.

3. Holland: Har verkligen överraskat positivt i VM. Började med att köra över Spanien och var i senaste matchen numret större än tuffa uppstickaren Chile. Har många nya spelare i defensiven och skulle ljuga om jag sa jag hade järnkoll på dem inför VM, men de har imponerat. Och framåt skapar Holland ALLTID chanser. Till stor del på grund av dess snabba omställningar, med Robben i spetsen.

4. Argentina: Har inte imponerat än så länge, men nog finns det mer att ge ändå. Eller? Försvaret känns dock ganska ihåligt och det ska bli intressant att se hur de står sig mot tuffare motstånd än de stött på hitills. Har Messi en bra dag kan han på egen hand ställa till stora problem för vilket lag som helst.

5. Frankrike: Ett tidigare utbuat lag på hemmaplan som har gjort bort sig de senaste mästerskapen genom uselt spel och interna stridigheter. I detta VM har de dock sett väldigt harmoniska och målfarliga ut och det är inte många lag som imponerat mer än Frankrike. Men har de det som krävs för att gå hela vägen? Tveksamt.

Till sist måste jag bjuda på några av de tuffaste namnen i VM. Har kollat igenom alla trupper och här är ett axplock av de främsta: Jesus Corona och Oribe Peralta Mexiko, Memphis Depay Holland. Johnny Herrera Chile, Jackson Martinez Colombia, Gaston Ramirez Uruguay, Hulk Brasilien, Ross Barkley England, Divock Origi Belgien, Waylon Francis och Esteban Granados Costa Rica, Tranquillo Barnetta och Granit! Xhaka Schweiz, Bastian Schweinsteiger Tyskland. Och vinnare av VM:s tuffaste namn är:

Divock Origi!!

2014-06-24 14:12
Lars Litzén
Men Clint Dempsey går inte av för hackor
2014-06-29 17:41
Lars Litzén
Men Clint Dempsey går inte av för hackor
2014-06-29 17:41
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.