Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Få med fler kumlingar till laget

En match återstår för Kumla Hockey i Allettan, men redan nu kan man sätta stämpeln “ej godkänt” över deras prestation.

Tidvis bra spel i serien, där man framförallt var bra mot de bättre lagen, gav förhoppningar om att man skulle hänga med hyfsat i Allettan ändå. Men laget har inte lyckats ta en enda trepoängare på 17 matcher och är solklar jumbo i serien. Det går inte att skylla på skador heller. Visserligen har Philip Larsson saknats, en måltjuv som man behövt. Men sett överlag har man varit relativt skade och sjukdomsfria.

Att gå och titta på hockey och träffa folk är kul tycker jag personligen! Men kumlingarna verkar inte tycka likadant och publiktillströmningen har även denna säsong varit dålig. På ett sätt känns det trist för spelarna som inte har mer än ett hundratal åskådare som stöttar, medans det ofta är fem, sex gånger mer publik när de åker iväg för bortamatch.

Då kommer vi till frågan, vad ska man göra åt det? Prio nummer ett på den frågan borde vara att få in betydligt fler hemmaspelare i laget.För tillfället är de endast ett fåtal och det vore naturligtvis intressantare både för publik och sponsorer om stommen i laget var kumlingar. Det må hända att laget blir sämre av denna omstrukturering,

Men helt allvarligt, hur kul är det att se Kumla spela i en serie som Allettan när man ändå är helt chanslös där?

Kumla har en stor ungdomsverksamhet, men var tar alla vägen egentligen när de börjar komma upp i ålder? Och måste alla som känner att de vill satsa lite försvinna innan de ens fått fjun på överläppen? Johan Ryno är ett exempel på en lokal talang som stannade i den mindre hemmaklubben och utvecklades av det med. Han fick förtroende och utvecklades enormt med IFK Hallsberg.

Nu är inte alla ungdomar lika talangfulla som Johan Ryno, men hans historia ger ändå en bild över att unga behöver inte ska behöva dra iväg nånstans så fort de får chansen. Och att organisationer ibland tjänar på att satsa på sina ungdomar.

Framöver hoppas jag få se betydligt fler kumlingar i laget. En sån “satsning” tror jag att alla skulle tjäna på i slutändan.

2017-02-23 13:56
Mule
Du verkar inte ha så bra koll på det du skriver om tycker jag. Kumla har just nu inget J20-lag över huvud taget. J18 ligger i särklass sist i sin serie. Man blev sist i grundserien med målskillnad -154 och to 1 poäng. Nu i fortsättningsserien är man också sist och har tagit 3 poäng på 10 matcher. Inte så kul för killarna men du måste väl ändå förstå att det inte räcker till att spela i div. 1. Kämpa på J18-killar. Jag kan hålla med dig om att det skulle vara kul med flera kumlingar i A-laget men det innebär att man får spela i hockey 2;an mot Hallsberg och andra lag. Det kanske är det som är det rätta? Jag tror däremot inte att det skulle dra mera publik. Möjligen flera anhöriga till spelarna skulle sitta på läktaren. Skillnaden på toppen och botten på div.1 är väldigt stor och det beror nog på att det är så få lag i div.1. Dom ekonomiska resurserna finns förstås inte i Kumla för att matcha Troja och dom andra topplagens ekonomi. Man lyckas inte heller behålla dom talanger som kommit fram i Kumla dom senaste åren. Många har försvunnit till bl.a Örebro och Karlskoga. När det gäller Johan Ryno så kom han till Kumla säsongen 2004-05. Han hade då gjort 9 mål säsongen innan i Hallsberg. Hans genombrott kom väl i så fall i Kumla då han gjorde 20 mål och 18 ass. under den enda säsong han gjorde i Kumla. Hans stora lyft kom under dom år han spelat i Oskarshamn och Leksand. Där fick han mycket speltid och utvecklades mycket. Frölunda, AIK, Timrå och Djurgården var väl ingen hit för hans utveckling. Sen beror det väl mycket på omgivningen och förtroendet från ledare hur man utvecklas. Jag tycker har kommit in bra i Färjestad särskilt denna säsong. Vi kanske ska hoppas på derbyn mellan Kumla och Hallsberg i framtiden, eller?
2017-02-23 19:13
Anders Björk
Jodå, självklart har jag koll på att Kumla för tillfället inte har något J-20 och att det inte gått vidare värst med J-18. Och är möjligt att jag var otydlig i min text, men anser inte att det skulle spelat massa juniorer denna säsong. Det måste ju finnas ett underlag att ta av, annars är det ingen ide. Men framöver hoppas jag att vi kan få se betydligt fler hemmaspelare än varit fallet de senaste åren. Ett lag med enbart kumlingar funkar inte, men det borde kunna finnas utrymme för en stomme i laget alla fall. Jag hoppas att Kumla på längre sikt kan klara av att vara ett division 1 lag även om man har mycket mer kumlingar i laget än nu. Ungdomsverksamheten är ju bra i klubben så det borde kunna funka. Eller hur? Jag förstår spelare som går till större klubbar i tidig ålder, men tycker samtidigt det är tråkigt att så många gör det nu för tiden. Och så länge det är så och knappt en kumling spelar i laget blir det svårt att få upp något publikintresse till matcher, som i sin tur kan generera pengar och hjälpa klubben ta ytterligare kliv. Johan Ryno är ett utmärkt exempel på att det går att bli väldigt bra även om du stannar kvar i den mindre hemmaklubben och utvecklas och får förtroende där.
2017-02-23 19:53
Håkan Sandberg
Det här är klurigt. Jag vet inte om jag kan skriva under på "ej godkänt". Klart det hade varit roligare med ett par vinster under ordinarie tid, men Kumla var femma in i allettan från västra serien, har ett lag byggt med liten ekonomi, söderettan är nog den starkaste av de fyra serierna. Så jag tycker nog inte att man underpresterat så fasligt mycket. Kumla tog poäng mot Kristianstad, Kallinge, Nybro från södra serien. Kanske kan det bli en pinne mot Vimmerby. Eller inte... Det var nog UNGEFÄR som jag förväntat mig. Sen måste man nog alltid tänka att idrottslag vill komma så långt som möjligt och måste få göra det, även om man inte räcker hela vägen. Jag har svårt att se att det hade varit bättre för hockeyn i Kumla om vi fått se Surahammar fyra gånger i ladan, även om det blivit vinst varje gång. Jag tycker att det spelats bra hockey av Kumla i år, liksom förra året då man också gick till allettan och kom sist, fast då mot Norrlagen. Sen gäller det väl att se vad som är realistiskt och inte. Fler Kumlingar? Gärna. Om de är bra nog. Men det löser nog inte publikproblemet dessvärre. Det är något mycket märkligt med det, något som jag inte begriper, jag som ändå gått på hockey i Kumla i över 20 år. Något hände och publiken försvann, då när i princip hela styrelsen fick avgå. Det känns som om det fortfarande hänger i, vad det nu var... Ser man bara på det idrottsliga är det solklart så att fler borde komma. Fler än på innebandy, fotboll, you name it. Kanske har det blivit en negativ spiral. För mycket snack om tråkiga arrangemang, höga biljettpriser, kallt i hallen, lite folk. Det måste ju gå att vända. Jag vet divisionettlag som spelar "på dörren", där folk får betala vad de tycker att det var värt, när de går ut. Det går ju att göra hallen lite publikvänligare såklart. Ha en liten lastbil som kör in pucken, som förr i tiden. Ragge som hejaklacksledare. Jag kan spela hockeylåten akustiskt i pausen. Det kanske avskräcker snarare. 😊 Det finns inga enkla lösningar, men det vore synd om hockeyn i Kumla dog sotdöden.
2017-02-23 22:31
Anders Björk
Säsongen som helhet får betecknas som godkänd med tanke på att man tog sig till Allettan. Men inte en trepoängare på 17 matcher, det kan inte bli nåt annat betyg då än "ej godkänt". Sen kan man säga att spelmässigt har Kumla inte alls gjort bort sig i många av matcherna, trots det blivit förluster, men det gamla talessättet "det är poängen som räknas" betyder onekligen nåt. Södra serien är den klart bästa, utan tvekan! Jag kanske har fel, kommer bara med en åsikt och inget facit. Och självklart om det nu ens ska vara realistiskt måste det ju finnas nåt att plocka av, och det gör det ju inte direkt nu. Men om man får önska hur det kommer se ut om man tittar några år framöver så hoppas jag att klubben hittat en linje där man kan producera egna spelare som vill stanna till seniorålder och bygga stommen därigenom. Det är nåt jag absolut tror man skulle tjäna på i längden, men har inte sagt det är lätt.. Tycker med det är konstigt att inte fler kommer och kollar. Och visst kan man hitta på fler arrangemang och tävlingar som lockar kring matcher. Det ska inte behöva vara så svårt. Samtidigt är ju hockeyn det primära, för mig räcker det med den idrottsliga underhållningen, men det är uppenbarligen inte många som tycker likadant.
2017-02-24 1:45
Patrik
Varför ha ett lag i div 1 som ingen är intresserad av? När man i föreningen inte klarar av att fostra spelare till det egna laget.
2017-03-04 14:03
Mule
Du verkar inte ha så bra koll på det du skriver om tycker jag. Kumla har just nu inget J20-lag över huvud taget. J18 ligger i särklass sist i sin serie. Man blev sist i grundserien med målskillnad -154 och to 1 poäng. Nu i fortsättningsserien är man också sist och har tagit 3 poäng på 10 matcher. Inte så kul för killarna men du måste väl ändå förstå att det inte räcker till att spela i div. 1. Kämpa på J18-killar. Jag kan hålla med dig om att det skulle vara kul med flera kumlingar i A-laget men det innebär att man får spela i hockey 2;an mot Hallsberg och andra lag. Det kanske är det som är det rätta? Jag tror däremot inte att det skulle dra mera publik. Möjligen flera anhöriga till spelarna skulle sitta på läktaren. Skillnaden på toppen och botten på div.1 är väldigt stor och det beror nog på att det är så få lag i div.1. Dom ekonomiska resurserna finns förstås inte i Kumla för att matcha Troja och dom andra topplagens ekonomi. Man lyckas inte heller behålla dom talanger som kommit fram i Kumla dom senaste åren. Många har försvunnit till bl.a Örebro och Karlskoga. När det gäller Johan Ryno så kom han till Kumla säsongen 2004-05. Han hade då gjort 9 mål säsongen innan i Hallsberg. Hans genombrott kom väl i så fall i Kumla då han gjorde 20 mål och 18 ass. under den enda säsong han gjorde i Kumla. Hans stora lyft kom under dom år han spelat i Oskarshamn och Leksand. Där fick han mycket speltid och utvecklades mycket. Frölunda, AIK, Timrå och Djurgården var väl ingen hit för hans utveckling. Sen beror det väl mycket på omgivningen och förtroendet från ledare hur man utvecklas. Jag tycker har kommit in bra i Färjestad särskilt denna säsong. Vi kanske ska hoppas på derbyn mellan Kumla och Hallsberg i framtiden, eller?
2017-02-23 19:13
Anders Björk
Jodå, självklart har jag koll på att Kumla för tillfället inte har något J-20 och att det inte gått vidare värst med J-18. Och är möjligt att jag var otydlig i min text, men anser inte att det skulle spelat massa juniorer denna säsong. Det måste ju finnas ett underlag att ta av, annars är det ingen ide. Men framöver hoppas jag att vi kan få se betydligt fler hemmaspelare än varit fallet de senaste åren. Ett lag med enbart kumlingar funkar inte, men det borde kunna finnas utrymme för en stomme i laget alla fall. Jag hoppas att Kumla på längre sikt kan klara av att vara ett division 1 lag även om man har mycket mer kumlingar i laget än nu. Ungdomsverksamheten är ju bra i klubben så det borde kunna funka. Eller hur? Jag förstår spelare som går till större klubbar i tidig ålder, men tycker samtidigt det är tråkigt att så många gör det nu för tiden. Och så länge det är så och knappt en kumling spelar i laget blir det svårt att få upp något publikintresse till matcher, som i sin tur kan generera pengar och hjälpa klubben ta ytterligare kliv. Johan Ryno är ett utmärkt exempel på att det går att bli väldigt bra även om du stannar kvar i den mindre hemmaklubben och utvecklas och får förtroende där.
2017-02-23 19:53
Håkan Sandberg
Det här är klurigt. Jag vet inte om jag kan skriva under på "ej godkänt". Klart det hade varit roligare med ett par vinster under ordinarie tid, men Kumla var femma in i allettan från västra serien, har ett lag byggt med liten ekonomi, söderettan är nog den starkaste av de fyra serierna. Så jag tycker nog inte att man underpresterat så fasligt mycket. Kumla tog poäng mot Kristianstad, Kallinge, Nybro från södra serien. Kanske kan det bli en pinne mot Vimmerby. Eller inte... Det var nog UNGEFÄR som jag förväntat mig. Sen måste man nog alltid tänka att idrottslag vill komma så långt som möjligt och måste få göra det, även om man inte räcker hela vägen. Jag har svårt att se att det hade varit bättre för hockeyn i Kumla om vi fått se Surahammar fyra gånger i ladan, även om det blivit vinst varje gång. Jag tycker att det spelats bra hockey av Kumla i år, liksom förra året då man också gick till allettan och kom sist, fast då mot Norrlagen. Sen gäller det väl att se vad som är realistiskt och inte. Fler Kumlingar? Gärna. Om de är bra nog. Men det löser nog inte publikproblemet dessvärre. Det är något mycket märkligt med det, något som jag inte begriper, jag som ändå gått på hockey i Kumla i över 20 år. Något hände och publiken försvann, då när i princip hela styrelsen fick avgå. Det känns som om det fortfarande hänger i, vad det nu var... Ser man bara på det idrottsliga är det solklart så att fler borde komma. Fler än på innebandy, fotboll, you name it. Kanske har det blivit en negativ spiral. För mycket snack om tråkiga arrangemang, höga biljettpriser, kallt i hallen, lite folk. Det måste ju gå att vända. Jag vet divisionettlag som spelar "på dörren", där folk får betala vad de tycker att det var värt, när de går ut. Det går ju att göra hallen lite publikvänligare såklart. Ha en liten lastbil som kör in pucken, som förr i tiden. Ragge som hejaklacksledare. Jag kan spela hockeylåten akustiskt i pausen. Det kanske avskräcker snarare. 😊 Det finns inga enkla lösningar, men det vore synd om hockeyn i Kumla dog sotdöden.
2017-02-23 22:31
Anders Björk
Säsongen som helhet får betecknas som godkänd med tanke på att man tog sig till Allettan. Men inte en trepoängare på 17 matcher, det kan inte bli nåt annat betyg då än "ej godkänt". Sen kan man säga att spelmässigt har Kumla inte alls gjort bort sig i många av matcherna, trots det blivit förluster, men det gamla talessättet "det är poängen som räknas" betyder onekligen nåt. Södra serien är den klart bästa, utan tvekan! Jag kanske har fel, kommer bara med en åsikt och inget facit. Och självklart om det nu ens ska vara realistiskt måste det ju finnas nåt att plocka av, och det gör det ju inte direkt nu. Men om man får önska hur det kommer se ut om man tittar några år framöver så hoppas jag att klubben hittat en linje där man kan producera egna spelare som vill stanna till seniorålder och bygga stommen därigenom. Det är nåt jag absolut tror man skulle tjäna på i längden, men har inte sagt det är lätt.. Tycker med det är konstigt att inte fler kommer och kollar. Och visst kan man hitta på fler arrangemang och tävlingar som lockar kring matcher. Det ska inte behöva vara så svårt. Samtidigt är ju hockeyn det primära, för mig räcker det med den idrottsliga underhållningen, men det är uppenbarligen inte många som tycker likadant.
2017-02-24 1:45
Patrik
Varför ha ett lag i div 1 som ingen är intresserad av? När man i föreningen inte klarar av att fostra spelare till det egna laget.
2017-03-04 14:03
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.