Logotyp Sydnärkenytt
28 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Brottningen har grävt sin egen grav

Under tisdagen kom beskedet att brottningen kickas ut ur OS från och med 2020. Den kanske mest traditionsrika OS-grenen, som varit med ända sen starten 1896, har alltså gjort sitt enligt IOK. Ett tufft beslut, men jag tycker det är helt rätt. Brottningen är en sport som har grävt sin egen grav tack vare obegripliga regler, obefintligt underhållningsvärde, för många domarskandaler som luktat fusk och oförmåga att utveckla sporten.

Brottning är inte bara en av OS mest klassiska idrotter, den är även den sport där Sverige tagit både flest guld och medaljer genom åren. 28 guld och 84 medaljer har det blivit sammanlagt, men snart får den skörden alltså sitt slut. Klassiska svenska brottarnamn som Tomas Johansson, Mikael Ljungberg och Frank Andersson är för alltid inskriva i historieböckerna, men historien och traditionen kan inte styra allt. Har en sport gått på grund på samma sätt som brottningen gjort är det inte alls fel att ställa den åt sidan och ge utrymme åt andra idrotter som knackar på dörren och vill ha mer uppmärksamhet. Förhoppningsvis kan brottningen och dess regeltolkare se sig själva i spegeln och återkomma till OS längre fram.

Det är en sak att en sån som jag inte förstår mig på reglerna och oftast sitter och skakar på huvudet och muttrar surt när jag kollar på sporten. Än värre är det att utövarna själva ibland inte verkar veta vad det handlar om. Ett av många exempel är svenske Ara Abrahamiams obegripliga uteslutning från OS 2008 i Peking där han blev bortdömd i semifinalen och lämnade prisceremonin och medaljen i vredesmod därefter. Där och då tror jag många svenskar tappade förtroendet för brottningen, kanske för gott.

Chansen finns dock att hänga kvar. Åtta idrotter får ansöka om en plats till framtida OS, men som det känns nu har inte brottningen nånting där att göra. Tråkigt för sporten och dess utövare såklart, men medan de flesta andra sporter utvecklats framåt har brottningen tagit stora kliv bakåt de senaste årtiondena. Flera av brottningens affischnamn rasar mot beslutet och hänvisar till den tradition som sporten besitter. Men enbart tradition kan inte rädda en sport, det måste finnas nåt mer än det. Brottningen har grävt sin egen grav.

2013-02-12 23:00
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.