Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Svenska skidkungar att minnas

Ur spår! Snor, Svett & Svenska Skidkungar heter boken jag läser just nu. Den har några år på nacken, utgiven 2006, men är högst underhållande. Sixten Jernberg, med 4 OS och 4 VM-guld på meritlistan verkar varit en riktig hårding, men samtidigt tjurskallig och egoistisk.

Fast det är klart, ska man bli bäst i världen är det nog svårt att vara alla till lags. Sixten föddes 1929 i den lilla orten Lima, mitt i urskogen i Dalarna. Konkurrenten Assar Rönnlund var sex år yngre, född i Umeå. Båda herrarna är numer avlidna, Jernberg gick bort 2012 och Rönnlund 2011.

Assar Rönnlund, mest känd för en furiös upphämtníng vid OS-stafetten 1964, muttrar surt i boken om nåt lopp 40 år bak i tiden där han ska ha ledit en femmil klart när ena skidan sprack. Sixten Jernberg passade på att gå förbi och rycka till seger och nämnde inte Rönnlunds fadäs efteråt till samlade presskåren.

Den där stafetten ja, 1964 i Seefeld. Assar gick ut över halvminuten efter ryssen och norrmannen i täten på sista sträckan, men körde som en furie och tog sig ikapp. Det fanns ju dock inte samma tv-bevakning då som nu, plötsligt försvann åkarna och tv-kameran koncentrerade sig på en röd lada, vilken de skulle komma fram bakom så småningom.

Tiden gick och gick, till slut kom det en ensam åkare stakande förbi ladan, Assar Rönnlund! Det var ingen lada förresten, det var ett litet fritidshus, hävdar Rönnlund i köket innan han börjar muttra nåt om antagonisten och lagkamraten Sixten Jernberg igen.

Då har frugan, även hon en skidlegend, Toini Gustafsson Rönnlund, fått nog och rycker ut till Sixtens försvar “Mot oss tjejer i alla fall var Sixten alltid snäll. Kommer du inte ihåg när han hade gått och köpt änglar åt oss hela gänget? Han tyckte vi var änglalika”

Det hade varit nåt att bli en riktig gammal skidkung som det pratades om i decennier efteråt. Med istappar i skägget (om man haft nåt skägg), en vilja av stål och en förmåga att knäcka ryssar och norrmän inför hela nationens ögon.

En början skulle i så fall vara att klara av att åka ifrån morsan, men där är jag inte ännu. Kommer ihåg när vi skidade runt Ånnabodasjön och jag slet ihjäl mig med svetten sprutande och mössan på sne för att komma framåt samtidigt som morsan i samma tempo såg ut att vara på en lugn söndagstur.

Eller en resa i fjällen med ett par andra klasser under en utbildning. Vi skulle delas upp i två grupper, en som åkte lite längre och en som tog det lugnare och gjorde en kortare tur. Klart jag ska vara med i första gruppen tänkte jag, och hade glömt hur oduglig på skidor jag är.

Efter 100 meter, vi var inte ens ute ur stadion, hade jag tappat kontakten med övriga, trots att de inte ens åkte på i nåt högre tempo. Efter 200 meter fick det vara nog och jag vände trumpet tillbaka till den sämre gruppen.

Men även jag har faktiskt fått skrika UR SPÅR!. Det berodde på att jag inte kunde stanna i en utförsbacke och närmade mig en folksamling vid en smal passage. De tog generöst ett par kliv åt sidan. Har för mig att det inte spelade någon roll, jag hamnade i närmsta snödriva ändå.

Förresten, det går visst att nå världstoppen utan att vara en stor egoist. När Assar Rönnlund skulle gå ut på sista stafettsträckan ihop med en finne kände han att han hade riktigt bra valla under skidorna. Så vad gör karln åt det?

Jo, han föreslår för finnen att denne ska använda samma valla. “Äh, jag ville bara vi båda skulle ha bra förutsättningar”, säger Assar i boken. Finnen nekar dock till erbjudandet. Om erbjudandet handlade om psykning eller oerhörd generositet från Rönnlund låter jag vara osagt.

2018-10-04 23:04
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.