Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla Hockey bör satsa på förbättrad gemenskap

OS är slut och jag har drabbats av en kraftig sportkoma. Menat alltså att jag känner mig urless på allt vad sport heter. Det blev för mycket av den varan under OS helt enkelt och den senaste veckan har jag tagit en paus från allt vad sport heter. Inga matcher på tv, inga besök på nätets sportsidor, på sin höjd några snabba tittar på sidan 300 på Text-tv, men det är allt!

För några år sen tappade jag lusten för internationell fotboll, plötsligt en dag fanns inte suget att kolla matcher, som alltid funnits innan, och det har aldrig kommit tillbaka. Jag vet inte vad det berodde på, men förmodligen överkonsumtion. En sorts utbrändhet. Har svårt att tro att denna allmänna sportsvacka kommer bli lika allvarlig. Men man vet aldrig. Det känns faktiskt ungefär likadant nu som det gjorde då.

Orsaken till denna utbrändhet är en fruktansvärd överkonsumtion av sport under två veckor. I stort sett varje ledig stund satt jag klistrad framför tv:n. En annan orsak är den mycket tråkiga utgången av hockeyfinalen mellan Sverige och Kanada. Det blir inte större än så i min bok. Sverige mot Kanada i en OS-final.

Det enda som skulle kunna hota är om Sverige var i final eller semifinal i EM eller VM i fotboll. Eller om AIK gick till Champions League, men det känns ganska långsökt. Och att det gick så fullständigt åt skogen, på alla sätt och vis, i denna final tog mer eller mindre knäcken på mig. Det var spiken i kistan på en ganska usel avslutningsvecka för Sverige i OS.

Men det spelar ju ingen roll att sista veckan var blek som ett lakan, Viasat-studion malde ändå på med uttrycket “vi fortsätter med de för Sverige fantastiska spelen i Sotji. Sveriges bästa olympiska spel någonsin”. Det blev rent av olidligt att höra till slut. Och jag förstår fortfarande inte vad det är som var så fantastiskt och bäst någonsin?

Vi tog två guld på hela de olympiska spelen. Senast i Vancouver blev det fem guld. Och innan det sju guld i Turin 2006. Den som på allvar påstår att OS i Sotji var Sveriges bästa någonsin är inte riktigt med i matchen. Kalla mig pessimist om ni vill, jag skulle snarare säga realist som inte drogs med i den överdrivna nationella masshysterin som lätt blir på ett OS. Ett OS som inte var i närheten så bra för svensk del som många ville göra gällande.

Kumla Hockey har lyckats få till en lösning på de problem som klubben hade med skulder. De tre största fodringsägarna, däribland kommunen, har gått med på att skriva av större delen av skulderna och samtidigt som jag känner mig glad för klubbens skull att de ser ut att ha hittat en väg ur den svåra situation de befann sig i, är det lätt att tänka på hur andra föreningar tolkar denna uppgörelse.

Det är bara att köra på och spendera loss med pengarna, skulle vi hamna i knipa löser det sig alltid, kommunen hjälpte ju hockeyn, så de lär göra detsamma för oss. Eller? Efter flera år med genomusla publiksiffror kan vi nu definitivt konstatera att intresset för hockeyn i Kumla inte finns där just längre. Och att få till en vändning på det problemet känns mer eller mindre omöjligt som det är nu.

Några har sagt att den uteblivna publiken beror på att det inte är tillräckligt många “hemmaspelare” i A-laget. Tycker mest det låter som en dålig bortförklaring. Faktum är att det är en hel del kumlingar i laget och den som vill hitta ett lag med bara hemmaspelare år 2014, han kommer få leta länge. Men ett studiebesök eller telefonsamtal till några av konkurrenterna i serien kan ju vara värt.

Lag som ligger ungefär på Kumlas nivå men ändå drar mångdubbelt fler folk. Vad är det de har som Kumla Hockey saknar? Tränare Fredrik Johnsson uttalade sig vid en intervju i slutet av säsongen att klubben måste få ordning på ekonomin och få upp intresset för föreningen. Han var även förundrad över hur svagt intresset var från klubbens ungdomar att gå och kolla när A-laget spelar.

Det är nånstans där Kumla Hockey måste börja för att få upp ett större intresse tror jag, i sina egna omklädningsrum. Ska inte säga att det är en splittrad förening, men det känns som att den där riktiga klubbkänslan och gemenskapen mellan olika lag inte finns i Kumla Hockey idag utan att var och en sköter sitt. Och nu när man fått chansen att börja om från noll är det nog klokt att börja bygga med små medel.

Se till att skapa en förening där alla känner sig delaktiga, där alla drar åt samma håll och där en utökad gemenskap skapar ett större intresse och välvilja mot andra som sen kanske kan sprida ringar på vattnet och föras vidare även utanför klubbens gränser. Kommunens ekonomichef Johan Hultgren svarade lite syrligt på frågan om klubbens framtid att “man får rätta mun efter matsäck”. Och visst har han en poäng.

Under föregående säsong uttryckte sig Kumla Hockey om att man siktar mot Allsvenskan framöver. Det är inget fel alls att vilja utvecklas och ta sig framåt, det är oftast ett sundhetstecken. Men som läget är nu i Kumla Hockey bör deras främsta prio vara att skapa en trygg grund att stå på och öka intresset för föreningen. När man lyckats med det kan man prata om nästa steg.

2014-02-27 23:14
Målburen
Delar din analys av läget. Ett väsentligt ökat intresse och engagemang från styrelse och kansli i ungdomarnas hockey skulle sannolikt bidra starkt till en förstärkt klubbkänsla och därmed få positiva utvecklingsföljder. Att ”kommendera” ungdomar att närvara på A-lagsmatcher är ingen god idé.
2014-03-01 9:24
Målburen
Delar din analys av läget. Ett väsentligt ökat intresse och engagemang från styrelse och kansli i ungdomarnas hockey skulle sannolikt bidra starkt till en förstärkt klubbkänsla och därmed få positiva utvecklingsföljder. Att ”kommendera” ungdomar att närvara på A-lagsmatcher är ingen god idé.
2014-03-01 9:24
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.