Logotyp Sydnärkenytt
05 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Total ovisshet om gud

Tror ni på gud?

Den frågan ställde jag på min Facebook i veckan. Alla som ville svara hade en röst som räknades och det var först till tio som gällde.

Det blev 10-0 till nej.

Det betyder att de tio första som röstade alla röstade för att de inte tror på gud. Nåväl, även efter att tian var nådd så fortsatte det komma in röstande och jag har även en del Facebookbekanta som tror på gud.

Men absolut flest röstade ändå på nej.

En bekant nöjde sig inte med att rösta utan slängde även frågan tillbaka. “Men du då, tror du själv på gud?”. Jag kunde inte svara. Inte ja eller nej alla fall. Anledningen är att jag inte har en aning.

Jag har ingen stark tro på att gud finns. Men heller ingen större övertygelse om att han inte finns. Jag kan klara av att “tro” mig veta svaret på frågor som vilket lag som kommer vinna matchen. Eller om maten kommer smaka bra eller inte.

Men på gudfrågan går jag bet.

En del tror inte att gud finns men tror ändå att det är “nånting som finns”. Vad skulle nånting i så fall vara? En vind som sveper fram över jorden? Ett gammalt stenblock? En elefant? Allt i guds skepnad.

Den senaste undersökning jag hittar om svenskars gudstro visar att 43 procent tror på gud eller “på nånting”. Fler kvinnor än män är troende och en betydligt större andel män än kvinnor tror inte på gud.

Fast visst är det skönt att man inte vet allt här i världen. Hur kul vore det att ha svaren på allt? Nä, jag fortsätter leva i ovisshet om gudfrågan, men jag vågar mig på att tro att det kommer att regna imorgon.

2019-07-12 0:29
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.