Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fotboll, bad och glass i stekhett Degerfors

Fjugesta, Mullhyttan, Svartå och därefter Degerfors och Stora Valla. 63 kilometer att köra och jag kunde parkera bara 50 meter från entrén, trots att jag min vana trogen var sent ute. 

I Degerfors är fotboll verkligen kultur och efter lång frånvaro tog laget från den lilla bruksorten, granne med Lekebergs kommun, till 2021 steget upp till Allsvenskan.

På läktaren längst bort mot entrén var det bara degerforsare. På läktaren längst från entrén bara AIK:are. Jag tog plats mitt mellan dessa, där det kändes som det var 50/50 om var sympatierna låg.

Det var stekhett på ståplats och speakern uppmanade åskådarna att fylla på med vatten. På planen började det semestersömnigt. Alla fall för AIK som inte stod att känna igen. De saknade några av sina viktigaste spelare i Sebastian Larsson, Otieno och Bahoui och Degerfors satte matchens första mål. 

AIK:s insats var blek, men deras kvitteringsmål var ändå något extra. Den 18-årige talangen Amar Abdirahman Ahmed gjorde debut som startspelare i AIK och bjöd på kanske säsongens snyggaste mål när han dribblade bort tre försvarare och avslutade med ett skott i nättaket. 

Amar är uppväxt i Rinkeby och AIK är välkänt duktiga på att hitta och förädla spelare från förorten. Andra halvlek blev seg som kola. AIK bytte ut Jordan Larsson och hade då inte mycket att hota med framåt. Ty saknas några spelare i AIK är de illa ute, då bänken inte är speciellt vass. 

Det var ytterst nära att Degerfors avgjorde i sista sekunden. Klockan hade tickat över 97 när de kontrade och ett perfekt inspel nådde en hemmaspelare som tagit en löpning på 70 meter för att hamna i just den positionen han nu var i. Avslutet från bara några meter reflexräddades dock av målvakt Nordfelt. 

Det gick smidigt som sagt att hitta en parkering nära arenan inför matchen, men bilkön att komma iväg efter matchen var inte lika smidig. Det tog ett bra tag att trixa sig ut. Jag hade ingen brådska hem till Kumla utan ville åka och kyla ner mig med ett dopp efter matchen. 

Det blev vid Degernäs Camping, ett par kilometer utanför centrum. Efter detta tillbaka in mot centrum för en kulglass. Tre kulor för 25 spänn, det var billigt!

Jag satte mig på en bänk i skuggan och glufsa i mig glassen, rakt över gatan festade degerforsare och AIK:are på Degerfors stamhak Bosna. När glassen var uppäten var det dags att åka hemåt.

AIK är tvåa i tabellen. Degerfors 14:e på kvalplats. Två olika ändar, men matchen var ändå jämn. Och på vägen hem blev det ett dopp till, i Svartå.

2022-06-27 0:26
WILHELMSON Sture
Trevlig text. Vi är många sydnärkingar som åker på bra fotboll på Stora Valla. Det är ju vårt bästa elitlag häromkring.
2022-06-27 5:36
WILHELMSON Sture
Trevlig text. Vi är många sydnärkingar som åker på bra fotboll på Stora Valla. Det är ju vårt bästa elitlag häromkring.
2022-06-27 5:36
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla