Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Självbiografier ligger
högt på min lista

Det har varit en riktigt bra sommar vädermässigt får man säga. För den som gillar sol och värme i alla fall. En enorm skillnad mot förra årets ruskväder. Själv var jag på semester i Turkiet för några veckor sen och där kan vi prata om värme. Det var 40 grader på dagarna, ibland mer och man blev genomsvettig bara av att vandra runt på gatorna. Not my cup of tea, 30 grader kan det få vara inte mer, jag får dock skylla mig själv att jag inte kollade upp hur varmt det var innan jag reste.

Det blev mycket smygande i skuggan och bokläsning. Jag vet inte hur det är för er, men sommaren är absolut den årstid jag läser mest böcker. Det finns inte mycket som slår att sträcka ut sig i verandans soffa en lagom varm sommardag med en riktigt bra bok. Det är med böcker som med filmer, jag vill ha verklighetstrogna berättelser och har svårt för fiction, fantasy, äventyr och liknande. Självbiografier ligger högt på min lista såvida de inte är för intetsägande, men intetsägande det är knappast ett ord man förknippar med Zlatan.

Det är ju knappast någon nyhet att Zlatan Ibrahimovic har skrivit en bok och många av er som läser detta har säkert redan läst den. Men för er som inte gjort det har jag bara en hälsning: Läs boken nu! Jag, som får betraktas som en sportnörd, var lite skeptisk innan och tänkte att “Vad om Zlatan som man inte hört tidigare kan finnas med här?”. En hel del faktiskt. Denna bok är utan tvekan en av de mest intressanta jag någonsin läst och även om man inte är idrottsintresserad finns chansen att man sugs in i bokens dramaturgi och har svårt att lägga ifrån sig den.

Nästan lika bra är forne höjdhopparen Patrik Sjöbergs självbiografi, “Det du inte såg”. Jag hade inte så höga förväntningar på denna bok men blev väldigt positivt överraskad. Sjöberg är en skön typ, en riktig profil som inte drar sig för att tycka till om det mesta och ibland går utanför ramarna om hur Medelsvensson förväntas uppträda. Såna personligheter behövs. Boken tar även till stor del upp de övergrepp som Patrik Sjöbergs förre tränare utsatte honom för och den blev av den anledningen väldigt omskriven och debatterad.

Ibland när jag läser texter från skribenter från stora medier tänker jag att “Vad sjutton, hen är inte så märkvärdig, det där skulle jag kunna skriva minst lika bra”. Så är dock sällan fallet när det gäller den eminente fotbollsreportern Erik Niva. Förutom att Nivas kunskaper om fotboll är enorma så har han förmågan att blanda in historia, politik, samhällsstrukturer och annat i sina texter och koka ihop allt till något som känns så mycket större än bara spelet fotboll. Hans bok “Livet längs linjen” är ett utmärkt exempel på det. Det är en sån bok man kan läsa fem gånger om utan att tröttna på den. Rekommenderas!

För er som gillar boxning och kampsport är Joyce Carol Oates “Om boxning” ett måste. Och Börje Salmings självbiografi “Blod, svett och hockey”, må ha några år på nacken, men det är fascinerande att höra storyn om tuffingen från Kiruna som banade väg för svenskar och européer i NHL med sitt spel och sätt att vara. Nu har det dock inte kommit någon läsvärd sportbok på nåt år, Stefan Holm, Anja Pärson och J-O Waldner får gärna ta och släppa sina memoarer snart!

Måste avsluta med att nämna att jag idag bevittnade något som närmast får kallas ett mirakel. Kompisen Johan och jag spelade en runda frisbee-golf, det har blivit några rundor i somras men aldrig har jag satt ett kast i korgen från längre än sju-åtta meter, det är riktigt svårt att lyckas med det. Idag gick dock två kast i från uppskattningsvis 45 och 25 meter! Jag lovar er, inte ens om jag spelar en runda per dag i tre års tid kommer det att upprepas - och att se chocken i min rival Johans ögon efter andra långkast-fullträffen kan jag leva länge på!

2013-08-06 2:28
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.