Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Även en tiggare förtjänar respekt och värme

Det är mycket man inte förstår sig på här i livet, vissa frågor kommer förmodligen förbli evigt olösta gåtor. En sak som förbryllar mig just nu är bristen på solidaritet många visar upp. Det gäller debatten om tiggare som är på tapeten, eller vad man ska kalla det. Av de artiklar jag skrivit på Kumlanytt i ämnet, en nyligen och en för en tid sedan, så har många av de efterföljande kommentarerna hånat, ifrågasatt och förminskat dessa människor.

Varför väljer man att göra så? Varför sparka på de som redan ligger ner? Det är en väldigt komplex fråga det här med tiggandet, en fråga där det är svårt se allt i svart eller vitt. Precis som många andra säkert känner så känner jag mig lätt obekväm om jag går förbi en tiggare. Ibland ger jag pengar, men oftast inte. Främst av den anledningen att jag sällan har kontanter på mig.

Så det valet är upp till var och en och inget som går att anklaga nån för vad denne väljer att göra. Det kan ju finnas massor av orsaker att inte ge pengar. De som driver med, hånar, skrattar åt och misstänkligör tiggare har jag dock svårare känna samma medlidande för. Det är så lågt och visar sån brist på empati att man blir mörkrädd. Jag är ingen expert på romernas historia och situation, men har läst tillräckligt för att förstå att de kommer från väldigt tuffa förhållanden.

Förhållanden där de ofta föds med liten chans till ett drägligt liv. Det borde vara en självklarhet att stöta och pusha. Inte skratta, håna, fnysa eller för den delen titta bort mot de som har det så tufft. Jag har själv aldrig varit i närheten så ekonomiskt eller socialt utsatt som många av dessa människor är, men man kan ju tänka sig in i deras situation och det är nog inget vidare liv att leva, och säkerligen inget de vill göra, men tydligen ser de ingen annan utväg.

Det är en situation som många av oss har svårt att sätta sig in i. Vi lever omgivna av ett sånt skyddsnät som tas för givet men som inte alla har runt sig. Vad skulle man själv göra om samhället inte ville veta av en och knappt hade pengar eller mat? Eller framförallt, om man såg att ens familj inte hade pengar eller mat, ens barn, eller ens föräldrar? I såna lägen kan nog stoltheten lätt få ta ett steg tillbaka för desperationen.

Visst är pengarna viktiga för de som tigger, fem kronor kanske inte är mycket för dig eller mig, men betydligt mer värt för personen som sitter på sina bara knän och tackar för slanten. För många betyder även bekräftelsen mycket, bekräftelsen från människor som rusar förbi i vardagen att vi ser dig och vi vill dig väl. Ett enkelt leende till exempel kan säkert värma en frusen själ minst lika mycket som en liten slant.

“Vem fan har råd med en mobiltelefon om man är hemlös och sitter och tigger på gatan? Om man har råd att ha en mobiltelefon så känns det inte direkt trovärdigt att sitta med knäppta händer och be om pengar på sina bara knän med en skylt där det står hemlös!” Detta twittrade Idol-jurymedlemmen Laila Bagge ifjol efter ett möte med en man på gatan som tydligen gjorde henne upprörd.

“Hur kunde han ha mage att ha en egen telefon när han är tiggare och hemlös? Vet hut, han borde skämmas! Nån rim och reson får det ändå vara, de ska ju veta sin plats. Vad händer härnäst? Han kanske sitter där imorgon med ett par byxor som inte är tillräckligt skabbiga utan alldeles för fina för honom”. Jag vet inte, men kanske var det åt det hållet Laila Bagges tankar gick innan hon i sin 30 000 kronors soffa kände sig tvungen twittra ut till övriga “fina vanliga människor” hur kränkt hon blivit av hans närvaro.

Tyvärr har jag märkt den här inställningen hos många, inte enbart B-kändisar från Stockholm som hamnat i rampljuset på grund av det, utan även många vanliga “Svenssons” verkar ha liknande uppfattning. Minsta lilla grej kan tas upp och misstänkligöras eller bidra till att sätta en snabb stämpel på. “Titta nu står hon och röker plötsligt. Hur har man råd med det????”. “Titta han pratar med nån, det är säkert hans kollega, dem håller på att blåsa oss!!!” Hur har de haft råd att ta sig hit egentligen???”

Det är lätt att få känslan att många vill inte det ska gå bra för tiggarna. De ska veta sin plats. De ska inte sticka upp. De ska inte komma här och tro de är nåt. Sånt gör mig allvarligt less och besviken. Kanske framförallt när åsikterna kommer från människor man respekterar och anser är kloka. Sen har vi det här med att tiggare ska inga i kriminella organisationer. I den orginserade brottsligheten.

De som på allvar tror det kan ju inte ha alla hästar hemma. Först och främst finns det inga som helst bevis för att så är fallet. Och det de tjänar på en dag är alltså småpengar för gemene man. Skulle den organiserade brottsligheten komma och tömma muggen med åtta tiokronor vid dagens slut eller vad är grejen egentligen? De har säkerligen andra mer inkomstbringande saker ägna sig åt. Sen finns det säkert de tiggare som utnyttjas och kommer i kläm av olika anledningar, men det ligger knappast någon organiserad brottslighet bakom deras tiggande på gator.

Vad är det jag vill ha sagt egentligen? Summering: Respektera dessa människor, försök sätt er in i deras situation, bilda din egen uppfattning och lyssna inte på skrönor eller skitsnack. Huruvida man vill ge dem pengar eller inte är upp till var och en, men det är människor som haft det och har det tufft, det minsta man kan begära är att de slipper behandlas med kyla och skitsnack, utan hellre värme och respekt. Det är de säkerligen värda.

2014-10-29 23:29
Sten Persson
Bra skrivet Anders om tiggarna. Vi ska som du skriver i din summering visa dessa människor respekt och medkänsla. Tyvärr är det svårt att samtala med tiggarna på grund av avsaknad av ett gemensamt språk. Därför är de också en isolerad grupp medmänniskor i vårt samhälle.
2014-10-30 11:30
Ruben
Självklart ska dessa människor ges respekt och inte få utstå spott och spe. Men det man framförallt önskar är deras hemländer kunde ge dem bättre förutsättningar för ett värdigt liv så de slapp komma hit och förnedra sig.
2014-10-30 11:44
Sten Persson
Bra skrivet Anders om tiggarna. Vi ska som du skriver i din summering visa dessa människor respekt och medkänsla. Tyvärr är det svårt att samtala med tiggarna på grund av avsaknad av ett gemensamt språk. Därför är de också en isolerad grupp medmänniskor i vårt samhälle.
2014-10-30 11:30
Ruben
Självklart ska dessa människor ges respekt och inte få utstå spott och spe. Men det man framförallt önskar är deras hemländer kunde ge dem bättre förutsättningar för ett värdigt liv så de slapp komma hit och förnedra sig.
2014-10-30 11:44
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.