Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Skolminnen kommer till ljus vid hundpromenaden

Promenaden med hunden är ofta kring Fylsta skola. Han trivs med att gå och lukta i buskagen där. Samtidigt brukar jag bli stående stirrande mot fasaden på det som var första skolan och djupt nerpackade minnen dyker ibland upp.

Jag gick klass 1 till 6 på Fylsta. På rasterna spelade vi alltid fotboll. Nåväl, nån gång på vintern kunde det vara snöbollskrig istället. Det fanns två planer att spela på, en med gräs och en på asfalt. De är aldrig upptagna nu.

Favoritämnen var idrott, svenska och geografi. Men slöjd var riktigt jobbigt och ofta gick jag med en stor klump i magen till slöjdlektionerna. Till högstadiet hade fobin försvunnit och även om jag fortfarande var rätt oduglig på slöjd hade jag insett att det inte är hela världen att vara dålig på nåt. 

Dessutom hade ett ämne tillkommit som jag var om möjligt än sämre på, hemkunskap! Med en tumme mitt i handen kombinerat med noll erfarenhet från köksarbete innan var det som upplagt för missöden. Och jodå, de kom.

Ett minne är hur utskrattad jag blev av felbeslutet att torka disken med disktrasan. Hur ont det gjorde att glömma att ta på sig bakvantar för att ta en varm plåt ur ugnen glömmer jag aldrig. Eller hur det var att som enda elev bli underkänd när vi hade ett individuellt prov.

Min lott föll på att laga kötbullar och potatismos. Köttbullarna gick faktiskt vägen, det var svårt misslyckas där, men när läraren såg mig försöka mala ner några stenhårda potatisar till mos satte hon stopp och tiden tickade ut.

I gymnasiet väntade samhällsprogrammet och de ämnen som tidigare varit olustiga hade nu försvunnit. Dock blev jag plötsligt helt chanslös på matte, trots att jag tidigare varit hyfsad på det. Plus, minus, gånger, delat, procent och snabb huvudräkning hanterar jag bättre än de flesta, men när det började handla om algebra, ekvationer och annat tog det tvärstopp.

På universitetet fick jag höga omdömen i att hålla tal och debattera, men kring vissa uppgifter hade jag det tuffare. Det kändes som man var tvungen att skriva och tänka på ett visst sätt, jag kände mig instängd i min kreativitet vilket gjorde att glöden falnade och högskolestudierna blev inte långa.

Hunden drar för att gå vidare och min blick lämnar Fylsta skola för denna gång. Men säkert kommer ett nytt minne få ljus på sig nästa gång vi tar promenaden. Avslutningsvis, jag har skaffat Instagram efter att vägrat det under lång tid, ni som vill följa mig där kan göra det på "Lokaljournalisten"

2019-01-02 12:53
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Sannahed är ingen bra “hemmabana” Det talar för Indianerna mot Lejonen Sommaren försvann med Ukrainabarnen Siljan runt Språket har försämrats, eller inte? Jag mötte Katia, som fått ett nytt liv En timmes jobb med garderob blev tre Jag bevittnade ett mord Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla