Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Min gamla Saab har gjort sitt

Så här på rak arm minns jag inte exakt när jag inhandlade min Saab 9-5. Jag tror det var 2010 och den köptes av en privat bilhandlare i krokarna. Det första som hände efter köpet var att motorn rasade. 

På verkstaden konstaterade de att det bara var en tidsfråga innan den skulle göra det och att nån försökt dölja detta. Mina misstankar föll naturligt på bilens ägare innan, som huserade i Småland. 

Jag ringde upp honom, men han hade såklart inte en aning om nånting. Nåväl, två alternativ fanns. Fixa motorn eller inte och då hade alla pengar för köpet lagts ut i onödan. Så jag valde det första alternativet. 

Efter det har den tjänat mig bra min gamla kompis. Men de senaste åren har det blivit alltmer sjukdomar som drabbat den och i förra veckan kom nådastöten. Jag hade lovat att skjutsa en person till stationen i Hallsberg för en avgång. 

Vi körde vägen över Sannahed och plötsligt la bilen bara av! Det var som att dra ur en kontakt till dammsugaren, den tvärdog från ena sekunden till den andra. 

Platsen var värsta tänkbara dessutom. I backen på väg uppför mot Blacksta, några hundra meter efter rondellen. Om det var varmt denna dag så kan jag lova att än fler svettpärlor trängde fram i denna stund. 

Som tur är fanns en ytterst liten grusväg till höger mitt i backen, så jag fick rulla tillbaka dit och sen putta in bilen där. En välvillig frände ställde upp och kom på studs och körde vidare personen som skulle med tåget. 

Efter att bogserat “hem” bilen och därefter vidare till verkstaden kom igår beskedet. Jag hade lite förhoppningar att det skulle lösa sig då en kompis upplevt något liknande med bilen och då var det “bara” en sensor som behövde bytas. 

Men så lätt kom jag inte undan. Det var bränslepumpen som slutat fungera och det skulle bli en betydligt dyrare historia att ta bort den och därefter sätta in en ny. Så nu har jag tagit beslutet att det får vara nog. 

Saab:en har gjort sitt och en ny bil ska inhandlas. Jag är inte typen som köper en bil för flera hundratusen kronor. Det viktiga är att fordonet kan transportera en tryggt från plats A till B och går det att få en lite sportig look, en bra air-condition, en fungerande radio och att man sitter bekvämt är mina krav nästan uppfyllda. 

De som det står mellan just nu är en Volvo V40 2.0, Peugeot 206, Peugeot 307, Audi A3 1,6 och Seab Ibiza 5D 1.4. Någon mer Saab blir det alla fall inte. 

Tack för allt Saab:en. 

2022-07-20 11:54
Yngve Carlsson
Skippa fransosern. Förmodligen är det SEAT som ger mest bil för pengen. En Spansk VW med drivlina från VW o lite egen design . Volvo V40 o V50 är det mycket gemensamt med Ford i samma storlek. Funkar väl de också hyfsat.
2022-07-20 13:26
Mats Petersson
Hej har haft många 95or men ca 30 år sedan köper gärna bilen Mats petersson
2022-07-26 20:45
Yngve Carlsson
Skippa fransosern. Förmodligen är det SEAT som ger mest bil för pengen. En Spansk VW med drivlina från VW o lite egen design . Volvo V40 o V50 är det mycket gemensamt med Ford i samma storlek. Funkar väl de också hyfsat.
2022-07-20 13:26
Mats Petersson
Hej har haft många 95or men ca 30 år sedan köper gärna bilen Mats petersson
2022-07-26 20:45
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten”
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla