Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hur kan man säga detta är Sveriges bästa OS någonsin?

Sverige är i OS-final i hockey efter 2-1 mot de finska Lejonen. Vi har haft en drömlottning till finalen. Först ett gruppspel där Tjecken var den på papperet tuffaste motståndaren, ett Tjeckien som inte är vad de en gång var. Sen Slovenien i kvarten! Och finnarna i semi alltså, Sverige är ALLTID favoriter mot Finland, det känns som det psykologiska övertaget är enormt. 1-0 till Sverige innan matchen ens börjat typ. I finalen blir det dock tuffast tänkbara motstånd i regerande mästarna Kanada.

Lönnlöven hade inte imponerat tidigare i turneringen, men idag gjorde de det när de nötte ner USA, ett USA som ditills varit turneringens bästa lag offensivt, men mot Kanada kom de ingenstans och skapade knappt en chans. Kanada såg ruskigt stabila ut!

För 20 år sedan möttes Sverige och Kanada i OS-final i Lillehammar. En batalj som bjöd på ett klassiskt svenskt guld och där även Tre Kronors förmodligen kändaste mål genom tiderna tillkom genom Foppas straff. Kanada hade dock Sverige på rygg ordentligt flera gånger om. Det var bara några minuter kvar när leksingen Magnus Svensson dundrade in kvitteringen till 2-2 som tog matchen till övertid och straffar.

Väl där tog Kanada kommandot direkt genom att sätta sina två första genom Paul Kariya och Petr Nedved. Samme Nedved som för övrigt representerade Tjeckien i detta OS, i en ålder av 42! Kan inte alla turer där, men karln har tydligen dubbla pass. Hur som helst, Sverige vände på steken och vann. Vad kanske inte alla minns är att NHL inte tog uppehåll för OS då som man gör nu, så det var få NHL-spelare med 94. Tror dock på Kanada i finalen, de är för starka.

Så tippar på ännu ett silver “för Sveriges mest framgångsrika trupp i OS genom tiderna”. Denna rubrik står att läsa i både rikspress och på Text-tv. Förlåt vad är det jag har missat eller inte förstått? Att detta OS skulle vara det mest framgångsrika Vinter-OS någonsin är ju ren och skär lögn! Vi har vunnit två guld, i OS i Turin 2006 exempelvis vann vi sju guld. Hur kan man då anse detta vara bättre? Visst det har plockats fler medaljer nu än någonsin (eller tangerat), men idrott går väl ändå ut på att vinna och inte komma tvåa eller trea?

I min bok är alla fall sju guld ett enormt mycket bättre OS än ett med två guld. Sen spelar det ingen roll hur många silver eller brons i övrigt som plockats. Det går inte klaga på antalet medaljer vi tagit i de senaste riktigt stora mästerskapen, men det är alldeles för stor övervikt på silver jämfört med guld. OS London 2012, 1 guld och 4 silver. Skid VM 2013, 1 guld och 6 silver. Detta OS ( i detta nu) 2 guld och 6 silver.

Jag tror det handlar mycket om psykologi och inställning. Skillnaden mellan guld och silver är så pass liten att det är det där lilla sista jävlar anama som avgör och många svenskar är undermedvetet nöjda med att ha gjort “bra prestationer” istället för att gå all-in på ta guld. Därför var det så enormt skönt att se Charlotte Kallas vinnarglöd i stafetten. Faktum är att det var nog det bästa jag någonsin sett! Vilken urkraft, vilken dramatik, vilken upphämtning, vilken klassiker!

Känns som skidtjejerna kan hämta ut Bragdguldet redan nu. Vet inte hur det är med er, men detta var idrott när den är som absolut bäst och vackrast och det kom faktiskt några tårar av glädje, lättnad, beundran hos mig efter Kallas målgång. Man kan verkligen tala om en bragd i Kallas fall.

Annars är ordet bragd som vanligt starkt missbrukat i detta OS. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, ordet bragd används alldeles för ofta i idrottssammanhang. Summan av det hela är att ordet tappar sitt storslagna värde när det överexponeras. Som idag till exempel, minns inte var jag läste det, men Sveriges OS-brons i curling var tydligen en bragd tyckte nån. Jaha. En bra prestation möjligen, men är det en bragd att som favoriter göra en dålig insats i semifinalen och sen knippa bronsmatchen? Knappast!

Norge är som alltid med högst uppe i medaljligans topp. De har en bredd som är beundransvärd. Vad som dock var intressant att se var när det för ovanlighetens skull gick emot Norge under några dagar i OS. Både tävlande och ledare började då uppträda som gråtande barnrumpor och skyllde ifrån sig vilt på allt och alla utan att ta något eget ansvar, eller erkänna att de fick stryk av bättre motståndare. Pinsamt Norge!

Några sporter som Sverige totalt tappat i är skridsko, backhoppning och nordisk kombination. Har vi ens nån som håller på med nordisk kombination i Sverige? Det borde kunna vara en hyfsat stor sport, men likt backhoppningen känns den stendöd. Tråkigt! Tre riktigt tunga tävlingar återstår. Imorgon 30 kilometer damer, med en Kalla som förhopningsvis bevarat superformen. Sedan supersöndag med herrarnas 50 kilometer (Låt Hellner vara frisk!) följt av finalen i hockey.

Tar vi ett par guld i dessa tre återstående höjdare då instämmer jag i att det varit ett riktigt bra OS! Även herrstafetten var en höjdare, om än något mer väntat än damernas triumf där väl ingen tippat svenskt guld. Men det tar inte bort Nelson, Richardsson, Olsson och Hellners insats. Så kontrollerat, så starkt och så överlägnsna de var. Hur det än går i avslutande lopp kan ju konstateras att skidåkarna gjort ett riktigt grymt mästerskap alla fall!

För övrigt kan jag meddela att vi haft nåt teknikstrul så det har inte gått att kommentera alla bloggar/krönikor som skrivits på en bra tid. Lite trist,och konstigt vi inte upptäckte det tidigare, men nu är det åtgärdat alla fall. Ge gärna era synpunkter eller kommentarer både här på krönikor och även vanliga nyheter, sidan blir så mycket mer levande om man får veta vad ni läsare tycker!

2014-02-21 22:11
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.