Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Mycket går framåt, men våra språkkunskaper går bakåt

Jag gillar att läsa. 

Såväl tidningar som böcker. Ett plus med att vädret varit så tveksamt som under juli är att det lockar till mer läsande. Alltid nåt. Ty, jag har många böcker att läsa ikapp och sanningen är att jag inte längre har full koll på vilka böcker jag läst och inte av de som står i bokhyllan. 

Eller ligger på nån bänk, alla får inte plats i hyllorna längre. 

En författare vars böcker jag ofta läser är Björn Hellberg. Han är inte felfri, men han skriver spännande och spänstigt och underhållande. Han har även ett språk i sina böcker som innefattar ord jag då och då inte känner igen. 

Detta är dock inte enbart Björn Hellberg förunnat. Utan faktumet får gälla nästan jämt när en bok är skriven av någon ur den äldre generationen. Hellberg är född 1944, så han får räknas dit. 

I nuläget läser jag en bok som heter “Älskade fotboll, ångestfyllda njutning”. Den är skriven av Fredrik Ohlsson. (inköpt för 2 kr vid Kumla bibliotek!). Ohlsson är född 1931, teaterman och skådespelare, och sedan över 50 år gift med Siw Malmkvist, och ej så oviktigt i sammanhanget stor fantast av Örgryte IS.

Alla fall, språket i boken är som att slungas in i en annan värld. “Katalogaria”, “Hurusom”, “Esomoftast”, “Städslade", “Beråd”. Dessa är bara några av de ord som används i första kapitlet. 

Nu hävdar jag inte att denne Ohlsson, även om han med all säkerhet var en utomordentlig yrkesman inom sitt gebit, var någon enastående skribent i jämförelse med andra och en språkfylld variation av ord är bara ett av många knep för att förgylla en text. 

Men ändock, jag kan inte undgå att fastna för hur mycket språket försämrats. Eller försämrats är kanske fel ord, men slutat att utvecklas och glömmas bort är definitivt ett rättmätigt konstaterande. 

Beror det på att den kunskapsbank av ord som finns att tillgå idag är sämre än förr. Eller bara annorlunda?

Självklart har även ord tillkommit som används i texter idag som inte existerade förr. Men utan att ha sökt någon statistik eller forskning i ämnet så måste jag säga att min känsla är att kunskapen om ord om dess betydelse var överlägsen ett par generationer bak i tiden mot nutid. 

Med detta sagt, det betyder inte att texter är per automatik mer underhållande att läsa enbart för att ordvariationen är större. Det finns så mycket mer att ta hänsyn till än konsten att inkludera och bemästra “svåra” ord. 

Ett tag var jag inne på att utvidga mitt eget skrivande genom att så fort jag såg ett för mig främmande ord nånstans skrev jag upp det på telefonen och sparade. En titt där nu visar ord som “Aversion”, “”Ampra", “Predestinerad” och “Ehuru”. 

Jag slutade dock med detta efter en tid. Även om det kunde kännas tillfredställande att klämma in ett fräckt ord i texter ibland så kändes det inte riktigt som jag. Förhoppningsvis duger mitt skrivande ändå. 

Likväl som jag kan känna mig underlägsen övre generationer i språkförståelse och kunskap så ska sägas att jag känner mig överlägsen yngre generationer. Utan att gå in på för konkreta exempel så har jag ibland märkt att de förstår inte en del ord som för mig är självklara. 

Beror detta på att språket/förståelsen försämrats ytterligare? Eller att det bara utvecklats åt ett annat håll? Förmodligen både och.

Min perception är dock endast min och inte något facit.

2023-07-27 12:02
Eivor Bengtsson
Tack för artikeln. Mycket läsvärt. Vid samtal med mina barnbarn och barnbarnsbarn kan det komma ”men vad säger och menar du, jag förstår inte”. Det är inga konstiga ord för mig, men facit behövs. Läser med glädje Sara Lövestams böcker om verb, ordföljd, substantiv. Fram för flera språkpoliser. (Jag är född 1939).
2023-07-27 16:03
Anders Björk Sydnärkenytt
Hej Eivor. Tack för ditt inspel. Ja, jag håller med. Språket bör vårdas bättre.
2023-07-27 18:23
Eivor Bengtsson
Tack för artikeln. Mycket läsvärt. Vid samtal med mina barnbarn och barnbarnsbarn kan det komma ”men vad säger och menar du, jag förstår inte”. Det är inga konstiga ord för mig, men facit behövs. Läser med glädje Sara Lövestams böcker om verb, ordföljd, substantiv. Fram för flera språkpoliser. (Jag är född 1939).
2023-07-27 16:03
Anders Björk Sydnärkenytt
Hej Eivor. Tack för ditt inspel. Ja, jag håller med. Språket bör vårdas bättre.
2023-07-27 18:23
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Stig P begravdes i Hardemo kyrka Sannahed är ingen bra “hemmabana” Det talar för Indianerna mot Lejonen Sommaren försvann med Ukrainabarnen Siljan runt Språket har försämrats, eller inte? Jag mötte Katia, som fått ett nytt liv En timmes jobb med garderob blev tre Jag bevittnade ett mord Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället?
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla