Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Fjärde året med efterlängtade speedwaysändningar

Nu har vi bestämmt att vi kommer sända Indianernas bortamatcher i radio även denna säsong. Egentligen var det väl inget som talade för att vi skulle sluta med det, men det är ändå skönt att det är klart. Detta är verkligen en del av jobbet som jag tycker är superkul och jag vet inte vad ni tänker på för ljuva sommarbilder när det är som mörkast och kallast och man längtar efter sommaren, men för min del är våra speedwaysändningar definitivt en av de saker jag längtar mest efter då alla fall.

I tre säsonger har vi sänt nu, varje bortmatch Indianerna kört. Jag minns första matchen vi sände, det var borta mot Västervik 2011. Jag var nervös innan främst för att det var första matchen, men även för att jag fick åka iväg själv utan någon tekniker vid sidan och teknik är inte min starka sida minst sagt. Mycket riktigt blev det nåt strul med tekniken, men vi klarade genomföra sändningen även om ljudet var av tveksam kvalitet. Det jag även minns från denna match är en blunder i pausen. Under tiden banan gjordes i ordning uppsökte jag toaletten. Plötsligt knastrade det till i lurarna och Erik från studion i Kumla hördes “Hur är läget i Västervik”

Jag utgick från att det bara var vi som pratade och att ingen annan hörde då det var paus. Så mitt svar till den gode Erik blev “Jag står och pissar”. Det gick en sekund utan svar, det gick två, jag förstod att det var nåt fel. Mycket riktigt, det var inte bara jag och Erik som pratade utan vi låg ute i sändning! Man lär sig av misstagen som de säger. Indianerna förlorade matchen, men de förlorar alltid i Västervik och kör uselt, det är likadant år efter år. Maffigaste matchen att kommentera är Dackarna borta, även om intresset försvunnit alltmer de senaste åren i Målilla så ligger klubben fortfarande långt före de flesta vad gäller organisation och klass. Och deras buffe som ställs fram innan match går inte av för hackor!

Roligaste matchen är nog Piraterna, av den enkla anledningen att de matcherna betyder lite extra. Det har bildats en rivalitet mellan klubbarna de senaste åren. Även om Piraterna nu dragit ifrån med två SM-guld på tre år, medans Indianerna har förtvivlat svårt få till det när det gäller som mest. I Motala är det alltid mycket media med så det kan bli trångt, även om de har ett ganska stort pressrum. Att Hammarby lämnat serien gör mig dock ingenting, matcherna där blir sällan speciellt roliga och, jag vet att Hammarby verkligen försöker, men det känns som speedwaykulturen saknas och det smittar av sig på hela tillställningen och kanske även min glöd. Roligare då att besöka nykomlingen Rospiggarna i Orionparken, Hallstavik i år!

Vetlanda är inte heller någon favoritresa att göra, dels för resan dit på krokiga små landsortsvägar är seg men även för att det aldrig bjuds på någon rolig speedway och oftast åker Indianerna på dyngstryk. Smederna däremot, nykomlingar 2013, var en positiv överraskning. Det var riktigt mycket publik där båda matcherna vi sände i år, kanonväder båda gångerna var det med, och banan inbjuder till bra speedway. Dessutom hade vi bra platser, på taket till nån gammal träbod i utgången av första kurvan. Samspelet i snacket mellan mig, Patrik och redaktörn brukar funka riktigt bra tycker jag, det flyter på och känns naturligt. Patrik är ett levande lexikon vad gäller speedway och jag försöker alltid komma med nån fråga till varje sändning för att sätta dit han, men han klarar sig alltid.

Redaktörn är bra på att hitta en balans i snacket så att det inte blir för speedwaynördigt ibland, visst det är speedway det handlar om, men matcherna tar lång tid så det finns faktiskt tid prata om annat med. En sak till jag lärt mig är att “ska du skriva ner något gör det ordentligt”. Minns en av de första matcherna vi sände och jag hade hemma innan avfärd hastigt krafsat ner nån sida vad man kunde prata om innan.

Problemet var bara att när sändningen drog igång så såg jag inte vad jag skrivit! Det var så slarvigt skrivet att det var omöjligt att tyda. Våra sändningar verkar blivit uppskattade och populära bland lyssnarna och det är såklart kul. Årets Indian-lag känns, kanske inte bättre, men roligare än på länge med lokala nytillskott som Fredrik Lindgren och Joel Andersson (räknar han som ny). Första matchen för säsongen är Dackarna den 6:e maj, hoppas ni finns med i etern då!

2014-02-07 21:18
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.