Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Upp till bevis Indianer!

Mindre än en vecka kvar till Elitserien drar igång nu och sjävklart känner jag mig laddad och förvantansfull! Om man ska kolla på det lag Indianerna har fått ihop så är min spontana känsla att det är ett roligt lag. Det är en trupp med många förare som man verkligen vill se i Indianerna. Tänker då främst på hemvändande Fredrik Lindgren och unge lokale talangen Joel Andersson. Bland de etablerade förarna har Pepe med sin trofasthet och Iversen med sin klass kört till sig extra kärlek.

Träningsmatch igår mot Smederna, vinst 54-36. Man ska inte dra för stora växlar av träningsmatcher, men visst fick vi se positiva formbesked på flera håll och kanter. Även om motståndet inte var av högsta klass gjorde Pepe, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren starka insatser. Guldstjärna även till nye autraliensaren Cameron Woodward som hade betydligt bättre fart på cykeln än jag trott. Det var svårt att tro att han var en nybörjare på Sannahed med tanke på hur bra han hittade runt, han låg ofta helt rätt i banan. Starterna var dock inget vidare och Woodward får nog finna sig i vara back-up i år även om hans insats igår gav mersmak.

Att Joonas Kylmäkorpi, Balinski, Holta och Jablonski ej fick nya kontrakt är självklart rätt beslut. Tycker ett par av dessa namn blev kvar nåt år för länge, Joonas Kylmäkorpi exempelvis hade en självbild som jag inte riktigt tyckte stämde med den klass han höll på banan. Alldeles för ofta kroknade han totalt i matcherna efter ett heat. Fredrik Lindgren är ett kanonförvärv, förhoppningsvis på banan, men även marknadsmässigt för klubbens räkning.

Kenneth Bjerre, överraskande värvning med tanke på hans senaste fiaskosejour här, men dansken har startat säsongen bra alla fall. Mikael Max har en hög lägstanivå och kan bli väldigt nyttig med sin rutin, Piotr Swiderski känns som ett oskrivet kort, han tog inte chansen igår, men jag är övertygad om att han kan bättre och kommer visa det med.

Kollar man på serien så känns det extremt tradigt att de fortsätter med att hela sex av åtta lag ska till slutspel. Varför???? Tycker det tar bort spänningen i hela grundserien med denna regel och det blir transportsträcka för alldeles för många lag. Fyra lag till slutspel borde räcka. Skärpning!

Det är upp till bevis för lagledare Dalle Andersson-Bäckström i år med. Dalle har gjort mycket bra sen han kom in i klubben, det har bildats ett intresse kring Indianerna och publiken har ökat kraftigt sen hans tillträde, och känslan är att Indianerna har ett gott rykte bland förarna, och där har säkerligen Dalle en stor hand med i spelet. Men elitidrott är en resultatinriktad bransch och kollar man på resultaten Indianerna presterat de två senaste säsongerna är det långtifrån godkänt! Inget lag har varit så starkt på papperet vid seriens början men Dalle har inte lyckats få ihop förarna till ett LAG som verkligen kämpar för varje centimeter för varann där ute på banan - och det är det som är hans främsta uppgift.

Där kan Fredrik Lindgren förhoppningsvis göra stor nytta. Pepe i all ära, men Lindgren har verktygen för att vara en bättre lagkapten och sammanhållande länk. I år vill vi se ett Indianerna där förarna verkligen ger allt för varandra på ovalen, ett Indianerna som vinner och inte förlorar de där avgörande heaten/matcherna och ett Indianerna som kan vända på en matchbild tack vare aktiv coachning i depån. Upp till bevis 2014 Dalle och Indianerna!

Här nedan följer mitt tips av hur säsongen slutar:

1. Elit Vetlanda: Det var länge sedan ett lag gick in som så stora favoriter inför en säsong. Vetlanda har fått ihop ett sanslöst lag på papperet och det är löjligt och fegt av deras sportchef Bosse Wirebrand att inte tippa guld. Dock har Woffinden öppnat säsongen väldigt svagt och kan Madsen verkligen upprepa åkningen från ifjol? Och Sajfutdinov vet man aldrig vad han hittar på. Det mesta talar dock för att guldet hamnar i Vetlanda.

2. Piraterna: Har en topptrio i Hancock, Darcy Ward, Chris Holder som inget lag kan matcha. Tunga tapp i bröderna Pawlicki, men förare som Linus Sundström och Anton Rosèn är inte kattskit. Dessutom har de en hemmabana de verkligen har fördel av. Blir en repris av fjolårets final, men till guld räcker det inte.

3. Indianerna: I år slipper Indianerna det favorittryck de inte klarat av att hantera senaste säsongerna. Laget kan smyga lite under radarn och det passar nog bättre. Tror inte det räcker till final i år, utan blir respass i semi. Hur som haver ett intressant lag som ska bli väldigt roligt att följa.

4. Dackarna: Haft väldigt stor omsättning på förare, tappat namn som Darcy Ward, Fredrik Lindgren och Mikkel Michelsen. Fått in nya som Nicki Pedersen! Joonas Kylmäkorpi och Buczkowski. Kan slå alla lag om de vaknar på rätt sida, men tror inte de är tillräckligt tunga och stabila för att hota om guldet på allvar.

5. Rospiggarna: Nykomling som samlat ihop ett bra lag och entusiasmen i en klubb som är ny i serien kommer säkert ge några extra poäng. Andreas Jonssons återkomst till moderklubben är främsta snackisen, men även förare som Walasek, Chris Harris och Andzejs Lebedevs kommer göra stor nytta.

6. Västervik: Har som alltid ett väldigt jämnt lag och kan med stor sannolikhet i formtoppade Kasprzak gjort årets klipp bland nyförvärven. Men han känns lite för ensam, laget skulle behöva en eller två förare till som är stabila på höga poäng.

7. Smederna: Slog ut Indianerna med minsta marginal i kvartsfinal ifjol. I år har de ett sämre lag, har tappat Andreas Jonsson och Buczkowski. Dock är Michelsen och Puodzuks intressanta nyförvärv som kan bli riktigt bra. Men grundtipset är att Smederna missar slutspel i år.

8. Vargarna: Nej det här laget räcker helt enkelt inte till. Har tappat sin superstjärna Nicki Pedersen och det känns alldeles för ihåligt. Kommer säkert skrälla i några matcher, men när säsongen summeras tippar jag att vi finner Vargarna i botten.

2014-04-30 14:57
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.