Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Osocial och smet ut bakvägen

Lunchen var snart uppäten och jag skulle lämna föräldrahemmet och ge mig av tillbaka till jobbandet denna torsdag 9 juli. Min mor fick då besök av en väninna, de ställde sig alldeles utanför ytterdörren och började livligt prata.

Jag kände mig osocial och var inte sugen på att gå ut och bli indragen i en diskussion. Min mors väninna ska dock ingen skugga falla på, hon verkar både pigg och trevlig. Alla fall, jag lade mig i soffan och läste några kapitel i en bok. Förhoppningen var att de skulle skingrat sig när jag läst klart.

Kanske gick det 15 minuter och jag smög fram mot ytterdörren igen, men blev snabbt varse att mor och väninnan fortfarande stod alldeles utanför diskuterande med samma frenesi som tidigare. Och nu hade detta icke-problem växt sig större ju mer jag skjutit upp det. Plötsligt kändes det otänkbart att gå ut genom ytterdörren och börja prata om väder och vind med pratmakarna utanför.

Och så mycket känner jag min mor att jag vet att hon kunde bli stående där en timme till konstant pratande. Jag smed därför en plan där jag skulle gå ut bakvägen och via verandan ta mig in i garaget där cykeln parkerats, sen ta ut cykeln och komma med fart på den runt kröken där de stod och då slänga upp handen och hälsa och cykla vidare.

Men cykeljäveln stod inte där. Den stod utanför, mellan garaget och platsen där min mor och väninnan stod och konverserade. Sannolikt var det därför inte “bättre” att gå ut här än via ytterdörren. Jag försökte vänta ut dem och stod och ugglade i fyra, fem minuter i det mörka garaget, men inget hände.

När jag vandrade bakåt i garaget upptäcktes att hunden stod utanför på verandan och tittade in mot mig. Han viftade på svansen och kollade på mig med den där konfunderade blicken som sa “vad håller du på med för nåt?”.

Jag sträckte mig ut och klappade honom, men hunden lurar jag inte, han såg på mig att jag uppträdde lustigt. Tillbaka till garagedörren, hade de lämnat nu? Icke. Nu började jag bli irriterad på mig själv. Att öppna garagedörren, ta med cykeln och säga några ord om väder och vind till mor och väninnan utanför innan jag åkte vidare är ju ingen stort problem. Förutom att jag byggt upp det till ett stort problem.

Vanligtvis har jag inga problem att småprata med folk, och det vore väl illa i så fall med tanke på mitt yrke. Men ibland i sociala situationer, som inte är yrkesrelaterade, kan det låsa sig, som nu. Hjärnspöken dyker upp och vill inte försvinna.

Nu hade det gått säkert en halvtimme sedan jag tänkte lämna första gången men blivit kvar. Och det kändes som de kunde stå där i två timmar till. Minst. Det funkade inte. Jag beslöt mig därför att lämna cykeln och promenera iväg bakvägen.

Jag fick smita ut över en grannes trädgård. Efter att ha klarat av det mandomsprovet mötte jag en ytlig bekant på vägen hemåt. Han var pratsugen.

Efter att vi utbytt korta artighetsfraser och jag tänkte vandra vidare tog han initiativ till ett samtal. Han hade semester och detta var sista veckan och han hade lite ångest över detta. Jag svarade att jag förstod och tillade att jag inte vet hur det blir med semester för egen del i sommar än. Om det ens blir någon alls.

Vi pratade på, i säkert 10 minuter. Det var trevligt på sitt sätt, men till slut kände jag att gränsen började bli nådd. Jag hade inget mer att säga och ville vidare, samtidigt som han såg ut att inte ha något emot att stå där ett bra tag till.

Det blev en nödlögn som fick avsluta, dåligt kanske men det kändes bäst för stunden. Igår blev jag dock lämnad vid en konversation på liknande sätt ska sägas. En misstänkt nödlögn. Men om så nu var fallet gjorde det absolut ingenting. Jag vet ju att jag inte är ett dugg bättre själv.

2020-07-09 15:09
Peter
Det är de små triviala händelserna i livet som formar vardagen!
2020-07-09 19:13
Dennis Lalander brevbäraren
Mer av dig.
2020-07-10 19:11
Peter
Det är de små triviala händelserna i livet som formar vardagen!
2020-07-09 19:13
Dennis Lalander brevbäraren
Mer av dig.
2020-07-10 19:11
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla