Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Göteborgvarvet here i come!

Mindre än tre dagar kvar till startskottet går i Göteborgsvarvet nu. Jag har vetat om att jag ska vara med länge och haft god tid på mig att planera och se till att vara i form, eller försöka vara i form alla fall. Men månader har blivit till veckor och veckor har blivit till dagar och min träning har aldrig blivit av utan jag har skjutit det framför mig hela tiden. Och nu går snart startskottet. Tre joggingturer har det blivit, thats it.

Bara hålla tummarna och hoppas att man tar sig runt. För 2,1 mil som Göteborgsvarvet är blir det längsta jag sprungit. Visserligen har jag inte (och det är jag väl snart helt ensam om) ingen sån där app, bälte eller vad det är. Runkeeper heter det väl! Som visar precis hur långt man sprungit. Men vågar nog påstå att jag aldrig sprungit två mil innan ändå.

När jag var yngre hade jag en jäkla kondis och kommer ihåg det klassiska Viaflåset som hela Vialund sprang varje år. När jag gick i 7:an kom jag på 13:e plats och i 8:an blev det en fem´teplats. Jag var superladdad inför att slåss i toppen mitt sista år i Vialund som niondeklassare men missade Flåset av nån anledning som förträngts, minns hur jag blev knäckt av frånvaron alla fall. Det kändes som att missa en VM-final. Då. Undrar om Viaflåset finns kvar än för övrigt?

Några år senare ställde jag och en kompis upp i Kumla Stadslopp. Ni kanske med har vissa kompisar ni hatar att förlora mot och älskar att vinna över. Han var en sådan. Det blev en rafflande spurtuppgörelse oss mellan och jag lyckades tänja på stegen och gå i mål några meter före på en tid strax under 20 minuter på fem kilometer. Helt otänkbar tid nu. Därefter dröjde det ett bra tag innan nästa motionslopp.

Gissningsvis 13 år. Det var Åstadsloppet i Örebro det handlade om. En mils löpning och jag kände mig helt förstörd efter det. Till stor del beroende på att jag har svårt ta det lugnt och inte ge precis allt om det är nån form av tävling, även om man tävlar mot sig själv. Tävlingshornen växer ut automatiskt. Inte blev det nån märkvärdig tid ändå och dessutom gick jag på en nit i slutskedet av loppet.

Starten var vid Universitetet så jag var helt säker på att målet skulle vara på samma ställe när vi löpte längs en lång gata mot Universitetet i slutet. Jag började spurta och tömma ut krafterna några hundra meter innan “mållinjen”. Väl vid Universitetet förväntade jag mig att omfamnas av mållinjen, men istället väntade en grön pil som pekade åt höger där det stod “800 meter kvar till mål”

Målet var i den närbelägna friidrottshallen i Tybble och jag hade helt tömt mina krafter inför sista biten. Män, kvinnor, barn, hundar, alla sprang om den utpumpade kumlingen som kom stapplande i mål på darriga ben som ett vrak. Än idag när jag åker förbi Universitetet infinner sig en kylig känsla i kroppen och jag minns hur plågsamma de sista 800 meterna var i Åstadsloppet.

Desto roligare var det att springa Motorpsloppet för ett par somrar sen. Det är ett motionslopp som avgörs i skogen i Östansjö vid sjön Tripphult. Har alltid tyckt det är skönare springa i skog än på asfalt. Hur som haver även denna gång var en kamrat med och sprang. Tongårna inför loppet på sociala medier var stundtals hårda och jag dömdes ut som den förbrukade föredettingen av övriga “kompisar” som alla la sitt tips på min kamrat.

Därför var det så otroligt skönt att slå honom! Vi startade två och två i Motorpsloppet så jag skickades iväg en och en halv minut efter min kamrat. Och den känslan när jag i slutet av loppet i skogen upptäckte honom 100-150 meter framför mig, och förstod jag skulle slå honom, den känslan gick att leva länge på. Senaste loppet jag var med var Rallarundan i Hallsberg ifjol.

Ett trevligt lopp som jag kan rekommendera som går av stapeln snart i år igen. Ett fint minne därifrån är hur jag höll på att snubbla ner i Puttlabäcken efter att snubblat till. Det hade blivit ett riktigt fiasko. Men den snabbaste sträcka jag någonsin sprungit avverkades inte i ett lopp utan på fritiden, visserligen utan tidtagning men jag kan garantera att kilometertiden då genomfördes på rekordtid.

Det var efter en utekväll i Örebro som jag klev på fel buss hem. Den som gick till Hallsberg istället för Kumla. Så fick gå av vid rondellen vid Byrsta Brandstation mitt i natten och självklart började det spöregna nån minut efter att bussen kört iväg. På fötterna hade jag ett par vita mockaskor, absolut sämsta skor man kan ha att springa i. Och kan väl inte påstå jag kände mig så värst löpsugen just då men vad hade man för val?

Nåväl formen är inte på topp, men nog ändå tillräcklig för att ta mig runt Göteborgsvarvet och att göra det utan att stanna någon gång. Dessutom får man ju extra krafter av all publik som hejar på och i Göteborg lär det vara en hel del av den varan. Lovar återkomma hur det gick. Förhoppningsvis är jag inte nära ramla ner i nåt vatten mitt i stan denna gång.

OBS! Det strular med kommentatorsfältet till min krönikeplats och har så gjort tidigare med vilket jag tycker är tråkigt. Men kommentar kan ibland komma fram ändå. OBS!

2015-05-20 23:14
Orolig
Om du ska ramla ner i nåt "vattendrag" så ramla INTE ner från Götaälvsbron o reta inte upp nån jovialisk Göteborgare så går det säkert bra Anders.
2015-05-21 10:13
storebror
Lycka till I Göteborg. Hoppas allt går bra och att vi kan ta den där tennismatchen i sommar☺.
2015-05-22 9:05
Marie
Heja Anders! Detta fixar du lätt!
2015-05-22 22:26
Orolig
Om du ska ramla ner i nåt "vattendrag" så ramla INTE ner från Götaälvsbron o reta inte upp nån jovialisk Göteborgare så går det säkert bra Anders.
2015-05-21 10:13
storebror
Lycka till I Göteborg. Hoppas allt går bra och att vi kan ta den där tennismatchen i sommar☺.
2015-05-22 9:05
Marie
Heja Anders! Detta fixar du lätt!
2015-05-22 22:26
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.