01 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlingar struntar i stadens hockeylag

I söndags var jag nere i ishallen och såg Kumla besegra Mjölby med 5-1 i division 1 hockeyn. Förutom undertecknad var det 208 andra personer där, en bra publiksiffra för Kumla om man kollar vad de brukar ligga på. Kumla Hockey snittar ungefär 175 åskådare/match och det är överlägset sämst i serien.

Att jämföra med lite större klubbar från större städer som exempelvis Vita Hästen från Norrköping som snittar runt 1 600/match och Skövde 1 350/match sett över hela säsongen kanske inte är helt rättvist. Men om man kollar lag som Tranås och Västervik i samma serie så har vi lag som kommer från ungefär lika stora städer och vars hockeylag håller liknande klass som Kumla.

Vad gäller publikstödet lagen har på hemmaplan är det ändå en enorm skillnad. Västervik snittar runt 600 åskådare på sina hemmamatcher och Tranås är inte långt därefter med runt 580 åskådare i snitt på hemmamatcherna under säsongen. Det är mer än tre gånger så mycket åskådare som kommer för att stödja Kumla Hockey. Även ett halvtaskigt bottenlag som Grästorps IK har betydligt mer publik än Kumla, de snittar 385 åskådare, mer än dubbelt så många som Kumla alltså.

Kumlas ordförande Mats Windh suckar tungt när jag frågar honom om herrlagets klena publiksiffror, han tycker självklart att det är tråkigt att inte ens en procent av stadens invånare kan komma och kolla på matcherna. “Det känns väl som luften gick ur för många när Kumla ramlade ur Allsvenskan i början av 2000-talet. Och vi har inte lyckats erbjuda något som är tillräckligt attraktivt de senaste åren uppenbarligen, men vi jobbar hela tiden på att hitta nya lösningar och jag tycker nog att laget förtjänar en större publik”, säger han.

Detta är inte första året som Kumlas hockeykrigare har dåligt med publik, utan det har varit ett återkommande scenario i flera år nu. Det har sagts tidigare att får bara klubben fram eller hem lite fler äkta Kumla-spelare, som är fostrade och uppväxta i Kumla Hockey kommer publiksiffrorna stiga igen. Och till denna säsong lyckades man värva tillbaka flera namnkunniga ex-kumlingar, det har dock inte gjort någon skillnad överhuvudtaget “Vissa har sagt att vi haft för få kumlingar i laget senaste åren, men det är bevisligen inte det som det handlar om heller har vi ju sett i år”, säger ordförande Windh.

Innebandyn befinner sig på samma nivå som hockeyn i Kumla då de spelar i landets tredje högsta division, och de har gått förbi som publiksport. Herrlaget i Kumla IBK snittar 242 åskådare och när IBF Örebro var på besök nyligen kom hela 500 på besök till en smockfull Kumlahall. Kanske är anledningen till de låga publiksiffrorna att folk anser att Kumla ändå inte har mycket att spela för, ty gå upp i Allsvenskan känns mer eller mindre som en omöjlighet och laget är även för bra för att åka ur division 1, så säsongen upplevs på ett sätt som en enda lång transportsträcka utan de där avgörande matcherna som verkligen berör och skapar känslor.

Eller kanske är det så att samhället förändrats så att det inte längre lockar kumlingar att gå ner i en ishall och kolla på hockey när man kan göra så mycket annat som man inte kunde för tio år sedan. Men för övriga lag i serien är det ju inga problem att dra publik, så det där resonemanget faller ganska platt ändå. Kumla Hockey spelar trots allt på en hyfsad nivå i landets näst populäraste publiksport och klubben har många ungdomslag vars spelare man kan tycka borde se upp till A-lags lirarna och gå ner och kolla in deras matcher i större utsträckning än vad nu är fallet.

På många matcher i Kumla hörs bortasupportrarna mer än hemmapubliken trots att de inte är fler än tio-tolv stycken och det kan inte kännas bra för hemmaspelarna på isen. Ordförande Windh hoppas dock att det vänder och klubbens ekonomi står inte och faller med den frånvarande publiken. “Vi har aldrig budgeterat bort oss på publiken, utan kommer det många så ser vi det som en bonus. Men det är klart att det skulle betyda mycket för klubben om vi hade en större publik, dessutom skulle det bli roligare för spelarna på planen och även den trogna publik som är där skulle uppskatta om det blev lite mer drag, alla skulle tjäna på det”

2013-02-03 23:00
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former Eftersnack med löprunda Derby i 100 minuter I år kommer Indianguldet AIK vinner! Vilken bragd Olsson! Fasth inspirerar Ut med brottningen
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.