Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

En oro jag aldrig känt förrut

Det var sent på kvällen och snart dags att gå och lägga sig. Veckodagen var fredag förra veckan och jag skulle i stort sett bara stänga ner datorn, borsta tänderna och krypa till sängs. Brukar vara uppe rätt sent (för sent ofta!), men nu hade jag lovat mig själv att lägga mig i god tid eftersom jag skulle upp och spela pingis tidigt på lördagen. Men nånting hände som omkullkastade mina planer.

Vid en sista koll på nyhetssidorna på nätet stod det i feta rubriker överallt om att nånting fruktansvärt inträffat och fortfarande höll på i Paris. Det var en sån där nyhet som man direkt kände att den kommer växa till nåt stort. Jag slog på nyheterna på TV och det var direkt och extrasändningar på flera kanaler. När jag efter ett par timmar framför tv:n ändå gick till sängs malde en oro i kroppen som gjorde att jag hade svårt att somna.

Det blev bara några timmars sömn till slut och jag anklagade mig själv att jag inte gick och la mig direkt när jag åkte iväg till pingisen tröttare än en zombie. Under lördagen började det mer att framgå vad det var som hänt egentligen och det var så fruktansvärt vidrigt, fegt och otäckt. Jag hade planerat gå ut på krogen men kände när eftermiddag och kväll kom att all lust till det var borta.

De närmsta dagarna bestod till stor del av ett frekvent zappande på tv-kanaler och nyhetssidor och oron i kroppen växte för varje timme. Det var så mycket olika uppgifter, men vad var egentligen sant? Och vad skulle komma härnäst? I veckan som kom höjde Sverige hotnivån från 3 till 4, vilket innebar “Hög risk för terrordåd”. Man gick även ut med en bild på den man som sades vara i landet redo att slå till.

Överallt gick det att läsa om hur allvarligt läget var och hur försiktiga vi skulle vara. Det var bara en tidsfråga innan det skulle smälla och ingen visste var eller hur. Jag kände en konstant oro i kroppen, hade svårt att koppla av och tänka på annat. Det var en form av oro jag aldrig känt i kroppen förrut. Samtidigt undrade jag hur de som bodde i större städer som Stockholm och Göteborg mådde, när jag som bodde i lilla Kumla gick runt och var så orolig?

Under torsdagskvällen meddelades det att man gripit den jagande mannen. Först drog jag en lättnadens suck, men ganska snart kom känslorna av att nånting var fel. Eller nånting var inte fel, det mesta kändes fel. Om han nu varit en sån mordisk terrorist varför levde han så öppet? Varför sa hans föräldrar och vänner att han aldrig gjort en fluga förnär? Varför såg han så snäll och harmlös ut?

Samtidigt tänkte jag att det fanns säkert starka skäl för gripandet som aldrig kom ut. Men det framstod ändå mer och mer som ett konstigt gripande och under söndagen släpptes mannen helt. Skriverierna under dagen har ändrat skepnad, från att handla om att landet är under allvarligt terrorhot har det gått till att media börjat anklaga sig själva och SÄPO för hur de hanterade situationen med den utpekade mannen.

Min oro som under några dagar var intensiv har till stor del släppt. Samtidigt har man inte en aning om hur läget ser ut idag. “Sedan så är uppgifterna inte riktade mot den som varit anhållen. Men det finns ingenting idag som talar för att det här är felaktiga uppgifter”, säger mannens advokat i ett uttalande i DN om de uppgifter som låg till grund för gripandet. Det låter inte så lugnande. Men jag hoppas den värsta oron håller sig borta nu. Hur gick då pingisen? Jo, riktigt bra faktiskt.

2015-11-22 16:08
Hurtig
Just det som är felet. Oron lägger sig och det är nästan bortglömt några år senare
2015-11-22 20:42
Hurtig
Just det som är felet. Oron lägger sig och det är nästan bortglömt några år senare
2015-11-22 20:42
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.