Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Har hockeyn blivit en överklassport?

Skyhöga medlemsavgifter, dyr utrustning, mycket skjutsande, ett begär efter det senaste/fräschaste. Helt klart kostar det en hel del att ha barn/ungdomar som spelar ishockey idag. Frågan är om inte sporten redan nu får räknas som en överklassport? Något som inte känns rätt, ty det finns få sporter som har såna “arbetarklass-grunder” som hockeyn. Men knappast är det så att alla som vill hålla på med sporten idag tillåts göra det. Jag har själv ej någon hockeybakgrund utan växte upp i en familj där det var fotboll och pingis som gällde och så blev det även för mig. Lite synd kan jag känna i efterhand för jag gillar verkligen hockey och idag uppskattar jag mer att kolla på en hockey- än fotbollsmatch.

Kan man säga “på min tid” när man är 33 år gammal? Jag gör det nu alla fall och med orden “på min tid” menas när jag var ungdom. På min tid kändes det fortfarande som hockeyn var en arbetarklassport. Den var såklart betydligt dyrare än fotbollen då med, men skillnaderna kändes inte så stora. Men det gör de sannerligen nu. Än idag krävs det inte mycket mer än ett par fotbollskor för några hundralappar och inbetalad medlemsavgift för att få vara med och spela i lokala klubben. I hockeyn är medlemsavgifterna mångdubbelt större, utrustningen väldigt mycket dyrare och därtill krävs ofta att föräldrar ställer upp och skjutsar fram och tillbaka på ett annat sätt, då det inte är så lätt släpa runt på en stor hockeytrunk.

Kollar man på våra två mest folkkära sporter, fotboll och hockey, så är skillnaden enorm vad gäller hur sporterna lyckats fånga upp spelare med invandrarbakgrund. Fotbollen har lyckats, hockeyn inte. Sen ska väl tilläggas att det till stor del beror på att ungdomar med invandrarbakgrund sällan drömmer om bli stora inom hockey på samma sätt som fotboll. Men skillnaden är ändå för monumentalt stor för att ej nämnas. I pågående J-VM i hockey som spelas nu består truppen som “vanligt” endast av svenskklingande namn. Att jämföra med det lag som tog brons för Sverige i U-17 VM i fotboll i somras, där hade en stor del av spelarna i truppen invandrarbakgrund. Färgade hockeymålvakten Mark Owuya, med rötter från Uganda, är en av få med invandrarbakgrund som slagit igenom i Sverige, han sade följande i en intervju som gjordes av Hockeysverige.se för drygt två år sedan.

“Min morsa ville hela tiden att jag skulle spela fotboll. För hon visste ju att det var dyrt som fan med hockey. Jag fick tjata, tjata, tjata, och hon hade inte råd egentligen men hon har ställt upp som bara den. De flesta föräldrar i den situationen hade aldrig låtit sina barn lira hockey. Jag vet att det var nån annan snubbe som var med och spelade som verkligen ville börja han med och de hade det ändå mycket bättre ställt än vad vi hade. Men hans mamma sa bara ”det är för dyrt” och sen var det ingen diskussion. Jag vet att det är jättemånga som det har varit så för” Owuya ställer sig även frågande till om klubbarna verkligen har något emot att hockeyn alltmer blivit en överklassport

Jag tror inte de känner att de vinner något på att subventionera utrustning eller lägga fokus på ”fattigare” grupper i samhället. De tjänar fortfarande på att ha folk som har mycket pengar som är runt klubben och spelarna i laget. De kunde ha billigare medlemsavgift så att alla hade möjlighet att lira men det vinner ju inte klubben så mycket på. Någonstans är det i ekonomin allt brister, allt annat går att komma över, men har man inte pengar så har man inte, avslutar Owuya.

Jag pratade om frågan huruvida hockeyn blivit en överklassport eller ej med några bekanta, de båda har en lång bakgrund inom sporten, varav en spelat i Allsvenskan, han ansåg följande. “Nix det tycker jag inte den blivit, däremot kan man fundera på varför det skall kosta så mycket att vara med? Jag vet att i Örebro kostar det cirka 5 000 kronor per år utan utrustning, varför skall det vara så dyrt? Det borde räcka med utrustningen, sedan tror jag att föräldrarna har sig själv att skylla, de köper bara dyrare och dyrare prylar till barnen”.

En utveckling som liknar samhället i stort, bara det “senaste” är gott nog, även om de tidigare grejerna knappast är mycket sämre. Den andra personen jag pratade med var märkbart irriterad över utvecklingen. “Är du 15 år och spelar hockey kostar det 6 000 kronor i medlemsavgift och för det får du ingenting tillbaka, men du förväntas ställa upp och sköta cafeterian, vara matchfunktionär , och du ska sälja grejer till laget, plus att man får betala 1 500 kronor för att delta i barmarksträningen”“Tänk dig nån på 15 år, 6 000 kr medlemsavgift ska betalas in, lägg på där lite nya skydd, resor och annan skit och plötsligt har det skenat iväg ordentligt”.

Vari ligger då främst problemet? Hos hockeyförbundet? Hos politikerna? Hos klubbarna? Vad är föräldrarnas och spelarnas eget ansvar? För ett problem är det, visserligen är det ingen fara på taket än, Sverige är trots allt en av världens främsta hockeynationer. Men hur ser framtiden ut om kostnaderna fortsätter öka, vilken förälder vill då stötta sitt barn när det finns så många idrotter som är billigare och smidigare hålla på med. Hockeyn är nånting Sverige är respekterat och framgångsrikt inom, jag hoppas det kommer vara så även i framtiden, men hockeyn kan vara den store förloraren om utvecklingen mot överklassport fortsätter framöver och inte bjuder in fler att vara med.

2013-12-27 19:09
Ruben
Mycket bra skrivet!
2015-05-21 2:29
Brasse
Intressant läsning. Kan du inte gräva vidare i detta? Jämför medlemsavgifter inrikes i, av dig, utvalda föreningar, stora som små. Jämför gärna internationellt med kanske nåt grannland i Öst och kanske ett land som f.n. är bäst i världen. Skiljer sig medlemsavgifterna där? För det är intressant!
2015-05-21 12:41
Ruben
Mycket bra skrivet!
2015-05-21 2:29
Brasse
Intressant läsning. Kan du inte gräva vidare i detta? Jämför medlemsavgifter inrikes i, av dig, utvalda föreningar, stora som små. Jämför gärna internationellt med kanske nåt grannland i Öst och kanske ett land som f.n. är bäst i världen. Skiljer sig medlemsavgifterna där? För det är intressant!
2015-05-21 12:41
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.