Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

En statlig ockeravgift

I somras var jag i Stockholm ett par dagar. Tog bilen dit och hem och åkte då igenom en station för trängselavgift på 35 kr. En avgift som skickades några månader senare på faktura att betala in.

Något jag gjorde, men det oförlåtliga misstaget var att pengarna inkom på Transportstyrelsens konto två dagar för sent. Och på grund av detta debiterades en “tilläggsavgift” på 500 kr ut. Nästan 15 gånger så hög som avgiften var!

Även om “straffavgiften” är helt bedrövligt hög så förstod jag snabbt att det inte är något att bråka om. Men jag ringde ändå till Transportstyrelsen för att höra mig lite för.

“Ja det är en väldigt hög avgift, det tycker nog alla”, sade en kvinna med norrländsk dialekt i växeln. Hon fortsatte “Det är politikerna som tagit beslutet, så det är bara att bita i det sura äpplet och betala”.

Det räcker med att du betalar in trängselskatten dagen efter förfallodatumet för att du ska påföras Transportstyrelsens så kallade tilläggsavgift om 500 kronor per fordon.

“Tilläggsavgiften borde stå i proportion till det debiterade beloppet och en påminnelse borde skickas ut innan, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på konsumentorganisationen Motormännen, till Di.se om politikernas ockerpris.

Tilläggsavgiften vid sen inbetalning av trängselskatten är lagstiftad och ligger därmed på riksdagens bord om den behöver revideras eller inte.

Till och med Transportstyrelsen själva, som står för utskicken, är kritiska. “Vi har gjort vad vi har kunnat för att påverka politikerna”, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, till Di.se.

Christian Ekström på Skattebetalarna tycker att det inte läggs tillräckligt med energi på att utreda ärendet med tilläggsavgifterna.

“Här finns ju möjligheten för något parti att kliva fram som bilisternas vän. Är man beredd att diskutera det tror jag man har mycket att vinna på det, men jag är rädd för att de allra flesta partierna ser det här som en kassako, säger han till Teknikens Värld.

Man undrar hur en sån här ockeravgift bemötts om det inte var våra folkvalda politiker som legat bakom utan ett företag? Stämpeln “gangstermetoder” och skumraskföretag hade kommit som ett brev på posten.

2019-11-14 16:47
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.