Logotyp Sydnärkenytt
03 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Sannahed är inte en bana Indianerna kan dra nytta av

Ärlighet varar längst, eller hur?

Min första reaktion när jag förstod att Indianerna skulle ställas mot Lejonen i kvartsfinalen var FAN!. Såvida laget från Gislaved inte skulle drabbas av något kännbart avbräck inför dubbelmötet kände jag mig nästintill helt säker på att de skulle gå segrande ur striden. 

Det blev också en storseger för Indianernas mardrömsmotståndare. Vinst i båda matcher och 99-81 totalt. Inget snack om vilka som var starkast och förtjänade att gå till semifinal. Med det sagt, hade Indianerna istället fått möta Piraterna eller Rospiggarna är jag nästan lika säker på att Indianerna då vunnit. 

Det handlar till stor del om hur väl förare och lag trivs och presterar på olika banor. Nu blev det ytterligare ett år där Indianerna fick lämna redan i kvartsfinal, det börjar bli många såna år nu, mina förväntningar på detta lag var högre. 

Det var helt klart ett vassare lag än fjolårets misslyckade gäng och Indianerna inledde även serien som ett topplag med fyra raka segrar. Kronan på verket var när man enkelt besegrade starka Dackarna borta. 

Men sen hände nåt. Formen vissnade på flera förare. Wozniak skadade sig. Gustav Grahn försvann. Fyra raka förluster följde och man fick klart för sig att detta lagbygge inte var så starkt som man först trodde. 

Det fanns hål i startsjuan som lagledningen aldrig fick ordning på. Men jag skulle säga att det som talar mest emot Indianerna är deras hemmabana. Tolka mig inte fel, ty det är en fantastisk fin bana som prisas av alla möjliga åkare år efter år. 

Men det är verkligen ingen hemmabana. Alla som kommer hit hittar runt som i sin egen ficka, många till och med bättre än hemmaförarna. Så är det sannerligen inte på andra arenor i serien. De kan ha bra banor med, men de har alla en klart större fördel gentemot bortalaget på sin hemmabana än Indianerna har. 

Så länge det är så kommer Indianerna aldrig ta det där guldet som man inte tagit på över tre årtionden. Det är en evighet med tanke på att laget alla dessa år kört i högsta serien. Jag menar inte att Indianerna ska förstöra den fina bana man har i jakt på bättre resultat, men nånting måste man ändra på.

Det är inte förbjudet att testa och experimentera lite för att se till så att Indianerna kan dra större nytta av sin hemmabana än nu. I år förlorade man fler hemmamatcher på Sannahed än man vann. Det är ett stort underbetyg. 

Inför kvartsfinalen mot Lejonen listade jag en rad punkter som nycklar för att Indianerna skulle ha en chans. Faktum är att Indianernas toppförare körde jämt med Lejonens topp. Reserverna var som väntat sämre, men det blev inget jättetapp där. 

Den lagdel som svek mest var istället den jag hoppades skulle kliva fram och bli avgörande för Indianernas del, de så kallade mittenförarna. Poängmässigt var det bland dessa den största skillnaden var till Lejonens fördel. 

Tittar man på nästa års lagbygge så vill jag att Indianerna bygger det starkt bakifrån. Det är en nyckelfaktor inom i stort sett varenda sport, inte bara speedway, börja med att bygg laget starkt bakifrån. 

Detta har inte Indianerna lyckats med nu på många år och det är dags att se att filosofin man anammar inte funkar i nutid. Inte om man vill göra bra resultat alla fall. Även om det ligger en nobel tankegång bakom. 

Mittenförarna har Indianerna förtvivlat svårt att träffa rätt med. Buczkowski var förvisso stundtals strålande under säsongen, men överlag var Indianernas mittenförare alldeles för ojämna, något som förvånar mig lite, jag tycker samtliga var bra nyförvärv. 

Toppen går inte att klaga på. Fricke och Doyle tillhör seriens bästa och förutom en svacka på Doyle mitt under säsongen har de levererat vad som kan kan förväntas. Jag hoppas framförallt att Fricke blir kvar till nästa år. 

Till nästa år kommer även ungdomsvärldsmästaren Rasmus Karlsson att gå upp på stor cykel. Det ska bli mycket intressant att följa. Rasmus är en riktig stortalang som kan gå hur långt som helst. 

Om han är aktuell för en plats i startsjuan direkt återstår att se. Det är såklart ett steg att ta att gå upp till 500 cc. Men det skulle inte förvåna mig om så blir fallet. Han och bröderna Grahn kan komma att slåss om en plats. 

Vad gäller Gustav, som lämnade mitt under säsongen på grund av personligt mående, så hoppas jag först och främst att han börjar/börjat må bättre igen. Hälsan är det viktigaste av allt och det smärtade att läsa hans ord om varför han inte ville fortsätta. 

Sen hoppas jag självklart även att han kommer tillbaka till speedwayovalen. Gustav är fortfarande väldigt ung och en av landets största talanger. Men som sagt, det beror helt på honom själv och vad han vill. 

Som lagledare och sportchef har Peter Johansson verkat nu i rätt många år. Han tillträdde 2017 så detta var hans sjunde år vid ledningen. Min uppfattning är att alla gillar Peter, såväl förare, folk runt klubben och även vi journalister. 

Han är schyst, tillgänglig, ärlig och rak. Samtidigt kan jag inte blunda för det faktum att det börjar bli många säsonger nu när Indianerna åkt ut klart tidigare än man hoppades/förväntade sig. Det är alltid stolpe ut när det drar ihop sig.

Jag hoppas att Peter Johansson är kvar i klubben, men kanske är det dags att släppa fram någon annan som endera lagledare eller sportchef så att han inte sitter på dubbla stolar även nästa säsong. 

Avslutningsvis ett tips om vilka som vinner. Jag tror favoriten Västervik håller, men de får en tuff match av Lejonen om guldet. I Småland hamnar det alla fall. 

2023-08-30 12:47
Ebbot
Indianen läs detta inlägg så kanske inte jag har så fel i alla fall, om du vågar läsa detta inlägg.
2023-08-30 17:04
Indian
Det Anders gör här är att summera Indianernas säsong och det är helt korrekt skrivet. Skillnaden är att du Ebbot gnäller och klagar på allt. Spelar ingen roll om vi vinner en match och 6 av 7 tar poäng så skriver du något negativt om det men inte ett ord om det som var bra. Sen handlar denna artikel mycket om att Indianerna har en lättkörd bana även för ett bortalag och det är en viss skillnad. Men iallafall bra skrivet av dig Anders och tack för denna säsong och på återseende 2024????
2023-08-30 19:39
Krille
Glöm inte att Indianerna var i sm final 2020 Banan antingen gör man den till potatisåker som Dalle gjorde då blev den rent av farlig ,Västervik tränar på sin hemmabana innan match o har rätt inställningar från början kanske en ide att ta efter. Laget då? Ja man gjorde en riktig satsning från Dalles o förra ledningen på det som kom o heta Real Indianerna. Blev det SM-Guld? Svar nej istället blev det en blödning ekonomiskt för klubben. Det Peter Johansson o Kai Salonen o klubben gör en långsiktig satsning o det har man påpekat för alla som följer Indianerna Går vi till matchen mot Lejonen så kör Kubera ner Buzek O när Stark körde så skulle Berntzon va utesluten O sen va en Lejon förare ej startklar trots tiden var ute fick ändå köra Tveksamma domslut genom matchen Lagbygget Doyle Fricke Buckowski Wosniak Grahn Stark Lundahl Kowalski Krakowiak tveksamt angående Tungete Men vi för se hur det blir med det. En sak är säker det kommer en ny säsong o nya åsikter om lagbygge. Väl mött nästa säsong.
2023-08-30 21:23
Gustav
Det kanske inte har så mycket med Sannahed att göra det jag tänker skriva nu. För ca 20-25 år sedan var speedway en stor sport. Det kördes tävlingar på Millenium Stadium och Wembley bland annat. Nya Ullevi har jag också för mig. Det sändes live i dom största kanalerna på bra sändningstider. Det var ett enormt intresse. När Indianerna hade hemma matcher var det långa köer med bilar från både Hallsberg och Kumla. Samma sak när det var STCC. När tävlingar gick i Karlskoga så kunde det uppstå trafikproblem vid avfarten till E18 i Örebro. Intresset för motorsport och sport över lag har väl minskat. Så upplever jag det iallafall. Hade den här sidan funnits för 20-25 år sedan och artikeln hade skrivits då hade säkert sidan varit full med kommentarer. Det finns ju en artikel om huruvida det var bättre förr eller inte. Det var iallafall större intresse för speedway förr. Fler lag och fler serier. Det kanske är dags att speedway sporten gör ett rejält omtag och skapar ett intresse igen. Annars är risken stor att det inte kommer köras speedway i Sannahed om några år. En del minns när Kumla hockey spelade kval till högsta serien. Men i vilken serie är dom nu... I ishockey finns det utrymme än så länge att trilla ner några divisioner och börja om. Men den möjligheten finns inte i speedway. Så det gäller verkligen att Indianerna och övriga klubbar förvaltar det som finns kvar på ett smart och hållbart sätt. Det gäller att hela tiden vara aktuell i dagens samhälle. Det finns så mycket "brus" överallt från alla håll och kanter att man faller i glömska på några sekunder om man inte hela tiden är aktuell och relevant.
2023-08-31 0:36
Sten P
För det är speedway, speedway, speedway som är tidens melodi och det finns inget som är som speedway, som har så'n fart och energi. Den här ramsan dök upp i mitt huvud och hur man såg på sporten om man ser tillbaka på förr i tiden. Det kanske var på Kumla-Frasses och Göte Olssons tid?
2023-08-31 10:02
Indian
Den tiden du pratar om Gustav är när Tony Rickardsson gick till Masarna år 2000. Då fick hela elitserien ett uppsving som jag tycker har hållit i sig till covid tog över. Efter alla restriktioner som var 2020 och 2021 så har inte publiken kommit tillbaka. Vad det beror på kan diskuteras såklart.men det som gjort att flera klubbar har ekonomiska problem beror på att man haft överbetalda förare i många år. Det började i början på 2000talet när bland annat Jason Crump fick enorma belopp varje match när han körde för vargarna. Desamma gäller för Gollob i Västervik och Nicki Pedersen i Smederna. Detta beskymmer hade inte Masarna då sponsorer betalade Tonys poängpengar. Man skulle haft kvar regeln om max antal utlänningar i svensk speedway då hade det inte sett ut såhär nu.
2023-08-31 11:51
Gustav
Indian. Jag kan väl inte hålla med om att det höll i sig fram till pandemin. Det försvann många klubbar långt innan. Men men. Jag förstår vad du menar. Många fick andra intressen under pandemin. Ja det var en tid då tävlingarna i speedway nästan var larger than life. Iallafall VM serien. Det var ju nästan rockstjärnor som åkte. Men jag tror inte att hysterin kom gratis då. Det var säkert resultatet av en hel del saker som gjordes rätt. Det är väl inte någon omöjlighet att få speedwayen tillbaka på samma nivå igen. Allt som behövs är att människor inom sporten börjar göra rätt saker igen. Bysarna, Hammarby, Valsarna, Örnarna Lindesberg, Hade inte Örebro ett lag också? Göteborg också väl? Jag har ingen aning om dom finns kvar längre men jag har inte hört något om dom på flera år. Jag är ingen Indian fans men det skulle vara synd om dom inte klarar av att hålla sig vid liv. Jag hejar inte på något annat lag heller. Sporten som sådan behöver många klubbar som är utspridda över hela landet. Hoppas sporten orkar vända trenden.
2023-08-31 20:10
Ebbot
Kumla frasse var oxå bra men se framåt inte bakåt hur många "svenska" bra stjärnor har vi se positivt på de som finns kvar så kanske vi får en liga med mera lag. Det är alltid lätt att vara nostalgisk försök att leva i nuet utan att vara fanatiker. Kör hårt indianerna till nästa säsong.
2023-09-01 19:07
Ebbot
Indianen läs detta inlägg så kanske inte jag har så fel i alla fall, om du vågar läsa detta inlägg.
2023-08-30 17:04
Indian
Det Anders gör här är att summera Indianernas säsong och det är helt korrekt skrivet. Skillnaden är att du Ebbot gnäller och klagar på allt. Spelar ingen roll om vi vinner en match och 6 av 7 tar poäng så skriver du något negativt om det men inte ett ord om det som var bra. Sen handlar denna artikel mycket om att Indianerna har en lättkörd bana även för ett bortalag och det är en viss skillnad. Men iallafall bra skrivet av dig Anders och tack för denna säsong och på återseende 2024????
2023-08-30 19:39
Krille
Glöm inte att Indianerna var i sm final 2020 Banan antingen gör man den till potatisåker som Dalle gjorde då blev den rent av farlig ,Västervik tränar på sin hemmabana innan match o har rätt inställningar från början kanske en ide att ta efter. Laget då? Ja man gjorde en riktig satsning från Dalles o förra ledningen på det som kom o heta Real Indianerna. Blev det SM-Guld? Svar nej istället blev det en blödning ekonomiskt för klubben. Det Peter Johansson o Kai Salonen o klubben gör en långsiktig satsning o det har man påpekat för alla som följer Indianerna Går vi till matchen mot Lejonen så kör Kubera ner Buzek O när Stark körde så skulle Berntzon va utesluten O sen va en Lejon förare ej startklar trots tiden var ute fick ändå köra Tveksamma domslut genom matchen Lagbygget Doyle Fricke Buckowski Wosniak Grahn Stark Lundahl Kowalski Krakowiak tveksamt angående Tungete Men vi för se hur det blir med det. En sak är säker det kommer en ny säsong o nya åsikter om lagbygge. Väl mött nästa säsong.
2023-08-30 21:23
Gustav
Det kanske inte har så mycket med Sannahed att göra det jag tänker skriva nu. För ca 20-25 år sedan var speedway en stor sport. Det kördes tävlingar på Millenium Stadium och Wembley bland annat. Nya Ullevi har jag också för mig. Det sändes live i dom största kanalerna på bra sändningstider. Det var ett enormt intresse. När Indianerna hade hemma matcher var det långa köer med bilar från både Hallsberg och Kumla. Samma sak när det var STCC. När tävlingar gick i Karlskoga så kunde det uppstå trafikproblem vid avfarten till E18 i Örebro. Intresset för motorsport och sport över lag har väl minskat. Så upplever jag det iallafall. Hade den här sidan funnits för 20-25 år sedan och artikeln hade skrivits då hade säkert sidan varit full med kommentarer. Det finns ju en artikel om huruvida det var bättre förr eller inte. Det var iallafall större intresse för speedway förr. Fler lag och fler serier. Det kanske är dags att speedway sporten gör ett rejält omtag och skapar ett intresse igen. Annars är risken stor att det inte kommer köras speedway i Sannahed om några år. En del minns när Kumla hockey spelade kval till högsta serien. Men i vilken serie är dom nu... I ishockey finns det utrymme än så länge att trilla ner några divisioner och börja om. Men den möjligheten finns inte i speedway. Så det gäller verkligen att Indianerna och övriga klubbar förvaltar det som finns kvar på ett smart och hållbart sätt. Det gäller att hela tiden vara aktuell i dagens samhälle. Det finns så mycket "brus" överallt från alla håll och kanter att man faller i glömska på några sekunder om man inte hela tiden är aktuell och relevant.
2023-08-31 0:36
Sten P
För det är speedway, speedway, speedway som är tidens melodi och det finns inget som är som speedway, som har så'n fart och energi. Den här ramsan dök upp i mitt huvud och hur man såg på sporten om man ser tillbaka på förr i tiden. Det kanske var på Kumla-Frasses och Göte Olssons tid?
2023-08-31 10:02
Indian
Den tiden du pratar om Gustav är när Tony Rickardsson gick till Masarna år 2000. Då fick hela elitserien ett uppsving som jag tycker har hållit i sig till covid tog över. Efter alla restriktioner som var 2020 och 2021 så har inte publiken kommit tillbaka. Vad det beror på kan diskuteras såklart.men det som gjort att flera klubbar har ekonomiska problem beror på att man haft överbetalda förare i många år. Det började i början på 2000talet när bland annat Jason Crump fick enorma belopp varje match när han körde för vargarna. Desamma gäller för Gollob i Västervik och Nicki Pedersen i Smederna. Detta beskymmer hade inte Masarna då sponsorer betalade Tonys poängpengar. Man skulle haft kvar regeln om max antal utlänningar i svensk speedway då hade det inte sett ut såhär nu.
2023-08-31 11:51
Gustav
Indian. Jag kan väl inte hålla med om att det höll i sig fram till pandemin. Det försvann många klubbar långt innan. Men men. Jag förstår vad du menar. Många fick andra intressen under pandemin. Ja det var en tid då tävlingarna i speedway nästan var larger than life. Iallafall VM serien. Det var ju nästan rockstjärnor som åkte. Men jag tror inte att hysterin kom gratis då. Det var säkert resultatet av en hel del saker som gjordes rätt. Det är väl inte någon omöjlighet att få speedwayen tillbaka på samma nivå igen. Allt som behövs är att människor inom sporten börjar göra rätt saker igen. Bysarna, Hammarby, Valsarna, Örnarna Lindesberg, Hade inte Örebro ett lag också? Göteborg också väl? Jag har ingen aning om dom finns kvar längre men jag har inte hört något om dom på flera år. Jag är ingen Indian fans men det skulle vara synd om dom inte klarar av att hålla sig vid liv. Jag hejar inte på något annat lag heller. Sporten som sådan behöver många klubbar som är utspridda över hela landet. Hoppas sporten orkar vända trenden.
2023-08-31 20:10
Ebbot
Kumla frasse var oxå bra men se framåt inte bakåt hur många "svenska" bra stjärnor har vi se positivt på de som finns kvar så kanske vi får en liga med mera lag. Det är alltid lätt att vara nostalgisk försök att leva i nuet utan att vara fanatiker. Kör hårt indianerna till nästa säsong.
2023-09-01 19:07
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Stig P begravdes i Hardemo kyrka Sannahed är ingen bra “hemmabana” Det talar för Indianerna mot Lejonen Sommaren försvann med Ukrainabarnen Siljan runt Språket har försämrats, eller inte? Jag mötte Katia, som fått ett nytt liv En timmes jobb med garderob blev tre Jag bevittnade ett mord Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället?
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla