Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Irland-kryss ingen besvikelse

Sverige spelar 1-1 i EM-premiären mot Irland och experter och fans är eniga om att det är en rätt miserabel insats laget bjuder på. Och visst det var ingen sprudlande tillställning. Första halvlek var rent urusel, andra klart bättre. Sammantaget en insats som får betecknas som knappt godkänd där resultatet var bättre än spelet.

Samtidigt känner jag ingen större besvikelse, som många andra verkar göra, för Sverige är ju i ärlighetens namn inte så värst i nuläget. Det hade varit värre om vi haft ett vasst lag på papperet som underpresterade, men det har vi ju inte. Vi har det lag vi har och en medelbra dag för ett svenskt landslag är 1-1 mot Irland inget dåligt resultat

Det är dock lätt i mästerskapshysteri att bygga upp stora förväntningar om spel och resultat som sällan infrias. Eller att minnas tillbaka och jämföra med bättre upplagor, som exempelvis gänget 2004.

Men har man ett ordinarie mittfält bestående av Sebastian Larsson - Kim Källström - Oscar Lewicki - Emil Forsberg är det svårt för mig att ha några större förväntningar alla fall.

Är det något jag kan irritera mig på är det att förbundskapten Erik Hamréns tjat om att visa mod och “shining” bara är tomt prat och aldrig blir verklighet på planen. Speciellt inte i mästerskap.

Vi såg det även i senaste mästerskapspremiären mot Ukraina 2012, både då och nu var det den totala motsatsen av mod och shining spelarna bjöd på från start.

Och nånstans är det väl ändå en förbundskaptens uppgift att få sina spelare att våga ta det ansvar och spela det spel han pratar om inför matcher. Annars blir det bara tomt prat och illusioner.

Hamrén har varit förbundskapten länge nu, men jag har fortfarande inte kommit underfund med vilken typ av spel han vill spela och vad för identitet man ska sätta på laget. Till hans försvar ska sägas att han har inte alls det spelarmaterial företrädare Lagerbäck oftast hade.

Samtidigt tycker jag 1-1 mot Irland är ett godkänt resultat. Visst både Italien och Belgien är tuffare uppgifter på förhand, men det gör ändå inte Irland till någon lätt motståndare.

Det här var ett lag som plockade fyra av sex poäng mot Tyskland i kvalspelet och med lite flyt och en Andreas Isaksson som inte varit på tårna i första halvlek hade Irland mycket väl kunnat leda med ett par bollar.

Den andra matchen i gruppen bjöd på en uppvisning i hur mästerskapsfotboll spelas av det ständigt underskattade Italien som alltid glider under radarn i förhandstipsen inför ett mästerskap men ofta är med långt fram när det avgörs ändå.

“Världsettan” Belgien däremot imponerade inte alls lika mycket, inte så förvånande, jag tycker de pratats upp överdrivet mycket.

Italien härnäst på fredag alltså. Ska man döma av lagens öppningsmatcher är Italien jättefavoriter, men det blir en helt ny matchbild för båda lagen och jag inbillar mig att Sverige trivs ganska bra mot Italien, historiskt är det så alla fall.

Resultatet? Inte en aning. Och jag har inga större krav heller. Men det som skulle vara trevligt att se från start, som var som bortblåst mot Irland, är mod och shining - Det är hög tid att omsätta ord till handling.

2016-06-14 11:19
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.