Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Löfven, Salming & J-O

Visst träffar man på en och annan “kändis” som lokaljournalist, men så värst ofta händer det ändå inte. Oftast är det vanligt folk, om uttrycket tillåts, som man ställer sina frågor till. Jag tycker dock det är precis lika spännande att höra svaren på ens frågor vem det än är som tillfrågas, känd som okänd.

Om man inte hade den känslan skulle det vara svårt att trivas med att jobba som lokaljournalist. När statsminister Stefan Löfven kom till Kumla och anstalten på besök i november kändes det dock lite extra, det ska jag inte hymla med.

Efter en rundtur i fängelset samlades vi i ett konferensrum. Jag har aldrig tidigare bytt några ord med någon statsminister, eller ens sett någon live, men nu stod han här mitt emot mig redo att svara på de frågor jag plitat ner i blocket.

Det är en rätt kort karl, och jag är lång, och det kändes aningen märkligt att titta ner på statsministern. Hur som haver, de första frågorna svarade han rappt och självsäkert på. Men när jag frågade “vad han kände till om Kumla” blev det trögare och en osäkerhet gjorde sig synlig i ångermanlänningens nuna.

Han fick alla fram nåt om att han hade besökt Ericsson tidigare på grund av nedskärningar, men så mycket mer verkade han inte veta om vår stad. Men man kan ju inte veta allt, inte ens om man är statsminister.

Nåväl, ett par frågor till och sen var frågestunden slut. Löfven forslades ut mot bilen och det drygt timslånga besöket i Kumla var till ända. Det möte som gjort mig mest starstruck inträffade långt innan vuxen ålder.

Den gamle hockeyhjälten Börje Salming var på besök i Kumla när han rätt nyligen kommit hem till Sverige efter sin långa NHL-karriär. Anledningen att han besökte Kumla var att hans kalsonger just lanserats vill jag minnas.

Den ärrade norrläningen satt alla fall och skrev autografer och småpratade med folk i en klädbutik när jag kom dit. Jag skolkade sällan från skolan, men denna dag blev ett undantag. De som stod innan i kön hade kalsonger de ville han skulle signera.

Men jag hade en bild på honom i Toronto-tröja som jag klippt ur Expressen. “Tack Börje”, sa jag när han skrivit på, med en röst som knappt fick fram orden, det var nästan på gränsen att jag ställde mig och bockade!

Salming bara skrattade och svarade “Det var så lite så”, innan han tog vid nästa grej att skriva på. Nämnvärt är också ett par träffar med pingisidolen J-O Waldner. När jag träffade honom första gången i 9-10 års åldern var jag så nervös att jag inte fick fram ett ord, det kändes jobbigt efteråt.

Senaste mötet med J-O var 2013 när han som 47-åring gjorde sitt sista “Safirs Internationella”, stortävlingen i Örebro. Nu var jag inte alls lika nervös som drygt 25 år tidigare och förutom en autograf lyckades jag till och med prata och skoja med honom. Det kändes som en liten revansch.

2017-12-21 16:59
Crille
När jag träffade Lövet senast så var han ordförande för metall, och hade samlat alla lokala ordföranden runt om i länet på Scandic Västhaga. Det skulle hållas brandtal om socialdemokratin, och det var av största vikt att vi församlade sedan åkte hem och fick hela industrigolvet att rösta på Mona Sahlin. Flera av oss meddelade att Mona troligtvis hade mindre stöd än självaste Reinfeldt bland Metallarna, vilket Stefan bemötte med ett accelererande tal om solidaritet och att man röstar på en ideologi, inte en person. Valet passerade och resten är som bekant, historia. Men föga trodde han nog själv, att hennes fall skulle bli hans chans.
2017-12-21 19:30
Crille
När jag träffade Lövet senast så var han ordförande för metall, och hade samlat alla lokala ordföranden runt om i länet på Scandic Västhaga. Det skulle hållas brandtal om socialdemokratin, och det var av största vikt att vi församlade sedan åkte hem och fick hela industrigolvet att rösta på Mona Sahlin. Flera av oss meddelade att Mona troligtvis hade mindre stöd än självaste Reinfeldt bland Metallarna, vilket Stefan bemötte med ett accelererande tal om solidaritet och att man röstar på en ideologi, inte en person. Valet passerade och resten är som bekant, historia. Men föga trodde han nog själv, att hennes fall skulle bli hans chans.
2017-12-21 19:30
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.