Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hur många missnöjda väljare har (S) egentligen?

För en tid sedan gjorde jag en politikerenkät som handlade om vilket parti man tänkte rösta på i kommande val, gällande riket inte kommunalt. Av de fem jag tillfrågade så svarade tre Socialdemokraterna.

Inget konstigt så långt. Det som däremot var märkligt var att två av dessa tre svarande efter att de sagt vad de skulle rösta på började snacka ner Socialdemokraterna. Skulle man bara hört dessa ord var det ofattbart att tro att det är ett parti de skulle rösta på.

Jag kunde inte undgå att ställa följdfrågan “varför röstar ni på dem om ni nu är så missnöjda”?. Ordagrant minns jag inte precis svaret, men det var på ett ungefär. “Ja, men jag har ju alltid röstat på dem och är ju socialdemokrat”.

Ett på båda sätt märkligt resonemang, men också lite hedersvärt. Märkligt i den mån att varför rösta på ett parti om man inte tycker de gör ett bra jobb? Hedersvärt på det sättet att man står fast vid sin trogne.

Vid senaste opionsundersökningar har Socialdemokraterna för första gången någonsin hamnat efter SD. Partiet har tappat efter valet hösten 2018. Om det främst beror på den svajiga Januariöverenskommelsen. Stefan Löfvens brist på ledarskap som statsminister. Eller oförmågan att ta tag i skenande problem låter jag vara osagt.

Man kan alla fall konstarera att SD av vissa är sett som ett “missnöjesparti”. Men frågan är om det inte är värre att vara ett parti vars egna väljare är missnöjda? Och en undran är också hur många det är där ute egentligen som röstar på Socialdemokraterna av nån sorts plikt och rutin framför nöjdhet?

2020-02-23 13:45
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.