Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Paralyserad av pytonorm

Besöket på Naturhistoriska Museet i Göteborg blev rätt ensidigt för min del. Det fanns en hel del att se, men jag fastnade framför ett terrarium där en stor orm rörde sig fram och tillbaka och ibland slingrade sig mot rutan.

I efterhand kan nog konstateras att orsaken till att jag inte rörde mig ur fläcken utan bara stod och stirrade var att jag frusit till is av skräck. Besöket skedde i samband med semester på “Åsa-gården” som många kumlingar säkert känner igen.

När vi kom tillbaka till Åsa vågade jag inte duscha utan stod bara och gallskrek, helt säker på att ormar skulle komma ur duschslangen. Åldern var inte hög, men sen den dagen skaffades en fobi som sitter i än, drygt 30 år senare.

Visserligen tror jag inte längre på att ormar kommer ur duschen, men det är fortfarande lika obehagligt att se en orm dyka upp på tv och simma för långt ut i vatten gör jag inte för skulle en orm dyka upp där slutar det med hjärtstopp.

Ni känner säkert till Öby Kulle, vid Kvismaren, en välkänd plats för ormar att övervintra på och ett välbesökt turistmål under våren när de vaknat till. Jag var faktiskt där en gång och vinglade runt bland huggormar och snokar.

Det känns rätt otroligt att tänka på det idag, men kanske var det psykologin att man var inställd på att träffa ormar som gjorde att jag vågade mig dit. Senaste försöket att minska fobin var fyra, fem år sedan.

Vid ett besök på Skansen låg det en liten, liten orm vid utgången i en låda och på en skylt stod det “Klappa mig gärna försiktigt”. Ormen låg och sov, (tror jag), rörde sig alla fall inte och jag stannade till för att klappa den.

En kvart senare stod jag där än och laddade och trots att den lilla ormen inte rört sig ur fläcken fick jag kapitulera och gå därifrån utan att ens vågat snudda den. Det enda som det gav var att jag blev dyngsvettig av anspänningen.

När Skansen kom på besök till Kumla under tisdagen vågade de flesta barnen klappa både ormen och spindeln som var med. Jag funderade på om jag skulle göra ett nytt försök, men avvaktade istället.

Det kändes inte som rätt läge, ty tänk om jag fått panik inför alla barnen och förstört deras gemytliga bild som de flesta sett ut att skaffa sig. Nä, kanske nästa gång. Eller så får man leva med det, alla är väl rädda för nåt.

2018-01-02 17:14
Tomas Borg
Modigt att tala om detta. Vi som inte har några fobier( än så länge) som jag vet om, har svårt att fatta detta svåra. Heder att du gör försök gång på gång. Det går ju att undvika!
2018-01-02 23:18
Tomas Borg
Modigt att tala om detta. Vi som inte har några fobier( än så länge) som jag vet om, har svårt att fatta detta svåra. Heder att du gör försök gång på gång. Det går ju att undvika!
2018-01-02 23:18
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.