Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Dramatik in i det sista i Allsvenskan 2021

Under lördagen spelades den sista omgången i Allsvenskan i fotboll. Alla matcher startade klockan 15 och vissa av dem avgjordes i sträng kyla, det är ju trots allt december. 

Malmö FF spelade 0-0 hemma mot Halmstads BK. Ett resultat som räckte att på målskillnad vinna serien. Hade Halmstad gjort ett enda mål hade AIK vunnit. Men defensiva Halmstad kan inte så mycket mer än att parkera bussen, så det kändes aldrig riktigt farligt och jag tycker det känns rätt att Degerfors, som bjuder till mer, snuvade Halmstad på en plats i Allsvenskan.

Detta gjorde de genom ett mål med bara fem minuter kvar borta mot jumbon Östersund. Ett mål som betydde att de säkrade kontraktet och slipper kvala för att hänga kvar, vilket nu faller på Halmstads lott. 

ÖSK förlorade självklart även sista matchen och åker ur med dunder och brak. De har varit för dåliga på alla plan i år. Det blir till att börja om i Superettan. 

Inför säsongen tippade jag vilken placering varje lag i Allsvenskan skulle få. Jag tänkte titta tillbaka på det tipset och även lite kort summera varje lags säsong. Mitt tips inom parentes. 

1. Malmö FF: (1) Levde upp till favorittipsen. Dock inte den bästa upplagan av MFF som skådats och de vann serien på målskillnad. Men finns mycket guldrutin i väggarna och det avgjorde i slutändan.

2. AIK: (4): Lyfte sig ordentligt efter en horribel säsong 2020. I ytterbacken Otieno hade man seriens bästa spelare och hade det inte tagit så onödigt lång tid att hitta rätt anfallspar (Stefanelli/Bahoui) hade guldet hamnat hos AIK. 

3. Djurgårdens IF: (2) Låg länge i guldläge, men vek ner sig i slutet. Duktige mittfältaren Magnus Eriksson var för ensam framåt.

4. Elfsborgs IF: (8): Var på allvar inblandade i guldstriden ända till näst sista omgången. Men räckte inte hela vägen. All heder till deras säsong ändock. Deras kontringsfotboll har stundtals varit en fröjd att skåda.

5. Hammarby IF (7): En klart godkänd säsong. Sparkade sin tränare Billborn mitt under säsongen efter en svag period. Var för dåliga bakåt för att på allvar utmana om guldet. 

6. Kalmar FF (15): Årets stora positiva överraskning, och för min del årets stora miss i tipset. Höjt sig oerhört från ifjol med nye tränaren Henrik Rydström. Har en helt annan bolltrygghet nu. 

7. IFK Norrköping (6): Hade seriens skyttekung i nigerianen Adegbenro, men för ojämna för att utmana topplagen.

8. IFK Göteborg: (3): Kammade till sig på slutet och fixade nytt kontrakt med god marginal. Men ett tag såg det riktigt dystert ut och många trodde att Göteborg kunde åka ut. Sammantaget en besvikelse, i år igen, trots bättre spel i slutet.

9. Mjällby AIF (10): Seg inledning på säsongen då laget hade väldigt svårt att vinna matcher. Men är svårforcerade och släpper in lite mål. Klarade kontraktet med god marginal till slut.

10. Varbergs BOIS: (13): Seriens mest underskattade lag. Har inte så många flashiga spelare eller “stora” namn. Men ett starkt kollektiv och en väldigt bra tränare i Joakim Persson. 

11. Sirius FC: (12): Ett underhållande lag att följa. Spelskickliga och har flera lirare som fått små genombrott. Dock inte speciellt bra bakåt. 

12. BK Häcken (5): Årets stora fiaskolag. Var urusla i början av säsongen. Blev klart bättre när tränare Alm lämnade. Fanns några “experter" som faktiskt tippade att Häcken skulle vinna guld. Det tipset kan de inte vara alltför stolta över. 

13. Degerfors IF: (14): Klarade sig kvar i serien utan kval med ett mål med fem minuter kvar. Helt rättvist. Ett lag som alltid försökt spela fotboll och har i anfallaren Edvardsen en av seriens bästa spelare. 

14. Halmstads BK: (9): Har släppt in mindre än ett mål per match, näst minst i serien. Får ändå kvala för att hänga sig kvar. Det beror såklart på impotens framåt. Minst gjorda mål i serien. Sällan några målkalas när Halmstad lirar. Tror de klarar av Helsingborg i kvalet ändå. 

15. ÖSK: (11): Bubblan sprack till slut. Har haft högre placeringar, än spelet visat, ett par år i rad tack vare en gigant i mål och lyckade lånespelare. Men i år misslyckades man med allt. Såväl försvar, mittfält, anfall som styrelse får underkänt. 

16. Östersunds IF (16): Väntad placering. Har ett budgetlag och även om de öppnade med ett par imponerade skalper (slog MFF borta!) så har de varit för tunna. Får börja om i Superettan och de kommer definitivt inte gå direkt upp.

2021-12-04 20:16
JB
Grattis Degefors ! Och äntligen av med träliga x laget ÖSK !
2021-12-05 17:43
WILHELMSON Sture
Viva Degerforzzz!
2021-12-07 14:25
JB
Grattis Degefors ! Och äntligen av med träliga x laget ÖSK !
2021-12-05 17:43
WILHELMSON Sture
Viva Degerforzzz!
2021-12-07 14:25
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla