Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Samma topptrio som ifjol

Imorgon drar den igång, trogna gamla fina Allsvenskan! Förra året segrade Malmö FF, fem poäng före AIK. På tredje plats kom änglarna från Göteborg. När jag nu ger mig på att tippa årets tabell (för tredje året iföljd) är jag så tråkig att jag tippar samma tre lag i topp igen. Och Halland blir den stora förloraren i årets serie då både Halmstad och Falkenberg åker direkt ur.

1. Malmö FF: Inte för att de ser överdrivet starka ut, utan mer för att konkurrensen från övriga topplag känns tveksam. Malmö känns svagare än ifjol, ty de har tappat namn som Jiloan Hamad, Johan Dahlin och Erik Friberg. Och hur mycket betydde egentligen guldtränaren Rickard Norling? Markus Rosenberg återvänder, han kommer säkerligen bli nyttig, men har han inte sina bästa år bakom sig? Nog med frågetecken, jag tippar ju ändå Malmö försvarar guldet, men jag ska vara ärlig och säga att det är inget guldtips som känns säkert.

2. AIK: Fick en urusel start ifjol, repade sig visserligen ordentligt och det räckte till ett silver. Jag tror (och hoppas) att AIK är ett av de två bästa lagen i år med. Teteh Bangura återvänder, en spelare som har potential bli Allsvensk skyttekung. Tungt tapp av mittbacken Niklas Backman dock som flyttat till Kina, lite i skymundan. Kenny Pavey återvänder efter ett par år i Öster och Ljungskile. Han borde aldrig lämnat, en kulturbärare av rang!

3. IFK Göteborg: Alltid tunga att möta och det kan mycket väl vara så att de är ännu bättre i år när tränare Stahre fått en säsong på sig att sätta sin prägel på saker och ting. Tappet av Tobias Hysèn är väldigt tungt, men hans ersättare Malick Mane tippas som skyttekung av vissa har jag noterat. Ska bli intressant se vad han har för kvaliteter.

4. BK Häcken: Gjorde fiasko ifjol, kom 10:a när de var tippade av många tillhöra toppen. I år kan Häcken smyga lite under radarn igen och det är nog det som passar Hisinge-klubben bäst. Intressanta nyförvärv som Ivo Pekalski och Walid Atta och det kan mycket väl bli ett nytt 2012 då Häcken chockade många och var med och gjorde upp om de ädlaste medaljerna.

5. Djurgårdens IF: Det som känns absolut mest intressant är att se hur det går för nye tränaren Pelle Olsson. Har varit en evighet i lilla Gefle och gjort det väldigt bra med små resurser. Hur lyckas Olsson i sin nya miljö? Ganska bra tror jag.

6. Helsingborgs IF: En sak är säker med Helsingborg och det är att man vet aldrig riktigt med Helsingborg. En klubb som ofta säljer och tar in mycket spelare under säsong. Har tappat May Mahlangu och skyttekungen Imad Khalili, just nu ser truppen tunnare ut än ifjol.

7. IF Elfsborg: Ett lag som alltid nämnts som en toppkandidat ganska många år nu. Men till denna säsong känns Elfsborg inte speciellt heta. Viktor Prodell är ett vasst nyförvärv, men det känns inte riktigt som det är harmoni i klubben och som att de letar efter vilken väg de ska gå och hur de ska spela framöver.

8. Åtvidabergs FF: Har utvecklats till ett stabilt Allsvenskt lag och gjorde en mycket bra fjolårssäsong. Tror det går hyfsat även 2014. Viktor Sköld som vann skytteligan i Superettan ifjol, har anslutit och kan bli ett succeförvärv.

9. Kalmar FF: Har tappat sina två största profiler i tränaren Nanne Bergstrand och verbale mittfältskrigaren Henrik Rydström. Hans Eklund (som förde upp Falkenberg till Allsvenskan) är dock ett mycket intressant nyförvärv på tränarbänken. Men kommer inte nå samma höjder som ifjol då de blev fyra.

10. Örebro SK: Tillbaka i den serie där de hör hemma. Har ett stabilt lag som bör undvika bottenstriden med god marginal, men den där lilla extra som krävs för att kunna vara med högre upp saknas. Frågetecken för vem som ska göra målen?

11. IFK Norrköping: Ett lag där profilerna lyser med sin frånvaro. Tillräckligt bra dock för undvika bottenstrid.

12. Mjällby AIF: En sån där liten klubb som det är svårt tycka illa om. Harvar sig kvar år efter år med små medel. Det mest uppseendeväckande med Mjällby i år är helt klart att man värvat en 21-årig mittback från Bayern Munchen, vid namn Lukas Grill. Vart kom det ifrån?

13. Brommapojkarna: Ingen skulle nog sörja nämnvärt om BP åkte ur, ett lag som drar extremt lite publik på sina hemmamatcher. Klubben är nog mest känd för sin fina ungdomsverksamhet och har många egna unga i truppen.

14. Gefle IF: Har tappat demontränaren Pelle Olsson och flera av de namnkunnigaste spelarna. Många tror att tiden kommit ikapp Gefle nu och att de åker ur. Strid på nedre halvan blir det helt klart, men de kommer fixa det till slut, Gefle är överlevare!

15. Halmstad BK: En hårsmån från åka ur ifjol, klarade sig kvar via ett tufft kval. I år är det dock kört, har inte förstärkt nåt alls, snarare tappat och det räcker inte.

16. Falkenbergs FF: Aldrig har väl ett lag varit så nederlagstippat som FFF är i år. Chockade alla när de helt otippat vann Superettan ifjol. Har sen dess tappat några av de bästa spelarna och knappt förstärkt alls. Tränare Henke Larsson och hans mannar slipper alla fall några som helst förväntningar och har allt att vinna.

2014-03-28 22:31
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.