Logotyp Sydnärkenytt
30 May 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Jag hoppas få se ett vassare Indianerna nästa år

När årets trupp för Indianerna presenterades inför säsongen så var min känsla kvartsfinal, möjligen semifinal, men absolut inte längre. Laget har också hållit ungefär den nivå som förväntats, vare sig mer eller mindre. 

I slutspelet stötte de på ett lag som prickat årets bästa form när det gällde som mest, något som Indianerna traditionellt sett är väldigt dåliga på att lyckas med. Huruvida det bara är en slump eller beror på nåt annat är svårt att säga. Men att rent krasst konstatera att det är så kan man alla fall göra. 

Likt förra året hade man även oflyt med skador. Ifjol var stora delar av säsongen ett skadehelvete. I år är det nu på slutet det bökat till sig med skador på Holder, Krakowiak, Kazprzak och Lill-Grahn. 

Indianerna fick dock tag på två bra ersättare lagom till slutspelet i Doyle och Lyager så jag tycker inte man kan skylla på skador som en anledning till att man åker ut. Alla som följt laget kan lätt se att det är jämnheten som saknats. 

Att 40-årige “Nisse” Iversen fick nytt kontrakt efter fjolåret förvånade mig. Lagledare Johansson uttalade sig innan säsongen att Iversen skulle vara en av seriens främsta i år. Det var han väldigt långt ifrån kan lugnt konstateras.

Jag gillar Iversen som person och under några säsonger var han ruskigt bra i Indianerna, men allt har sin tid och han lär ha gjort sin sista match med Indianerna nu. Man borde tackat för samarbetet redan efter ifjol. 

Franske Bellego kändes som ett halvspännande nyförvärv efter en stark fjolårssäsong. Han inledde också säsongen lovande, men har därefter blivit sämre och sämre och verkar tappat allt både vad gäller körning och självförtroende. 

En misslyckad värvning med facit i hand och även detta är en förare som Indianerna troligen kommer säga hejdå till, även om han ändå kan vara intressant nästa år med tanke på att han kört ner sitt snitt så pass mycket. 

På reserven har Indianerna helhjärtat satsat på de egna produkterna Gustav och Jonatan Grahn i år. Jag tycker klubben ska ha all heder för det. Återväxten inom svensk speedway är inte den bästa och det gäller att verkligen ge de få som finns chansen att utvecklas på bästa sätt.  Det gör Indianerna till fullo. 

Både Lill-Grahn och Stor-Grahn hade det tufft i inledningen av årets serie och det blev inte många individuella poäng. Men med tiden blev det allt bättre, både körningen och poängskörden. 

Sen är det lätt att klumpa ihop dem, men det skiljer trots allt tre år. Jonatan Grahn fyller 22 år om nån månad och är ingen junior längre. Lillebror Gustav är ännu 18 och är den som får ses med störst potential. 

Hur laget blir nästa år orkar jag inte riktigt spekulera i nu. Men jag hoppas att Indianerna får ihop ett gäng som inte känns helt chanslöst mot de bästa, som varit fallet i år. Det måste finnas nån typ av hopp alla fall att Indianerna kan hota. 

Om så ska bli fallet krävs naturligtvis några namnstarka nyförvärv. Frågan är även vad Indianernas ekonomi tillåter dem att satsa. Det kostar att värva ihop ett bra lag. Å andra sidan kommer säkert en hel del publik tillbaka om de känner att Indianerna kan utmana de främsta. De senaste åren har det varit alldeles för ojämnt och duon Fricke och Holder har varit för ensamma. 

 Så vilken väg väljer Indianerna framöver?

2022-09-06 23:58
Mikael Alf
Håller med. Det har funnits en övertro på Nisse. Han liksom den proppmätte Kasperzak har tyvärr passerat sin peak. Likaså Kosiusch, som typ aldrig har varit någon poängplockare av rang. Drodsz, som aldrig fick köra är ju heller inget namn som skrämmer och har ju inte åkt bra i Polen. Krakowiak tycker jag dock fortfarande känns spännande..
2022-09-07 11:31
Mikael Alf
Håller med. Det har funnits en övertro på Nisse. Han liksom den proppmätte Kasperzak har tyvärr passerat sin peak. Likaså Kosiusch, som typ aldrig har varit någon poängplockare av rang. Drodsz, som aldrig fick köra är ju heller inget namn som skrämmer och har ju inte åkt bra i Polen. Krakowiak tycker jag dock fortfarande känns spännande..
2022-09-07 11:31
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Stockholmarna helt borta i år En roligare säsong väntar Indianfansen Miltons genombrott har kommit Janne tappade det fullständigt Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten”
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla