Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Örebro måste börja sätta sina chanser om de ska överleva

Serieledande Skellefteå kom på besök till jumbon Örebro under fredagen. Efter en pigg start har Örebro sjunkit som en sten i SHL-tabellen och nu noterat 14 förluster på de 15 senaste matcherna. För några omgångar sedan kastade tränare Patrik Ross in handduken och avgick självmant, något oväntat även om laget radat upp förluster, ty alla hade ju tippat Örebro i botten ändå och inga som helst krav på avgång hade hörts om Ross. Efter avhoppet har det låtit på Ross i intervjuer som att han gjorde nåt värdigt och osjälviskt genom att avstå sitt flerårskontrakt med Örebro. Men min känsla har hela tiden varit att han inte stod pall pressen och vek ner sig. När det började blåsa, klarade han inte trycket utan lämnade skeppet.

En titt i matchprogrammet innan visar att backen Viktor Ekbom har sämst +/- statistik i Örebro med -12, bäst har kanadensaren Jared Aulin med imponerande + 7 trots lagets jumboplacering. Kumla-bekantingen Emil Kåberg har -5, jag beslutar mig för att hålla ett extra öga på Kåberg under matchen. Örebroarna åker ut genom ett uppblåsbart slott till dånande musik och fyrverkerier, matchpucken levereras från en liten radiobil som kör ut på isen och kampen kan börja. 25 sekunder tog det förra matchen borta mot HV 71 innan Örebro släppt in ett mål, nu tar det 41! Precis den start hemmalaget inte ville ha och ej är i behov av i sitt utsatta läge. Det är fransmannen Bellemare som styr pucken ribba in och Skellefteås känslosamme tränare Bert Robertsson, som började grina på en presskonferens nyligen, står nu helt oberörd med armarna i kors.

De spelskickliga skridskovirtuoserna från mästarstaden har kopplat greppet, men Örebro slog dem på bortaplan i början av säsongen så kapaciteten att rubba mästarna finns. Emil Kåberg har efter sju minuter delat ut fyra tacklingar. Han spelar väldigt enkelt när han får pucken, skarvar, lyfter, dumpar den vidare och jagar. Hans teknik är väldigt begränsad, förmodligen är de flesta i Kumla Hockey bättre på det området. Men Kåberg har alltid vetat vilka styrkor och svagheter han besitter och anpassat sitt spel efter det och det har tagit honom långt. Örebro har flera bra chanser att kvittera i första perioden, men alla som följt laget under säsongen vet att de har väldigt svårt att förvalta sina chanser och denna match är inget undantag. Istället kommer 0-2 i slutet av perioden när ett isskott slinker in bakom en skymd Henrik Lundberg i Örebro-kassen. Tungt!

Örebro skulle behöva nästa mål för matchens skull i mittperioden, så blir det dock inte. Emil Kåberg slarvar när han ska lyfta pucken ur egen zon. Några sekvenser senare kan Skellefteå göra sitt tredje och Bellemare sitt andra mål. Visst hopp tänds när Viktor Ekbom dundrar in sitt första mål i SHL från blålinjen med ett tungt slagskott och Behrn Arena går från slummrande till att explodera i ett mäktigt målvrål. Siffrorna 1-3 står sig perioden ut. Den nerv som finns kvar i matchen försvinner helt känns det som 1:54 in i slutperioden när Skellefteå sätter dit 1-4 på ett väl enkelt sätt. De gulsvarta från norr jublar men det var inte vad matchen behövde. Fem sekunder senare åker Kåberg ut 2+10 minuter för checking from behind. Det är inte mycket att snacka om och ingen i hemmalaget protesterar.

Resten av matchen blir en enda lång transportsträcka i väntan på slutsignalen. Skellefteå bevakar sin ledning utan att förta sig överdrivet mycket, Örebro skapar en del chanser till reducering men laget har förtvivlat svårt att få pucken i mål match efter match och det är lätt att tycka synd om dem.Nye tränaren Kenta Johansson gestikulerar alltmer ju längre matchen lider, peppar spelarna och snackar med assisterande tränare Håkan Åhlund i båset, men det finns inget att göra. Matchen slutar 1-4 och Örebro är fortsatt jumbo. Redan imorgon lördag spelar de nästa match borta mot Färjestad. Pluspoäng till publiken som underläget till trots sjunger ända in till slutsignalen. Och det är möjligt att jag hör fel, men på väg ut ur arenan tycker jag mig höra att utsedd till bäste örebroare för dagen blev Emil Kåberg. Men jag måste hört fel? Visserligen stod Kåberg som alltid för en tung arbetsinsats, men han glänste absolut inte och fick ju även 2+10 för en ful tackling.

2013-11-30 0:30
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.