Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Tack och adjö Antonio Lindbäck

Antonio Lindbäck lägger av.

Den kontroversielle speedwayföraren kom till Indianerna inför säsongen 2011 och blev kvar i klubben i sex säsonger. Det är rätt mycket med dagens mått mätt när många förare byter klubb kors och tvärs. Jag minns presskonferensen när Lindbäck presenterades av Indianerna som ett nyförvärv, den hölls på Kumla Hotel.

Det blev SM-final redan första säsongen för Lindbäck i Indianerna, och även final 2014 och 2015, men inget guld. Inför säsongen 2014 var jag och besökte honom i Avesta där han bor för en artikel. Lindbäck var då 29 år och fastslog att han siktade på att bli världsmästare och att han visste att han hade kapacitet att bli det.

Lindbäck blev dock aldrig världsmästare. Faktum är att han inte ens var i närheten. Han vann förvisso flera deltävlingar i GP och när han “hade sin dag” var han riktigt vass och underhållande att se på. Men högstanivån visade sig för sällan och därtill var hans lägstanivå för låg för att han nån gång skulle ses som en het kandidat till ett VM-guld.

Det kunde hända lite vad som helst kring Antonio Lindbäck och det blev inte bara rubriker som handlade om det han gjort på speedwaybanan. Hans avslut i Indianerna blev precis som mycket annat i klubben dramatiskt.

Laget skulle köra säsongens sista match hemma mot Piraterna och Lindbäck kom till Sannahed. Men när det visade sig att klubben inte betalat ut pengar de var skyldiga honom, som de lovat att göra till dess, drog han iväg från arenan och klubben för gott.

Lindbäcks handling blev startskottet för att nyheten om att Indianernas ekonomi var ett sjunkande skepp kom ut ordentligt. Efter matchen höll dåvarande ordförande Dan-Åke Moberg en plötsligt påkallad presskonferens och när säsongen var slut försvann också mångårige lagledaren och sportchefen Dalle Andersson-Bäckström med svansen mellan benen från klubben. Han har aldrig velat uttala sig sedan dess och dragit sig undan.

Jag brukar aldrig lägga mig i när idrottare lägger av. Tycker det är helt upp till dem själva. Kommentaren “är det inte dags att lägga av nu?” har jag aldrig förstått. Den ende som bestämmer det är utövaren själv, inte några gnällspikar vid sidan om.

Ändock med facit i hand när han nu meddelat att han lägger av så kan jag sträcka mig till att säga att det är ett bra beslut. Lindbäck har sina bästa år bakom sig och att ha sett honom harva runt i GP totalt chanslös de senaste åren har varit lite tragiskt.

Men han fick ändå ett slut på karriären som känns väldigt bra med guld för “hemmaklubben” Masarna. Kanske var det också extra skönt att få ta det just i Kumla.

2020-11-13 17:12
LENNART JONSSON
Kolla på SVT Rio Rocket .. En osannolik Speedwayresa .Kan du får en annan uppfattning on Antonio .
2020-11-16 21:48
LENNART JONSSON
Kolla på SVT Rio Rocket .. En osannolik Speedwayresa .Kan du får en annan uppfattning on Antonio .
2020-11-16 21:48
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla