Logotyp Sydnärkenytt
05 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tack och adjö Antonio Lindbäck

Antonio Lindbäck lägger av.

Den kontroversielle speedwayföraren kom till Indianerna inför säsongen 2011 och blev kvar i klubben i sex säsonger. Det är rätt mycket med dagens mått mätt när många förare byter klubb kors och tvärs. Jag minns presskonferensen när Lindbäck presenterades av Indianerna som ett nyförvärv, den hölls på Kumla Hotel.

Det blev SM-final redan första säsongen för Lindbäck i Indianerna, och även final 2014 och 2015, men inget guld. Inför säsongen 2014 var jag och besökte honom i Avesta där han bor för en artikel. Lindbäck var då 29 år och fastslog att han siktade på att bli världsmästare och att han visste att han hade kapacitet att bli det.

Lindbäck blev dock aldrig världsmästare. Faktum är att han inte ens var i närheten. Han vann förvisso flera deltävlingar i GP och när han “hade sin dag” var han riktigt vass och underhållande att se på. Men högstanivån visade sig för sällan och därtill var hans lägstanivå för låg för att han nån gång skulle ses som en het kandidat till ett VM-guld.

Det kunde hända lite vad som helst kring Antonio Lindbäck och det blev inte bara rubriker som handlade om det han gjort på speedwaybanan. Hans avslut i Indianerna blev precis som mycket annat i klubben dramatiskt.

Laget skulle köra säsongens sista match hemma mot Piraterna och Lindbäck kom till Sannahed. Men när det visade sig att klubben inte betalat ut pengar de var skyldiga honom, som de lovat att göra till dess, drog han iväg från arenan och klubben för gott.

Lindbäcks handling blev startskottet för att nyheten om att Indianernas ekonomi var ett sjunkande skepp kom ut ordentligt. Efter matchen höll dåvarande ordförande Dan-Åke Moberg en plötsligt påkallad presskonferens och när säsongen var slut försvann också mångårige lagledaren och sportchefen Dalle Andersson-Bäckström med svansen mellan benen från klubben. Han har aldrig velat uttala sig sedan dess och dragit sig undan.

Jag brukar aldrig lägga mig i när idrottare lägger av. Tycker det är helt upp till dem själva. Kommentaren “är det inte dags att lägga av nu?” har jag aldrig förstått. Den ende som bestämmer det är utövaren själv, inte några gnällspikar vid sidan om.

Ändock med facit i hand när han nu meddelat att han lägger av så kan jag sträcka mig till att säga att det är ett bra beslut. Lindbäck har sina bästa år bakom sig och att ha sett honom harva runt i GP totalt chanslös de senaste åren har varit lite tragiskt.

Men han fick ändå ett slut på karriären som känns väldigt bra med guld för “hemmaklubben” Masarna. Kanske var det också extra skönt att få ta det just i Kumla.

2020-11-13 17:12
LENNART JONSSON
Kolla på SVT Rio Rocket .. En osannolik Speedwayresa .Kan du får en annan uppfattning on Antonio .
2020-11-16 21:48
LENNART JONSSON
Kolla på SVT Rio Rocket .. En osannolik Speedwayresa .Kan du får en annan uppfattning on Antonio .
2020-11-16 21:48
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.