Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Inte förvånande att Kumla Hockey degraderas

Kumla Hockey åker ur Hockeyettan för första gången sedan 1989. 

Det är en väldigt lång tid. Utan tvekan har de varit ett av hela landets mest trofasta lag på denna nivå. Men nu är det över och jag kan inte påstå att jag är förvånad över degraderingen. De har legat där nere hela säsongen och spelet har från början till slut innehaft alla symptom som kategoriserar ett bottenlag. 

Ifjol var de också nere i kvalträsket och en hårsmån redan då från att åka ur, känslan då var ändå att laget var tillräckligt bra för att klara upp situationen. Vilket de också gjorde. Den känslan har inte funnits där på samma sätt alls nu. 

Det som framförallt inte funkat är försvarsspelet. Motståndet har i match efter match enkelt kunnat ta sig in i Kumlas zon och spela sig fram till farliga lägen. Förstemålvakten Kias har bombarderats med skott säsongen lång.

Kumla Hockey försökte byta sätt att försvara sig på mitt under säsongen och inte vara lika heta på pucken som innan utan mer koncentrera sig på att stå rätt. Tyvärr blev det inte bättre, snarare tvärtom.

I Kvalserien har Kumla snittat fem insläppta mål per match. Det är skyhöga siffror.

Jag var med i publiken när Kumla Hockey tog steget upp till Division 1, som det då hette, för mer än 30 år sedan. Jag minns tydligt hur mycket folk det var på plats som stöttade laget och vilket tryck de skapade. 

Att jämföra det med hur det sett ut de senaste åren går bara inte. Det är som natt och dag. Nästan bara de närmast sörjande har varit på plats och med tanke på det obefintliga stöd Kumla Hockey haft i rätt många år nu har de ändå klarat sig förvånansvärt länge på denna nivå.

Kumlingar idag, med få undantag, åker hellre in till Örebro för att skrika “det är vi som är Örebro” än att se laget i hemstaden. Det är ganska tragiskt, den lokala stoltheten som fanns förr existerar inte idag, men det är väl bara att inse att det är så utvecklingen ser ut.

Vissa har anmärkt på att Kumla Hockey inte har tillräckligt många egna produkter och att det ska vara därför de har så dåligt med publik. Den tesen håller inte. Kumla Hockey har fem, sex lirare som är egna produkter. 

Jag vågar lova att de flesta på samma nivå har färre än så. Ändå har i stort sett alla andra lag lyckats locka hundratals fler åskådare än Kumla Hockey.

Men visst vore det häftigt att fått se ett Kumla Hockey med säg minst hälften av spelare som är egna produkter. Det känns dock som en smått omöjlig tanke eftersom det knappt kommer nånting underifrån i klubben längre. 

Idag försvinner var och varannan lirare in till Örebros ungdomsverksamhet innan de knappt hunnit lärt sig knyta skridskorna. Förståeligt på ett sätt då Örebro numer har resurser kring föreningen som Kumla Hockey inte är i närheten av, 

Jag har ofta hört folk säga att det bara är positivt, ur hockeysynvinkel, att Örebro ligger så nära Kumla. Positivt för vem har jag dock haft svårt att förstå? Inte positivt för Kumla Hockey alla fall. Eller om man säger så här, föreningen har inte lyckats dra nytta av det på sätt som gynnar A-laget överhuvudtaget.

Vad Kumla Hockey får för lag nästa säsong återstår att se. Men jag har väldigt svårt att se att laget kommer kunna ta sig tillbaka till Hockeyettan på många år. Tack för de här åren Kumla Hockey, ni har bjudit på många trevliga stunder.

2022-04-15 21:39
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla