Logotyp Sydnärkenytt
02 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

En jobbig indiansmäll

Indianerna åkte ut med minsta möjliga marginal efter att ha tappat ett väldigt bra utgångsläge från första matchen och även tappat i sista heatet från 5-1 till 3-3. Det känns tungt just nu. Riktigt jäkla tungt!

En känsla jag delar med tusentals indiansupportrar, förare och lagledning. Kollar man fansen förtjänade de definitivt att få se mer speedway i år. Indianerna har kanske landets trognaste inom gebitet. Att jämföra med Västerviks smått ynkliga 1 500 som slöt upp till kvällens match.

Det finns en del orsaker till att Indianerna åkte ur, skador är dock inte en av de saker man kan hänvisa till. Visst i serien hade man otur att ha bäste föraren Tai Woffinden borta så länge och det tappade man självklart på.

Men i matchserien mot Västervik är det smålänningarna som varit de värst drabbade. Man saknade sin bäste Nicki Pedersen i Kumla och man saknade sina två bästa ikväll, Nicki och Jack Holder.

Anders Thomsen i all ära och en inte helt kurant “Pepe” som ändå fick ihop sex poäng ikväll, Västervikarnas frånvaro har varit av större kaliber. Därför känns det extra surt att Indianerna inte kunde knyta ihop säcken.

En krasch i heat 5 blev väldigt avgörande. Trots att hemmaföraren Anton Karlsson gick omkull och tvingades utgå blev kraschen till ett stort plus för Västervik som, om man kollar poängen, kan säga avgjorde matchserien.

För att Smektala är en betydligt vassare förare än Anton Karlsson råder inga tvivel om. Polacken körde in femettor i båda de heat han fick ersätta Karlsson.

En märklig regel kan jag tycka. Att ett lag får ersätta en skadad reserv med en annan reserv som är mycket bättre. Den regeln borde definitivt ses över. Nu blev den Indianernas fall.

Indianerna har heller inte haft något flyt med domsluten denna matchserie. Jag tänker på två granskningar, en i vardera match, där domaren tog väldigt lång tid på sig för att se om en indian eller västervikare var först över linjen.

Svaret blev Västervik i båda fallen och det är fyra poäng. “Pepes” uteslutning i heat 15 i Sannahed när vissa tyckte Holta borde varit den som fick lämna är ytterligare ett gränsfall som gick emot Indianerna.

Och så kraschen i heat 5, förvisso har jag inte med egna ögon sett den än. Men vad i stort sett alla säger som såg var att de båda västervikarna körde ihop och trots det blev ingen hemmaförare utesluten.

Jag kan tycka att domare överlag är alldeles för fega med att ta uteslutningar när det händer nåt i första kurvan. Nästan alltid återkallas alla fyra till startlinjen igen, bara för att kraschen sker i just första kurvan.

Man faller också på att man inte är tillräckligt stabila borta. Plötsligt rasade det till mellan heat 5-10 som Västervik vann med 25-11. Så har det sett ut för ofta. Indianerna har haft för stora svackor under bortamatcherna.

Lagledare Peter Johansson sa efter matchen på Sannahed att nyckeln blir att inte för många faller ur. En kanske går, men inte fler. Pieszczek och Joel Andersson tog en poäng ihop. Några fler hade behövts.

Kvartsfinal är godkänt för Indianerna. Men inte mer än så. Målet var minst semifinal inför säsongen och det hade man även manskap för att fixa. Både inför säsongen och inför matchserien mot Västervik.

Finns det nån indian jag helst skulle vilja se få höja den där SM-bucklan nån gång (fast det verkar som förgjort) är det “Pepe”. Han skulle verkligen förtjäna det. Men trots mina varma känslor för honom är jag tveksam om Indianerna bör fortsätta satsa på honom om man vill nå bästa resultat.

I nuläget är jag för psykiskt betungad för att göra några större tankebanor om hur nästa års lag ska se ut. Men att få hit Jack Holder för att köra med brorsan Chris skulle kunna bli en hit.

2019-08-29 23:01
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.