Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Vi stod vid kopieringsmaskinen och skulle skriva ut nåt, lektionen och dagen var över, vi småpratade lite samtidigt som maskinen jobbade på, “Det var rätt stökigt idag väl?”. Orden kom från mig, hon svarade “Det vet jag inte, det var inte mer än vanligt” Hon sa det med ett tonfall som om hon ansåg sig vara i försvarsläge, men det var i vilket fall inte min mening att ha något anklagande i min ton, jag sa bara vad jag kände. Och jag minns att jag tänkte “Om det inte var stökigt idag, hur ser då en stökig dag ut?”

Det var lite mer än ett år sedan, och den dagen blev den sista jag jobbade som vikarie inom skola och förskola. Innan det hade jag gjort det två, tre dagar i månaden under ett par års tid. Det var smidigt på det sättet att man kunde anmäla när man själv hade tid att jobba, oftast var jag upptagen av mitt vanliga jobb på Sydnärkenytt, men ibland fanns det luckor och då skrev jag ofta under denna tid in att jag fanns tillgänglig eftersom jag alltid gillat jobba med barn och ungdomar.

Att jag slutade anmäla mig berodde till stor del på att jag inte hade tid över längre men det kändes också som om den där dagen gjorde att luften gick ur mig att vara vikarie. Tidigare under skoldagen och lektionerna hade det varit ett mindre kaos. Elever sprang runt, skrek åt varann, svor, vissa låg över bänkarna! Ordinarie läraren var sjuk så den lärare jag hade klassen med jobbade på skolan men brukade inte ha denna klass. Och det här var bara en av flera tidigare dagar som kunde se likadana ut.

Skolan behöver orden
respekt och disciplin

Jag gjorde mitt bästa för att hjälpa till, men det var inte lätt. Min “kollega” hade det inte heller så lätt, hon var röd om kinderna, blev mer och mer stressad och sa till elever på skarpen gång på gång utan att få något större gehör. Jag tyckte synd om henne. Ännu mer synd tyckte jag om alla de elever som satt tysta och lugna och försökte lära sig. Det var sannerligen ingen lätt miljö för dem heller.

När blev disciplin ett dåligt ord egentligen? Visserligen har jag inte hört många säga rakt ut att disciplin är dåligt, men min känsla är ändå att det är ett ord som fått en alltmer negativ klang de senaste åren i olika sammanhang, däribland skolan. Att känna frihet är självklart viktigt och utvecklande, men det får inte överglänsa ord som respekt och disciplin i sån omfattning som det för ofta gör i skolan.

Det är ingen hemlighet att Sverige tappat mycket i skolarbetet, något exempelvis senaste internationella PISA-undersökningen tydligt visar. Vad det beror på finns det massor med olika teorier om. Det klagas till höger och vänster på lärarna, rektorerna och skolorna - och det kan kanske vara på sina plats nån gång. Men av det jag såg gjorde de flesta lärare ett hästjobb, även om deras arbetsvillkor på vissa ställen var rent usla.

Personligen anser jag att det största problemet beror på att det är för många grundläggande värderingar inom skolmiljön som försvunnit längs vägen. I sin iver att utveckla skolan har ord som respekt, disciplin, tålamod och tydlighet hamnat i bakvattnet. Det skiljer sig naturligtvis från skola till skola och klass till klass, men i för många klassrum saknas dessa grundvärderingar idag.

Och har man ingen stabil grund att utgå från är det inte lätt att bygga ett hållbart hus. Dessa värderingar behöver komma tillbaka till klassrummen i större utsträckning, och de måste tillåtas göra det. Det blir dock inget lätt arbete och det kommer ta tid, men ibland måste man ta ett steg bakåt för att kunna ta två framåt. Jag minns ansiktena på de många elever som verkligen ville lära sig, hur man under lektioner såg nyfikenhet övergå till uppgivenhet i takt med att arbetsron inte var tillräcklig. Det var sorgligt att se.

2015-02-10 12:03
Albin
Väldigt bra krönika och tänkvärd.
2015-05-21 2:40
Albin
Väldigt bra krönika och tänkvärd.
2015-05-21 2:40
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.