Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Problemet och pluset med att skriva lika illa som en kråka

“Ser du vad det står där?” Marcus Arnold från IFK Kumla frågade och nickade mot mitt block där jag skrivit ner några frågor inför vår intervju häromdagen. En titt ner i blocket visade svårtolkade krumelurer där ett u lika gärna kunde vara ett a, eller ett l såg ut som ett t. bara för att ta några exempel.

Jag förstår att Arnold inte såg vad det stod. Jag skriver nämligen som en kråka! Och ibland kan det väl vara förståeligt när man måste krafsa ner nånting snabbt, men då och då blir jag trött på mig själv för att jag skrivit så otydligt att det knappt går att tolka vad som står när det är dags att omvandla orden till frågor i en intervju eller skrift i en artikel.

Jo nog såg jag vad som stod den här gången, även om det inte precis bjöd in till VM i finskrift. Värre var det när jag åkte iväg för att rapportera från den första radiosändningen vi gjorde med en bortamatch för Indianerna. Det kändes kul men även lite nervöst vad man skulle säga så hade skrivit ner lite meningar på ett papper att läsa från, till en början alla fall.

Problemet var bara när sändningen drog igång och jag skulle läsa upp mitt manus att jag inte såg hälften av vad jag skrivit! Kom av mig några sekunder, men någon större skada gjorde det inte. Dock kändes det som att “nu får det vara nog, nu jävlar måste jag börja skriva som en människa”. Men jag skriver fortfarande som en kråka.

Som tur är så går det att spela in en intervju på i stort sett alla telefoner nu för tiden. Intervjuar jag någon spelar jag i stort sett alltid in det på telefon. Det är väldigt praktiskt i den mån att om man är osäker på något svar så är det bara att lyssna på telefonen så spelas det upp ordagrant vad som sades. Dessutom är det bra mycket bekvämare än att hålla på och försöka få ner alla svar i ett block.

Jag kommer ihåg när jag började göra intervjuer med telefon. Det var i samband med speedwaymatcher som jag såg alltfler använda telefonen likt en mikrofon mot de intervjuade istället för att skriva. Med facit i hand förstår jag inte riktigt hur jag fick ihop alla svar inom just speedwayen dessförinnan. Stressade förare, som inte alltid pratade svenska, med en oftast hög ljudnivå runtomkring är inte det lättaste krafsa ner citat från och få helt rätt alltid.

Ett annat stort plus för att spela in på telefon är om den intervjuade (även om det inte händer alltför ofta) hör av sig i efterhand och säger “Det här har jag ju aldrig sagt!”. Men det finns faktiskt ett plus med att skriva som en kråka. Om ingen annan än du själv ser vad som skrivits känns det lite som att ha sitt eget hemliga språk.

2016-04-08 11:19
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.