Logotyp Sydnärkenytt
06 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Tiden som fotbollsnörd är ett minne blott

Året kan ha varit 1990. Jag och farsan åkte med spelarbussen för IFK Kumlas herrlag, som då precis som nu låg i division 3. Det var bortamatch nånstans, minns inte var. Däremot minns jag stoltheten jag kände när min medtagna VHS-film “110 goals from Italia 87/88” kom på. Jag älskade den filmen och profilerna i den. Filmen innehöll de 110 snyggaste målen från säsongen 1987/88 i Serie A, Italien och jag hade sett den så många gånger att jag på förhand kunde säga vem som skulle göra nästa mål och vilket lag han spelade för filmen igenom.

Spelarna från IFK Kumla skrattade lätt när farsan sa att så var fallet men tjugo mål senare förstod de att det var inget skämt. Jag kunde aldrig få nog av fotbollsfakta, matcher och historik och blev snart känd som den störste fotbollsnörden i min årskull. Åren gick och intresset kvarstod. Jag kunde bli väckt mitt i natten och ändå redogöra för resultatet och målskyttarna i varje match från VM 94 eller 98. Vem som vann skytteligan i EM 1976. Eller dra alla ligavinnare från Europa senaste året. Men nånstans på vägen förändrades saker och ting. Och idag minns jag knappt ens vad resultatet var i senaste VM-finalen.

Jag har märkt det allt tydligare när diskussioner och analyser om fotboll kommer upp nu för tiden. Det händer allt oftare att jag inte hänger med längre! Jag försöker ge sken av att jag har koll genom analyser och skrönor med historiska inslag (där jag fortfarande håller hög klass!) , men innerst inne vet jag att min tid som fotbollsnörd är förbi. Jag har inte alls samma koll på dagens fotboll, namn och lag som många andra har. Varför har det då blivit så? En fråga jag funderat över själv, men inte hittat något klockrent svar på, dock vissa teorier.

En av teorierna är att jag helt enkelt tröttnat på internationell fotboll då det är en sån överkonsumtion av den. Det är matcher att följa varenda dag om man så vill på tv. “Stormatcherna” avlöser varann och man hinner knappt andas mellan. Jag vill inte säga det var bättre förr, men det var definitivt annorlunda. Mystiken som kunde finnas kring lag, spelare, tränare, situationer finns inte där idag på samma sätt. I dagens informationssamhälle kan man få reda på allt om alla och jag känner mig snarare kvävd än lockad av all info som erbjuds.

En annan teori är pengarna. Alltid dessa pengar. Det har helt enkelt blivit för mycket pengar i sporten vilket gör att man har svårt att identifiera sig med spelarna. Det är mer artister, stjärnor, ouppnåeliga ikoner det handlar om än vanliga människor. Inte bara mer pengar för spelarna, utan fler och fler klubbar drivs, eller backas upp av stenrika miljardärer som har klubben som en liten hobbyleksak. Money rules! Därför gläds jag så av att se Falkenbergs framfart i Superettan. Ett lag med liten budget som byggt sin stomme av spelare från närområdet och där klubbkänslan känns extra stark.

Inte helt lätt att lyckas med i dagens fotboll! Nu är det väl i och för sig inte många miljardärer som styr just svenska klubbar ska sägas, men det blir ändå svårare och svårare att hävda sig för de mindre lagen även här. En tredje teori är klubbkänslan. Utan att ge mig in i nån lång analys om den kan man ändå konstatera att den inte är densamma som förr. Det har sina orsaker naturligtvis och går inte enbart skylla på spelarna. Men jag ogillar verkligen att spelare byter klubbar som andra byter kalsonger idag.

Eller kanske är det så simpelt att man blivit vuxen och helt enkelt inte finner vissa saker lika intressanta som när man var yngre. Ett tråkigt svar och jag vill inte tro det är svaret, men kanske är det så ändå. Nu för tiden har jag svårt att kolla en hel fotbollsmatch utan att bli rastlös. Förutom om det är AIK eller Sverige som spelar. Och kunskaperna är långtifrån lika skarpa, eller kommer att bli, som de var en gång i tiden. Men jag tror fortfarande att jag kan rabbla upp de flesta målskyttar och resultat från VM 1990 och 1994..

2013-10-10 0:39
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan? Bästa OS? Knappast! Speedwayradio i år igen Bilen som blev stulen Är hockey överklass? Mardrömslaget AIK Mästarna visade klass Varför, Svff? Ingen nörd längre Comeback Superettan-besök Öppet slutspel Tips på sportböcker Golf i olika former
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.