Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vad ska man hitta på?

För åtta år sedan avslutade jag min fotbollskarriär. Jovisst, det har väl blivit en och annan strömatch sen dess när nåt B-lag haft dåligt med folk, men jag slutade träna fotboll kontinuerligt för åtta år sedan.

Det kändes som tiden var inne för ett avslut. Jag var förvisso "bara" 30 år och visst fanns det saker som talade för en fortsättning, men det som talade och drog för att lägga ner vägde betydligt tyngre. Och även jag hade blivit tyngre.

Jag minns i min ungdom av vuxenlivet när jag vägde 80 pannor och kunde springa upp och ner längs kanten i 90 minuter som en besatt utan att knappt bli andfådd. Vid avslutet av karriären var det inga 80 kilo att bära på utan 15 till.

Visst, jag fixade att lunka runt och vinna de flesta nickdueller, hålla bollen inom laget, vinna en och annan närkamp, och skyffla in några mål, men kvickheten (som aldrig varit mitt signum) och kondisen försvann så mycket att sista året mest var en plåga.

Det var då det. Det vore ju trevligt att kunna skriva en uppdatering om att nu jäklar är jag tillbaka i samma fina form som för 15 år sen. Men det vore ren lögn och det är först efter karriären jag förstod hur mycket plus jag ändå drog av fotbollsträningen vad gäller att hålla sig i form.

Nu för tiden spelar jag pingis och hur mycket jag än gillar pingis kan jag inte säga att två pingispass i veckan ger i närheten lika bra effekt som två fotbollspass om man vill hålla formen. Men det finns ju faktiskt andra sätt.

Gym? Nej tyvärr, säkert bra om man kan hitta en disciplin inom det, men tycker det är så sjukt tråkigt att jag inte klarar av det. Skidor? Nja, sällan nån snö i Sverige nu för tiden och dessutom är jag oduglig på det.

Padel? Ja absolut! Den nya innesporten är grymt kul. Tyvärr krävs det att vara fyra spelare per gång och det är inte lätt att få ihop. Varför har inte padelbanor byggts enligt singelmodell? I så fall skulle jag spela var och varannan dag.

Löpning? Jo, delvis. En och annan löptur i behagligt tempo fixar jag. Men att ha disciplinen att löpa var och varannan dag så att det verkligen ger nånting tillbaka, jag har försökt, men tycker likt gym att det är för tråkigt. Det måste vara nån tävling i det hela för att jag ska tända till och göra jobbet. 

Fotbollen igen då? Ja vad sjutton. Några ord av en 40-årig bekant, som nyss avslutat sin långa karriär taggade mig ännu mer. "Min kropp höll inte längre, hade den gjort det hade jag spelat till jag ramlat ihop", summerade han. Några dagar efter dessa visdomsord vandrade jag på kvällen runt på en av våra lokala planer. Jag ställde mig vid hörnflaggan. Vid straffpunkten. Mittcirkeln.

Plötsligt kände jag suget komma tillbaka! Att vara en djupledslöpande forward i 90 minuter var inget som eftersträvades, men att fylla ut träningspass, köra slut på sig i jobbiga övningar, glidtackla på hala planer, snacka skit i omklädningsrummet och jubla över segrar kändes plötsligt lockande igen.

Sagt och gjort, jag tog kontakt med en klubb och erbjöd mina tjänster. De svarade muntert att jag gärna fick komma ner på träning men att deras träningspass kunde bli lite när som helst och bestämdes över Facebook.

De lovade att återkomma och påtala när det var träning. Jag väntade och väntade men hörde aldrig nåt. Laget har därefter tagit två raka segrar och hittat en formtopp, så en träningssugen föredetting klarar de sig nog utan.

Nä, fotbollen är ett avslutat kapitel. Landhockey någon?

2018-08-25 23:17
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Skosäljaren sa, “du är den utvalde” Den ihärdige i luren ville inte ge upp Den bästa film jag sett på flera år Påverkade vid kassan Vi blev inte bättre av publik, tvärtom Final väntar Indianerna får ett starkt lag 2023 Nerver som bara blir sämre med åren Så gick tipset “Ni är inte till gagn för Sydnärkenytt ” Bestulen igen Saker inom fotbollen jag stör mig på Sossarna och Moderaterna lugnast Magkänslan om Indianerna 2022 stämde Knappt gångbar efter femkamp EM tog slut Hejdå Saab Är jag ensam om att gilla fiskmåsar? Hej Degerfors Två sportsliga besvikelser samma dag Hockeyns högtid är nu i mitten av maj Inte oväntat att Kumla Hockey åker ur Stackars ÖSK, det ser riktigt illa ut Därför åker båda Kumlalagen ur Nils bäst, men tråkigt med Frida Usel säsong Han är Sveriges främste bollidrottare Ryttarna värdiga vinnare på galan Omöjligt att få svar från polisen Grisen i Danmark blev min inkilning Det är världens bästa TV-sport MFF vann på målskillnad, Degerfors kvar Ändra reglerna för fotbollens parodi Varför krymper Sverige av Zlatan? Hejdå ÖSK Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla