Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Sommaren försvann snabbt

Gyllene Tider släppte 1996 en låt som heter “Juni, juli, augusti”. Den handlar om hur mycket de ser fram emot sommaren och dess varma vindar. Jag vet inte om augusti var varmare förr, troligen inte, men det är alla fall tveksamt om augusti ska räknas som en sommarmånad. 

I år gick det snabbt att slå om. Ena veckan var det sol och bad och nästa långärmat och kalla kvällar. Normalt sett brukar bytet från sommar till höst fasas ut dag för dag, men i år skedde det över en natt. 

Det kan ändå hända att augusti är varm länge. Jag drar mig till minnes 2018. Anledningen att jag minns just det året är för att jag då gjorde en enkät till vår tidning om vad folk tyckte om att sommaren var så jäkla varm. Varje dag. 

Enkäten genomfördes sent i augusti, det var en augusti som inte går att jämföra med årets. Svaren var jämnt fördelade. Hälften tyckte att det var skönt att dag efter dag var upp mot 30 grader, sommaren är ju ändå så kort. 

Den andra halvan var tvärtemot. De led, eller tyckte alla fall att det fick räcka med värme för året och såg fram emot hösten. Själv är jag i mellanmjölkens land vad gäller svaret på den frågan. 

Ty, det gör inget om vädret blir lite ostadigare, kvällarna mörkare och temperaturen med tiden faller. Men helst inte att det sker genom ett fingerknäpp. 

Igår var det dock ovanligt skönt för att vara årets augusti. Jag ville ta tillvara på detta och gav mig ut på en cykeltur, från Kumla till Hallsberg och tillbaka. Känslan att cykla i shorts och t-shirt, för kanske sista gången i år samtidigt som solen log, innebar en kombination av frihet och vemod. 

Jag cyklade förbi de väldiga och ständigt tomma gröna fälten i Kumlaby. Förbi lantbruksmaskinerna som arbetade vid infarten till Sannahed. Förbi motorstadion där ljud dånade ut från arenan. 

Förbi en vägreparation efter bron vid infarten till Hallsberg. Förbi, och över skolgården, hos Alléskolan. Bakom Sydnärkehallen spelades en pojkmatch i fotboll. Jag parkerade cykeln och satte mig och kollade i en halvtimme. 

IFK Hallsberg mötte Adolfsbergs IK och jag försökte minnas hur spelet på planen såg ut när man själv var pojkspelare. Det gick inget vidare, det är många år sen nu. De båda lagen gjorde fem mål vardera innan jag rullade därifrån. 

Tillbaka mot Kumla. 

Att cykla längs Järsjövägen är inte så lockande så det blev samma väg tillbaka. Vägen vid bron reparerades fortfarande. Motorljud dånade ännu från Glottra Skog Arena och lantbruksmaskinerna mellan Sannahed och Kumlaby var igång än. 

Solen var framme hela vägen, men efter att jag åkt igenom en skogspassage och kommit ut på andra sidan hade den hunnit försvunna. Det gick på några minuter och det kändes som sommarens sista värme. 

Tack för i år. 

2021-08-24 14:58
Kommentera
Anders Björks blogg

Anders Björk

Kumlakillen Anders Björk är reporter på Sydnärkenytt. Anders skriver om alla möjliga ämnen som berör honom, även om det största intresset är sport.

Inlägg

Debaclet i Sörmlands hjärta En helg i Sarajevo i regn och solsken Upp och ner i gruvan, en unik tävling Sommaren försvann snabbt i år Allt som vanligt, silver, silver, silver Omöjligt med förlust på Pizzeria Haga Bästa matchen nånsin startade OS Spindeln i badkaret svår att fånga Jag var med Live i Radiosporten ikväll Svårt att inse att vi inte alltid vet bäst Bonke Innocent och MFF vinnare Märkligt läge att byta tränare Blev inget ras med annonser under 2020 En norsk maskin som är ostoppbar Låt oss slippa “Sverige-propagandan” i VM Vintern är bäst under en filt Sur förlust, men silver med guldkant Det är en av vår tids största lögner Löfven lever inte som han lär Jag och internen hade nåt gemensamt Om att Antonio Lindbäck lägger av Den “vinsten” på tipset blev det inget med. Otursgänget Indianerna drabbades igen Hur resonerar Indianerna inför finalen? Trampade nästan direkt på mardrömmen Vem ska bort? Indianerna ska fortsätta att heta Indianerna Osten i affären drog ut på tiden Den tyste norrlänningen dök upp Smög ut bakvägen för att slippa samtal En stackars fågel i Kumlas nattskimmer Padel - från ingenstans till en folkrörelse Håll igen Tegnell Lurad vid 1 april Vakna Kumla Bostäder Skriv positiv lista Missnöjda väljare Byt jobb vid ångest Vi har ett vackert torg Ockeravgift från staten Om Djurgårdens guld Tack “Pepe”, min favorit Känns riktigt tungt Smederna i kvarten Tveksamt om Indianerna går längre än kvartsfinal Slaget vid Poltava Hur är det med gud? Fyra nycklar som krävs för Indianframgång 2019 Bragdguld vid vinst ÖSK åker ur Då var Skid-VM igång När kommer utestället? Skolminnen fram i ljus Vad heter vi? 58 miljoner kr inte nog Ur spår! Blev ingen comeback De borde skämmas Sverige ut i gruppspelet Vår vänförening tar fart “Bästa tv-sporten” En slingrande fobi När jag mötte Löfven Zlatan till VM? Avstår Aftonbladet Bättre än på länge Indianernas läge Spring av planen Min tro kom åter Upp med tian i taket! Bedrövligt i Parken Var är kumlingarna? Inlåst och utlåst Jag vinner aldrig Svara när det ringer Indianer och sponsorer En dålig trend Silvernationen Sverige När kommer modet? Skriver som en kråka Märkliga hockeyregler Oro tog över min kropp Osmakliga kommentarer om fans Kryper vid guld En runda i Viaspåret Helvetesveckan över Redo för Göteborgsvarvet. Eller? Om stöket i skolan Squash en höjdare Henka fick ingen respekt Tiggare förtjänar respekt Om spel och trav Dackarna rätt motståndare Vilka vinner VM? Fotbollen behöver ändra attityd Ingen final för Indianer Legenden knäckte mig Malmö försvarar guldet Det gulsvarta spöket borta Kan Kumla Hockey vända på skutan?
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.